Βιρμανία: H αντίσταση απαιτεί αλληλεγγύη

από | 13 Μαρ, 2021

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πρόκειται για παράνομη δύναμη. Ο στρατός στην Βιρμανία έχει χάσει τη μάχη της ιστορίας

Έξι μεγάλες εβδομάδες μετά το πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου, το τεράστιο κίνημα ανυπακοής των πολιτών στη Βιρμανία κέρδισε μια πρώτη και σημαντική νίκη: εμποδίζοντας τη στρατιωτική χούντα να πάρει τον έλεγχο της χώρας. Ο στρατός ανταποκρίνεται, προσφεύγοντας, ιδίως, σε μια πολύπλευρη πολιτική τρόμου. Ένα νέο στάδιο άνοιξε στην αντιπαράθεση μεταξύ της στρατιωτικής τάξης και του δημοκρατικού κινήματος. Αντιμέτωπη με τη βία της επίθεσης, η αντίσταση της Βιρμανίας συνεχίζει τον αγώνα της σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Πρέπει να μπορεί να βασίζεται στη διεθνή αλληλεγγύη.

 

Άρθρο του  Pierre Rousset Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρ 2021 στο vientosur.info

Από την 1η Φεβρουαρίου, η χούντα προχώρησε σε ολοένα και μεγαλύτερες συλλήψεις: περίπου 2.000 άτομα έχουν φυλακιστεί (προσωρινά ή μόνιμα). Οι δολοφονίες άρχισαν σπαροδικά στα μέσα Φεβρουαρίου, και αργότερα έγιναν συστηματικές στο τέλος του μήνα. Μέχρι σήμερα, η ψηφιακή εφημερίδα  The Irrawaddy μετρά περισσότερα από 60 άτομα που δολοφονήθηκαν και αυτός ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται. Το φάντασμα των σφαγών του 1988, με τους 3.000 νεκρούς του, βρίσκεται πάνω από τη χώρα, αλλά η κατάσταση δεν είναι πλέον η ίδια. Εκείνη την εποχή, η χώρα είχε αποκοπεί από τον κόσμο από τη χούντα και η έκταση του λουτρού του αίματος δεν ήταν γνωστή έως ένα χρόνο αργότερα. Τώρα τα νέα της ημέρας κυκλοφορούν και ο στρατός απέτυχε, παρά τις προσπάθειές του, να επιβάλει αποτελεσματική λογοκρισία. Δημιουργήθηκε μια ομάδα φωτορεπόρτερ, το  The Myanmar Project , και κατά τη στιγμή της σύνταξης, πολλές εφημερίδες συνεχίζουν να διαδίδουν πληροφορίες.

Αποτρέψτε την εσωτερική ομαλοποίηση

Το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής έχει κερδίσει μια πρώτη, αποφασιστική νίκη: χάρη στο τεράστιο μέγεθός του, εμπόδισε τους σχεδιαστές του πραξικοπήματος να το επιβάλουν ως τετελεσμένο γεγονός. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι πρόκειται για παράνομη δύναμη. Ο στρατός έχει χάσει τη μάχη της ιστορίας. Εσωτερικά, δεν είναι σε θέση να εξομαλύνουν την κατάσταση. Η λειτουργία της διοίκησης εμποδίζεται από την απεργία του προσωπικού. Το δημόσιο και το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα σταματά, εταιρείες (ακόμη και εκείνες που βρίσκονται στα χέρια του στρατού) έχουν παραλύσει. Οι σιδηροδρομικές μεταφορές μόλις λειτουργούν, όπως και η παραγωγή φυσικού αερίου και η διύλιση πετρελαίου, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Συνδικάτων CTUM. Οι μεγιστάνες είναι ανήσυχοι για τις οικονομικές συνέπειες του πραξικοπήματος και υποστηρίζουν σιωπηλά την αντίσταση. Ορισμένες προσωπικότητες οργανώνουν έρανο για να βοηθήσουν τους απεργούς που έχουν χάσει το εισόδημά τους. Περίπου 600 αστυνομικοί έχουν εγκαταλείψει τα πόστα τους και κάποιοι καταφεύγουν στην Ινδία. Μεγάλος αριθμός διπλωματών και πρεσβειών αρνούνται να αναγνωρίσουν τους συνωμότες πραξικοπηματίες, περιορίζοντας τις διεθνείς επαφές της χούντας.

