Θατσερισμού

Η παρούσα εκδοχή του Θατσερισμού είναι πιο θανατηφόρα από την αυθεντική

από | 29 Ιαν, 2021

Η παρούσα εκδοχή του Θατσερισμού είναι πιο θανατηφόρα από την αυθεντική

Το παρόν κείμενο αποτελεί μετάφραση σε άρθρο-σχόλιο του Jon Bigger (28/1/2021), αλιευμένο από το site freedomnews.org.uk. Το συγκεκριμένο άρθρο, που πραγματεύεται την ύπαρξη ισχυρής τάσης υποστηρικτών του Θατσερισμού στο εσωτερικό της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, επιλέχθηκε λόγω της αρκετά μεγάλης ομοιότητας με την ελληνική πραγματικότητα. Τηρουμένων των αναλογιών, υπάρχει ομοιότητα σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας με όρους διάσωσης της οικονομίας, ενώ μεγάλη συνάφεια υπάρχει και στο περιεχόμενο των ακραίων νεοφιλελεύθερων απόψεων που ακούστηκαν -και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της πολιτικής- από ακραίες φωνές, τόσο μέσα στην Βρετανική, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως και να’χει, το άρθρο υποστηρίζει πως η ιδεολογία του Θατσερισμού (ακραίου νεοφιλελευθερισμού, από την Μάργκαρετ Θάτσερ) κερδίζει έδαφος μέσα στην πανδημία, αντί να συμβαίνει το αντίθετο.


Σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πιο επικίνδυνη προοπτική από αυτή των νεοφιλελεύθερων που διαχειρίζονται μια χώρα κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενισχύθηκε η πεποίθησή μου ότι η απάντηση στα μεγάλα τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και διεθνή προβλήματα είναι ο αναρχισμός. Η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια και η αίσθηση της κοινότητας έχουν καταστεί απαραίτητες για την αντιμετώπιση του Covid 19. Υποδεικνύουν δυνατότητες για τον αναρχισμό. Οι κρατιστές, επίσης, μπορούν να βγάλουν επίσης θετικά συμπεράσματα για τη δική τους εκδοχή του σοσιαλισμού. Θα επισημάνουν το τι μπορεί να επιτευχθεί από μια σωστά χρηματοδοτούμενη Εθνική Υπηρεσία Υγείας. Τι γίνεται όμως με τους υπέρμαχους του Θατσερισμού, οι οποίοι διαχειρίζονται την (σκατο)κατάσταση;

Αντιμετωπίζουν μια πανδημία η οποία μπορεί να σταματήσει μόνο αν οι άνθρωποι  δεν συγκεντρώνονται σε χώρους εργασίας και χώρους όπου ανταλλάσσονται χρήματα. Έχουν ως Ευαγγέλιό  τους (σ.τ.μ. οι οπαδοί του Θατσερισμού) την προώθηση της ελεύθερης αγοράς, εξισώνοντάς την με την ίδια την ελευθερία, παρά το γεγονός ότι είχε ως αποτέλεσμα τη μισθωτή σκλαβιά για τις μάζες. Μπαίνουν στην διαδικασία άραγε να αναρωτηθούν αν η ιδεολογία τους μπορεί να είναι ελαττωματική και αντιφατική; Αναρωτιούνται εάν τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν με διαφορετικό τρόπο;

Οι ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης έχουν δείξει τις διασπάσεις και τις αντιφάσεις εντός του συντηρητισμού και του Συντηρητικού Κόμματος. Είναι συνηθισμένο να υποδηλώνεται ότι το Εργατικό Κόμμα αντιπροσωπεύει πραγματικά τόσες πολλές διαφορετικές πλευρές του σοσιαλισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, ώστε θα έπρεπε στην πραγματικότητα να αποτελεί πολλά διαφορετικά κόμματα. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι ένα μελλοντικό Εργατικό Κόμμα θα αγωνιστεί για αναλογική εκπροσώπηση και στη συνέχεια θα χωριστεί σε διαφορετικές ομαδοποιήσεις, σύμφωνα με αυτές τις γραμμές. Είναι σαφές ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί και στους Torries (το Συντηρητικό Κόμμα).

Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά συχνά θετικά για τον Μονοεθνικό Συντηρητισμό. Αναφέρει τακτικά τη φράση, πιθανώς επειδή είναι μια ενωτική ιδέα, που έχει σχεδιαστεί για να δείξει ότι η κυβέρνηση υπάρχει για να βοηθάει τους πάντες. Ένα μεγάλο μέρος του υπουργικού συμβουλίου του, ωστόσο, και οι εξέχοντες backbenchers (μέλη του Κοινοβουλίου χωρίς υπουργικές θέσεις) που του χάρισαν την ηγεσία, είναι διαφορετικής απόχρωσης. Οι πιέσεις προς τον Τζόνσον από τους νεοφιλελεύθερους είναι τεράστιες. Δεν περνά μια μέρα χωρίς να συνηγορήσει ένας ή περισσότεροι από αυτούς κατά του lockdown, μιλώντας συνήθως στο όνομα της ελευθερίας. Οι προσπάθειες του Τζόνσον να ικανοποιήσει όλα τα τμήματα του συντηρητισμού έχουν ως αποτέλεσμα να μην ικανοποιεί κανέναν.

Είναι ενδεής και επιφανειακός και ακροβατεί μεταξύ του νεοφιλελεύθερου ανοίγματος της οικονομίας και αυτών που θεωρούνται ως μέτρα lockdown στην γραμμή του Μονοεθνικού Συντηρητισμού, στην προσπάθειά του να είναι δημοφιλής. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στην πανδημία, είδαμε τον Τζόνσον να προσπαθεί να τα εξισορροπήσει όλα αυτά με ένα κλιμακωτό σύστημα lockdown και ένα αποσπασματικό σχέδιο δράσης. Ο Υπουργός του Στέμματος (σ.τ.μ. Chancellor of the Exchequer, υπουργική θέση αντίστοιχη του Υπουργού Οικονομίας. Λογοδοτεί περισσότερο στον θρόνο και είναι υπεύθυνος για το βασιλικό θησαυροφυλάκιο) Rishi Sunak, λέγεται ότι είναι μια ξεκάθαρα νεοφιλελεύθερη φωνή στο υπουργικό συμβούλιο. Το Eat Out to Help Out (σ.τ.μ. σχέδιο ανοίγματος της οικονομίας από την Κυβέρνηση σε σχέση με τον επισιτισμό), σχεδιάστηκε για να επανεκινήσει την οικονομία, αλλά αυτό που ξεκάθαρα έκανε ήταν να βοηθήσει τον ιό, ο οποίος έχει δείξει πολύ περισσότερη νοημοσύνη από τους εθνικούς μας πολιτικούς, από την περίοδο που εμφανίστηκε στην παγκόσμια σκηνή πριν από ένα χρόνο. Μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τον ήδη μπερδεμένο Μπόρις, όταν αυτό επέμεινε να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά, για να ευχαριστήσει τα νεοφιλελεύθερα φιλαράκια του. Ο ιός μεταλλάχθηκε σε μια μορφή που εξαπλώθηκε πιο εύκολα μεταξύ των νέων και ήταν πιο ισχυρή.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε πλέον ξεπεράσει τους 100.000 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι το μέγεθος της πόλης από την οποία κατάγομαι, το Λίνκολν. Όλοι μπορούμε να θυμηθούμε την περίοδο που  ο αριθμός των θανάτων μας φαινόταν συγκλονιστικός, στους 30 την ημέρα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Για το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τους 1.000 ανά ημέρα. Περισσότεροι από το ένα τέταρτο των συνολικών θανάτων έχουν συμβεί μόνο αυτόν τον μήνα. Πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το γιατί. Δεν είναι αποδεκτό από τη μία να λέει ο Τζόνσον ότι είναι υπεύθυνος για την πανδημία και, στη συνέχεια να λέει έτσι απλά ότι αυτός και η κυβέρνησή του έχουν κάνει ο,τι καλύτερο μπορούσαν.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν συνεπής στην αργοπορία και έκανε πολύ λίγα, ενώ η πανδημία οξυνόταν. Εν τω μεταξύ, ισχύει ακριβώς το αντίθετο την περίοδο που αυτή αμβλύνεται. Ήδη μιλά για τις δυνατότητες ανοίγματος της οικονομίας στα μέσα Φεβρουαρίου. Το κλείδωμα το περασμένο καλοκαίρι διήρκεσε 12 εβδομάδες. Ενώ τα στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στα νοσοκομεία δείχνουν σημάδια βελτίωσης, είναι πιθανό ότι ο ημερήσιος αριθμός θανάτων θα εξακολουθήσει να κυμαίνεται σε εκατοντάδες έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Ο Υπουργός του Στέμματος πρόκειται να εκδώσει τον προϋπολογισμό του στις 3 Μαρτίου. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, θα ήταν ο πολύκροτος και πολυαναμενόμενος μετα-Brexit προϋπολογισμός. Αν τα πράγματα ξεδιπλώνονταν διαφορετικά, θα μπορούσε να είναι αυτό -συν τον πολυαναμενόμενο μετά-Covid προϋπολογισμό. Είναι κάπως δύσκολο να τον δούμε (τον προϋπολογισμό) να είναι οτιδήποτε από αυτά τα δύο, ότι φορεσιά κι αν του βάλουν. Αύξηση της ανεργίας, επίπεδα δημοσίων δαπανών που ακόμη και ο Jeremy Corbyn θα τα έβρισκε λίγο υπερβολικά, προοπτικές ύφεσης διπλού βαθμού, τεράστιος αριθμός ατόμων που χρειάζονται επιδόματα: αυτοί είναι οι παράγοντες που θέτουν το σκηνικό, χωρίς καμία ένδειξη για το πότε τα πράγματα θα μπορούσαν να επανέλθουν στο φυσιολογικό , ή ακόμη και το τι θα σημαίνει “φυσιολογικό” από δω και πέρα.

