Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο: Η Θεσσαλονίκη κέρδισε τον δρόμο

Το σημερινό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη ήταν από όλες τις απόψεις μια τεράστια νίκη. Σπάζοντας το κλίμα του φόβου, το οποίο επιχείρησε να επιβάλλει η κυβέρνηση με την αρωγή της αστυνομίας αλλά και των ΜΜΕ, καθώς και το μούδιασμα από την καραντίνα και την πανδημία, το κίνημα της πόλης έδωσε μια ηχηρή απάντηση.

Στο Άγαλμα του Βενιζέλου βρίσκονταν, πριν από τις 12 η ώρα ακόμη, εκατοντάδες άνθρωποι: Φοιτητικοί σύλλογοι, σχήματα και πρωτοβουλίες, μαθητές, σωματεία εργαζομένων, πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου, τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτο-προστασίας. Όλοι αποφασισμένοι να δώσουν στην Κυβέρνηση, την αστυνομία, την Κεραμέως και τον Χρυσοχοΐδη να καταλάβουν πως το Νομοσχέδιο – Έκτρωμα είναι ανεπιθύμητο.

Και δεν είναι μόνο οι μπάτσοι που θέλουν να φυτέψουν στα πανεπιστήμια που το κάνουν να είναι ανεπιθύμητο φυσικά. Είναι και όλα εκείνα τα νεοφιλελεύθερα μέτρα, που ως σκοπό έχουν να προωθήσουν την περαιτέρω εντατικοποίηση των σπουδών και την σταδιακή ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους φοίτησης και διαβίωσης των σπουδαστών και φυσικά, μέσω όλων των παραπάνω, να προάγουν τον φιλοτομαρισμό, την ιδιώτευση, την απο-πολιτικοποίηση του νέου ανθρώπου – φοιτητή, στα πιο γόνιμα και αγωνιστικά χρόνια της ζωής του.

Εκατοντάδες κόσμου είχαν μαζευτεί από πολύ νωρίς στο άγαλμα του Βενιζέλου

Κατά τις προηγούμενες κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Θεσσαλονίκη ενάντια στο Νομοσχέδιο, οι μπάτσοι δεν άφηναν το σώμα των διαδηλωτών να κατέβει στους κεντρικούς δρόμους, ενώ απαντούσαν με βία, χημικά και προσαγωγές. Ο όγκος του συγκεντρωμένου κόσμου όμως έκανε σαφές πως, αυτή την φορά κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να συμβεί. Έτσι οι διαδηλωτές βγήκαν στην Εγνατία για πορεία.

Κι εκεί ήταν που καταλάβαμε ακριβώς το πλήθος του κόσμου. Πάνω από 2000 άνθρωποι βρίσκονταν στον δρόμο, με το ευρύτερο ελευθεριακό μπλοκ να έχει σημαντική παρουσία. Ένας αριθμός που θεωρείται ήδη σημαντικός υπό φυσιολογικές συνθήκες, την σημερινή ημέρα και στην παρούσα  συγκυρία έκανε άπαντες να χαμογελάσουν με αισιοδοξία για το μέλλον.

Θεσσαλονίκη

Η πορεία έχει μόλις βγει στην Εγνατία

Θεσσαλονίκη

Η πορεία στην Τσιμισκή, κοντά στο ύψος της Αμερικανικής Πρεσβείας

Η πορεία είχε εξαιρετικό κλίμα και τα συνθήματα  για την παιδεία και ενάντια στο νομοσχέδιο εναλλάσσονταν με αυτά ενάντια στο κεφάλαιο και την κρατική καταστολή. Κινήθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης (Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη) και έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, τυπικό σημείο κατάληξης των μεγάλων πορειών στην Θεσσαλονίκη. Εκεί το σώμα των διαδηλωτών παρέμεινε για αρκετή ώρα στο οδόστρωμα, ενώ όπως πάντα, γύρω από το κτίριο ήταν παραταγμένες διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Εκεί φωνάχθηκαν συνθήματα, άναψαν κάποια καπνογόνα και σταδιακά ο κόσμος αποχώρησε προς την Αγίου Δημητρίου. Κατά το τελευταίο αυτό σημείο υπήρξαν κάποιες μικρές αψιμαχίες με τους μπάτσους, που έφεραν μια κάποια ανησυχία στο κυρίως σώμα της πορείας που αποχωρούσε, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο δεν συνέβη, πέρα από μερικές πέτρες και το σπάσιμο της ταμπέλας μια τράπεζας.

Θεσσαλονίκη

Πανοραμική άποψη της διαδήλωσης μπροστά από το ΥΜΑΘ

Η σημερινή διαδήλωση στην Θεσσαλονίκη, αλλά και όλες οι υπόλοιπες εξίσου μαζικές σε όλη την χώρα  ελπίζουμε, καταρχάς, να επιτύχουν τον συγκεκριμένο σκοπό τους, δηλαδή να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί στην πράξη το νομοσχέδιο-έκτρωμα της Κεραμέως. Αλλά και επιπλέον,  να γίνουν το έναυσμα για την μετα-πανδημιακή ανασύνταξη του κινήματος, το οποίο θα διεκδικήσει πίσω όχι μόνο αυτά που η κοινωνία και οι εκμεταλλευόμενοι στερήθηκαν εν μέσω πανδημίας, αλλά και όλα όσα στερούμαστε καθημερινά μέσα στο παρηκμασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της όξυνσης της ταξικής και πολιτικής μας συνείδησης, για την δημιουργία ενός μεγάλου ταξικού κινήματος με απελευθερωτικά χαρακτηριστικά, που θα είναι σε θέση να αμφισβητήσει ανοιχτά την οικονομική και πολιτική ηγεμονία των αστών επάνω στους καταπιεσμένους και εκμεταλλευόμενους.


Video από την σημερινή πορεία στην Θεσσαλονίκη:


Περισσότερες φωτογραφίες από την προσυγκέντρωση:

Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