Σε αυτήν τη βουδιστική χώρα, στην οποία η μοναστική τάξη έχει μισό εκατομμύριο μέλη, χωρισμένη σε εννέα σέχτες, ο κληρικός παρέμεινε σιωπηλός μέχρι τώρα, σε αντίθεση με αυτό που συνέβη το 2017. Ομάδες  bhikkus  (μοναχοί) έχουν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, αλλά αυτό έχει μετατραπεί σε ανέκδοτο: είναι ελάχιστοι σε σχέση με τους φιλο-στρατούς μοναχούς που υποστήριξαν δημόσια το πραξικόπημα λίγες μέρες πριν συμβεί. Οι επίσημες θρησκευτικές αρχές (η  Sangha)θεωρητικά δεν εμπλέκονται στην πολιτική, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν την απουσιάζουν από αυτήν. Οι ισχυρισμοί των τάσεων του Βουδισμού μπορούν να καλύψουν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, μέχρι το φασιστικό ακροδεξιό, όπως συνέβη με τον Οργανισμό για την Άμυνα της Φυλής και του Έθνους (Ma Ba Tha), που έπαιξε πολύ ενεργό κατά τη γενοκτονία των Ροχίνγκια το 2014.

Η  Sangha  παραμένει συνήθως στη σκιά της εξουσίας, χωρίς να κάνει τον δικτατορικό χαρακτήρα της αντικείμενο διαμάχης. Από τη στιγμή του πραξικοπήματος, ο στρατός φλερτάρει την μοναστική ιεραρχία . Υπάρχουν μοναχοί υπέρ της δημοκρατίας, πιθανότατα πιο πολυάριθμοι από ό, τι φαίνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζουν την Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) της Aung San Suu Kyi (πολύ αυταρχική), με την οποία έχουν διατηρήσει σχέσεις έντονης έντασης. Ένας μοναχός από το Ρανγκούν είπε στον δημοσιογράφο της Le Monde , Μπρούνο Φίλιπ  : “Κρίμα, ο ιδιαίτερα σεβαστός στρατηγός Aung San [ηγέτης του αντι-αποικιακού κινήματος και πατέρας του Suu Kyi] να είναι πατέρας μιας τέτοιας γυναίκας! 1 /. Ένας από τους βουδιστές ηγέτες με την μεγαλύτερη επιρροή, ο Sitagu Sayada, γνωστός για τον ηδονιστικό τρόπο ζωής του και την υποστήριξη του στον αρχηγό του στρατηγού, δέχτηκε μια χιονοστιβάδα κριτικής στα κοινωνικά μέσα. Η σέχτα του, η Shwe Kyin, κάλεσε επιτέλους τον στρατό να μετριάσει την καταστολή  2 / .

Το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής (MDC) συνεχίζει να οργανώνει μέρες γενικής απεργίας και ένα από τα συστατικά του, το CTUM, έχει ξεκινήσει επείγουσα έκκληση για αλληλεγγύη, ειδικά με σκοπό την επιβολή ενός ευρέος συνόλου κυρώσεων για τον τερματισμό του καθεστώτος και της δομής του ώστε να είναι σε θέση να ανοικοδομήσει τη Βιρμανία σε νέες βάσεις, δηλαδή, χωρίς την παρέμβαση του στρατιωτικού σώματος 3 / . Το στοίχημα είναι σαφές: αφορά στο μπεί ένα τέλος για πάντα στη στρατιωτική τάξη που επιβλήθηκε σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1962. Οι λαοί της Βιρμανίας χρειάζονται ενεργητική διεθνή δράση.