Ο Θατσερισμός είναι θανατηφόρος. Οι υπέρμαχοι του Θατσερισμού θα ήθελαν ο Υ.τ.Σ. να δεσμευτεί να κάνει άπαντες να γυρίσουν στην δουλειά και να είναι η η αγορά που θα αποφασίσει το ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Εάν δεν θέλεις να επιστρέψεις στον εργασιακό σου χώρο, βρες μια δουλειά στην οποία μπορείς να εργαστείς από το σπίτι. Εάν πιστεύεις ότι οι ντελιβεράδες των σούπερ μάρκετ αξίζουν μεγαλύτερη αμοιβή, ξανασκέψου το. Δεν είναι δα και διαχειριστές hedge fund, οι οποίοι διατηρούν την λειτουργία της οικονομίας, έτσι δεν είναι; Αυτές οι στρεβλές απόψεις που διακατέχουν ορισμένους από τους πιο στρεβλούς ανθρώπους αυτής της κοινωνίας είναι οι απόψεις των ανθρώπων που βρίσκονται στην κορυφή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Αυτό που θα κάνουν στη συνέχεια θα κρίνει το ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.

Ο Τζόνσον θα βρεθεί υπό πολιτική πίεση για να ανοίξει την οικονομία. Θα βρεθεί υπό πίεση από τους επιστήμονες για να προστατεύσει τη ζωή. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό θα προστατεύσει επίσης την οικονομία μακροπρόθεσμα, αλλά οι νεοφιλελεύθεροι δεν μπορούν να απεμπλακούν από την ιδεολογική τους θρησκοληψία ώστε να το αποδεχτούν. Είναι εμμονικοί, θυμωμένοι και δυνατοί. Ο Τζόνσον θα προσπαθήσει να ευχαριστήσει όλους και θα αποτύχει, για άλλη μια φορά. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο οποιοσδήποτε κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι ιδεολογικές παρορμήσεις που απλώς κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Αυτός θα έπρεπε να είναι ο θάνατος του Θατσερισμού. Αντ ‘αυτού, οι οπαδοί του φωνάζουν πιο δυνατά και έχουν τεράστια, αρνητική επιρροή στη δημόσια πολιτική.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...