Απομονώστε και ακυρώστε την χούντα

Η χούντα πίστευε πιθανότατα ότι οι προβλέψιμες διεθνείς καταγγελίες για το πραξικόπημα δεν θα είχαν πολλές συνέπειες. Μεγάλο λάθος. Το κίνημα πολιτικής ανυπακοής έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Πολλές καθιερωμένες δυνάμεις δεν μπορούν απλά να κοιτάξουν το αντίθετο ή να ικανοποιηθούν με επίσημες διαμαρτυρίες. Αντίθετα, έχουν επιβληθεί σημαντικές κυρώσεις. Πώς να βγείτε από το αδιέξοδο, αναρωτιέται η δημοσιογράφος της Mediapart ,   Laure Siegel. Η ίδια απαντά σε ένα αξιοσημείωτο άρθρο με τίτλο: «Διεθνής υποστήριξη, εμπάργκο, μποϊκοτάζ, εσωτερική αντίσταση, διασυνοριακές συμμαχίες πολιτών»  4 / .

Ο στρατός προσπαθεί να εξαντλήσει το πολιτικό κίνημα, να τρομοκρατήσει τον πληθυσμό και να χωρίσει την αντιπολίτευση. Η δημοκρατική αντίσταση έχει ζωτική ανάγκη αλληλεγγύης, είναι ζήτημα επιβίωσης. Σήμερα είναι δυνατό να καταφέρουμε στην χούντα πολύ σκληρά χτυπήματα εάν διατηρηθεί η πολιτική πίεση, με τον ίδιο τρόπο που είναι δυνατόν να δοθεί συγκεκριμένη υποστήριξη σε λαϊκούς αγώνες. Τα παραδείγματα που ακολουθούν το αποδεικνύουν αυτό .

Ο εκπρόσωπος της Βιρμανίας στα Ηνωμένα Έθνη έχει καταγγείλει το πραξικόπημα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναγνώριση της χούντας. Ορισμένες πρεσβείες ερημώνουν, δηλώνουν πιστοί στην (επί του παρόντος παράνομη) κυβέρνηση της NLD. Το στρατιωτικό συμβούλιο δεν πρέπει να αναγνωρίζεται από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπλόκαρε τη μεταφορά ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στην Κεντρική Τράπεζα της Μιανμάρ. Είναι επομένως δυνατή η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Βιρμανίας στο εξωτερικό. Είναι απαραίτητο να γενικευτεί και να απαγορευτούν επίσης τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους πρωτεργάτες του πραξικοπηματικού καθεστώτος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναστέλλει επίσημα κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να ωφελήσει τον στρατό. Πρέπει να μετακινηθεί από δηλώσεις σε ενέργειες. Πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα που καταγγέλλει δυτικές εταιρείες που προμηθεύουν ευαίσθητο υλικό  . Να καταγγελθεί η ευθύνη ξένων εταιρειών που εξοπλίζουν τις κατασταλτικές δυνάμεις της χούντας. Μια ιταλική εταιρεία που πουλάει ελαφρά όπλα (τα οποία είναι πέρα ​​από τον έλεγχο του εμπορίου βαρέων όπλων, αλλά τα οποία χρησιμοποιούνται στην καταστολή)  5 / . Σουηδικές εταιρείες προσφέρουν μέσα για να σπάσουν τα κινητά τηλέφωνα και άλλα αμερικανικά προγράμματα πειρατείας. Το Ισραήλ στέλνει αεροσκάφη επιτήρησης ή drone που επιτρέπουν να ψεκάζονται δακρυγόνα στον πληθυσμό.

Όσον αφορά τις επενδύσεις και το εμπόριο, η κρίση της οικονομίας της Βιρμανίας είναι πρωτίστως περιφερειακή: Σιγκαπούρη, Κίνα, Ταϊλάνδη, Ινδία… χώρες που δεν τείνουν να παρέμβουν στις  εσωτερικές υποθέσεις  των γειτόνων τους. Ωστόσο, ορισμένες ξένες εταιρείες σταματούν να ασχολούνται με το στρατιωτικό συμβούλιο. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με την Kirin, έναν ιαπωνικό γίγαντα ζυθοποιίας, η οποία έληξε έξι χρόνια συνεργασίας σε μια κοινή επιχείρηση με μια εταιρεία χαρτοφυλακίου της Βιρμανίας. Η αυστραλιανή εταιρεία Woodside αποφάσισε αποφάσισε να σταματήσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μια επιχείρηση που δημιούργησε έσοδα 920 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη χώρα  6 / .

Η έκκληση για διεθνή μποϊκοτάζ των προϊόντων της  χακί οικονομίας  εξαπλώνεται, επίσης χάρη στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Η Γενική Ομοσπονδία Εργαζομένων της Μιανμάρ (FGWN) κάλεσε τις μάρκες ενδυμάτων να προστατεύσουν το απεργιακό προσωπικό τους από τα αντίποινα των εργοδοτών ή του στρατού για τη συμμετοχή τους στο Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής (MDC). Η άρνηση να το πράξουν θα ισοδυναμούσε με το να γίνουν συνένοχοι στα εγκλήματα της χούντας. Η LaborNotes  δημοσίευσε μια λίστα με μάρκες που κατασκευάζουν στη Βιρμανία  7 / .

Μεταξύ των πολυεθνικών που πρέπει να ωθηθούν περισσότερο είναι, φυσικά, στον τομέα του πετρελαίου, η Chevron (ΗΠΑ) και η Total (Γαλλία), οι οποίες δηλώνουν ότι το 2019 πλήρωσαν περίπου 230 εκατομμύρια ευρώ φόρους και μετοχές στην κυβέρνηση της Βιρμανίας. Σήμερα, η Total ευθύνεται για τον Βιρμανικό λαό.

Αντοχή

Η αντίσταση αναδιοργανώνεται για να αντιμετωπίσει την ποιοτική αύξηση της καταστολής. Προσπαθεί άοπλα μέτρα αυτοάμυνας σε γειτονιές και χωριά, προκειμένου να κρατήσει τον στρατό σε απόσταση. Οι γνωστοί ακτιβιστές κινούνται υπόγεια. Οι επαφές με τα κινήματα μετανάστευσης και αλληλεγγύης της Βιρμανίας σε γειτονικές χώρες (κυρίως Ταϊλάνδη) εντείνονται. Η τελευταία λαμβάνει πολύτιμη βοήθεια: εκατομμύρια kyats (το τοπικό νόμισμα) έχουν σταλεί από την Ταϊλάνδη, όπου βρίσκεται το 70% της μετανάστευσης της Βιρμανίας. Υπάρχει μια ισχυρή αίσθηση στενότητας μεταξύ ακτιβιστών και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Στη Βιρμανία, το MDC είναι το πρώτο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Generation Z (εκπαιδευόμενη νεολαία), της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας CTUM, η οποία κάλεσε γενική απεργία στις 8 Φεβρουαρίου και τοπικών λαϊκών επιτροπών. Με τη σειρά του, το NLD έχει ανασυστήσει μια κυβέρνηση που ζητά να αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Στις 11 Φεβρουαρίου, συγκροτήθηκε “Επιτροπή για τη γενική απεργία των εθνικοτήτων”, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 24 ομάδες. Οι μισές από τις εθνοτικές ένοπλες οργανώσεις έχουν απειλήσει τη χούντα να απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης από το στρατό ή την αστυνομία σε διαδηλωτές του MDC στην επικράτειά τους, αν και δεν υποστηρίζουν την Suu Kyi ή το NLD Το Karen State, ιδιαίτερα στα ανατολικά της χώρας, έχει δεσμευτεί να προστατεύει και να προσφέρει τροφή σε οποιοδήποτε μέλος των ενόπλων δυνάμεων που συμμορφώνεται με το MDC.

Από την πλευρά του καθεστώτος, δεν έχει αναφερθεί ερήμωση από τις τάξεις του στρατού, σε αντίθεση με την αστυνομία. Ο στρατός είναι ένα πολύ ομοιογενές σώμα, στο οποίο οι οικογένειες των στρατιωτών ζουν σε κλειστό κύκλωμα. Είναι μια δύναμη που αναπαράγει, από πάνω προς τα κάτω, αυτή την πολιτική διοίκηση και χρησιμοποιεί, σε κάθε επίπεδο, την ικανότητά της να επηρεάζει την κοινωνία. Ελέγχει δύο μεγάλους ομίλους εταιρειών, καθώς και το εμπόριο πολύτιμων λίθων και ξύλου, που αποτελούν τη λεγόμενη  χακί οικονομία , έναν πελατειακό καπιταλισμό, ικανό να επιλέξει ακόμη και αριθμούς από την αντιπολίτευση του Μπαμάρ (η πλειοψηφούσα εθνοτική ομάδα που ζει στην Δέλτα του Irrawaddy). Ένας παλμός άρχισε να προσελκύει εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων. Ο στρατός έχει τα μέσα να εφαρμόσει την καθολική πολιτική του διαίρει και βασίλευε .

Στρατιωτικά στρατόπεδα έχουν δημιουργηθεί σε σχολεία (για να παρακολουθούν το Gen Z), πανεπιστήμια και νοσοκομεία (των οποίων το προσωπικό βρίσκεται στην πρώτη σειρά της αντίστασης και φροντίζει για τραυματίες) Περισσότεροι από 20.000 κοινοί κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι για να κάνουν χώρο για πολιτικούς κρατούμενους και να καταστρέφουν τις διαδηλώσεις. Ο στρατός ασκεί συνεχή, εμμονική παρακολούθηση του πληθυσμού. Καυχιέται για τη δύναμή του να σκοτώνει και να λεηλατεί κατά βούληση. Η χούντα θα μπορούσε ακόμη και να προκαλέσει πείνα για να κάμψει την αντίσταση. Συνδυάζοντας τον τρόμο, τη διαφθορά και την εξαθλίωση ενός πληθυσμού που έχει πληγεί ήδη από την πανδημία, ελπίζει ότι αυτός θα κουραστεί.

Η δημοκρατική επανάσταση στη Βιρμανία γνωρίζει ότι διεξάγει έναν αγώνα που μπορεί να διαρκέσει πολύ. Αντιμετωπίζει έναν τρομακτικό εχθρό που δεν πρέπει να υποτιμάται. Προσδίδει ένα μεγάλο μάθημα σε θάρρος και αφοσίωση. Οχι μόνη. Η απαίτηση για δημοκρατία αποκτά βαθιά απήχηση σε μια εποχή που ο αυταρχισμός των καθεστώτων στην Ασία και την Ευρώπη, στην Αμερική αυξάνεται … προκαλώντας σε απάντηση αστικές εξεγέρσεις ικανές να επιτύχουν σημαντικές νίκες. Η Βιρμανική Ένωση, με τους διαφορετικούς πληθυσμούς της, έχει γίνει ένα από τα νέα  καυτά σημεία  σε έναν παγκόσμιο αγώνα.

1 /  Bruno Philip,  Le Monde  της 24/2/2021.

2 /  The Irrawaddy , 03/05/2021.

3 /  https://labornotes.org/blogs/2021/03/burmese-union-federations-call-international-support-against-coup .

4 /  Laure Siegel,  Mediapart , 03/07/2021:

https://www.mediapart.fr/journal/international/070321/birmanie-comment-sortir-de-l-impasse?onglet=full .

5 /  Βλ. Άρθρο της 03/09/2021 του Yeshua Moser-Puangsuwan, ειδικού στο εμπόριο όπλων και τη στρατιωτική διαφθορά:  http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article57092 .

6 /  Laure Siegel,  Mediapart,  03/07/2021, op. cit.

7 /  https://labornotes.org/blogs/2021/03/burmese-union-federations-call-international-support-against-coup .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιρμανία Βιρμανία Βιρμανία Βιρμανία Βιρμανία Βιρμανία Βιρμανία Βιρμανία Βιρμανία Βιρμανία Βιρμανία

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...