αριστερή στροφή

(Δεν) Επιτρέπεται η αριστερή στροφή για πολιτικούς (μόνο) έξω από την Βουλή…

από | 2 Απρ, 2021

(Δεν) Επιτρέπεται η αριστερή στροφή για πολιτικούς (μόνο) έξω από την Βουλή…

Τελικά σε αυτή την χώρα κάθε μέρα θα σου ξημερώσει και με μια νέα κατραπακιά. Εκεί που λες ότι τα έχεις δει όλα πια, έρχονται εναλλάξ -ή και εν χορώ- οι έχοντες και κατέχοντες, οι πολιτικοί τους αντιπρόσωποι και η αστυνομία τους για να σου αποδείξουν ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο.

Η τελευταία κατραπακιά λοιπόν ήρθε σήμερα το πρωί, με την αποκάλυψη (μέσα από άρθρο του protagon μάλιστα, ποιος να το περίμενε!) ότι έχει δοθεί οδηγία στους αστυνομικούς πως τελικά επιτρέπεται η αριστερή στροφή επί της Βασ. Σοφίας, έξω από την Βουλή ΜΟΝΟ αν στο όχημα υπάρχει πολιτικό πρόσωπο!

Το εν λόγω ζήτημα, που έχει ως εκκίνηση φυσικά το θανατηφόρο τροχαίο, στο οποίο έχασε την ζωή του ένας 23χρονος δικυκλιστής, βγήκε άμεσα στα social media και το internet γενικά, κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, και η οδηγία αποσύρθηκε.

Όπως και να’ χει όμως, η πραγματικότητα είναι πως η οδηγία αυτή δόθηκε εξ αρχής και είναι χαρακτηριστική του πως αντιμετωπίζει (και) αυτή η Κυβέρνηση τους πολίτες της: ως υπηκόους, των οποίων τα ασήμαντα προβλήματα θα λύσει με διατάγματα που απλά τα…εξαφανίζουν, προς δικό της όφελος.

Η Υπόθεση

Ασφαλώς θυμάστε όλοι την υπόθεση με τον 23χρονο Ιάσονα, ο οποίος, λίγο καιρό πριν, έπεσε νεκρός στο οδόστρωμα μετά από σύγκρουση με όχημα πολιτικού (της Ντόρας Μπακογιάννη), το οποίο έκανε παράνομη αριστερή στροφή έξω από την Βουλή, επί της οδού Βασ. Σοφίας.

Και τι δεν έκαναν για να μην υπάρξουν ευθύνες, πολιτικές και ηθικές: Αρχικά, ενώ το θέμα είχε θαφτεί για κάνα διήμερο, με το που έγινε γνωστό μέσα από τα social media (φυσικά), βγήκε η Μπακογιάννη και έκανε δακρύβρεχτες δηλώσεις σχετικά με το πόσο συντετριμμένη είναι, ενώ την ίδια ώρα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου εικόνες που την έδειχναν να βολτάρει αμέριμνη στην Αθήνα με οικογενειακά της πρόσωπα. Μάλιστα, η Ντόρα στην ανάρτησή της έκανε λόγο για σοβαρό τραυματισμό του Ιάσονα, ενώ ήδη ήταν γνωστό πως ο νεαρός κρατιόταν στην ζωή μόνο με μηχανική υποστήριξη, ώστε τελικά να μπορέσει να δώσει η οικογένεια τα όργανά του για μεταμόσχευση. Το μεγαλείο ψυχής απέναντι στην σκατοψυχιά, γι’ ακόμη μια φορά.

Στην συνέχεια, είδε το φως της δημοσιότητας (πάλι από τα social media πρώτα) video που δείχνει τον τροχονόμο να φωνάζει, να καθυβρίζει και να αποπέμπει αυτόπτη μάρτυρα, εργαζόμενο οδηγό δικύκλου, ο οποίος ήθελε να εξηγήσει τι είχε συμβεί, εγκαλώντας τον σχετικά με το ότι δεν φορούσε κράνος (!!!) -άσχετο αν ο τελευταίος είχε κατέβει από την μηχανή  του.

Μπορεί να διατάχθηκε ΕΔΕ και ο τροχονόμος να αποπέμφθηκε από το σώμα (ουάου), αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι πως η συμπεριφορά του τροχονόμου είναι χαρακτηριστική της αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι πολίτες από την αστυνομία, είτε έχουν δίκιο, είτε έχουν κάνει κάποια παράβαση. Και είναι συμπεριφορά που έχει καλλιεργηθεί με την ανοχή και την υποστήριξη του κράτους, ως αυτή που αντιστοιχεί σε ένα πραιτοριανό σώμα, το οποίο έχει ως μοναδικό του σκοπό να προφυλάσσει την “έννομη τάξη” της αστικής δημοκρατίας, δηλαδή τα συμφέροντα των πλουσίων. Απέναντι στους οποίους φυσικά οι αστυνομικοί φέρονται με το σεις και με το σας, είτε μιλάμε για “σοβαρούς” πολιτικούς και επιχειρηματίες, είτε για τον Μένιο Φουρθιώτη.

Στην συνέχεια ξεκίνησε άλλο πανηγύρι. Το υλικό από τις κάμερες γύρω και έξω από την Βουλή, που θα ήταν πειστήριο της ενοχής του οδηγού του οχήματος της Ντόρας, δεν δόθηκε άμεσα στην δικαιοσύνη. Κι εκεί που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι όλως τυχαίως, θα είχαν πάθει κάποια “βλάβη” μαζικά και οργανωμένα οι κάμερες της Βουλής, τελικά το βίντεο δόθηκε. Για την ακρίβεια, ένα πολύ μικρό βίντεο, μερικών δευτερολέπτων. Το οποίο, αν το δει κάποιος ξεκομμένα, φαίνεται και πάλι καθαρά το ποιος έχει προτεραιότητα και ποιος όχι, ποιος δρα παράνομα κλπ.

Όταν όμως ο τηλεθεατής το δει πακέτο με τις περιγραφές και τις αναλύσεις των διαφόρων “δημοσιογράφων”, τότε ίσως και να αρχίσει να έχει αμφιβολίες, σχετικά με το αν “ο Ιάσονας έτρεχε πολύ”, αν “φταίει ο ταξιτζής μπροστά του” κλπ. Μάλιστα, η ναυαρχίδα της τηλεοπτικής αηδίας, που ονομάζεται Τατιάνα Στεφανίδου, ανέλαβε και πάλι, μετά την υπόθεση Λιγνάδη, να θολώσει τα νερά και να σχετικοποιήσει το θέμα της ευθύνης στην εκπομπή της.

Αμέσως μετά την υπόθεση και τον θάνατο του Ιάσονα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής (με ποια ιδιότητα άραγε; είναι συγκοινωνιολόγος;) είχε δηλώσει πως θα τοποθετηθεί φανάρι στο σημείο και πως θα δοθεί οδηγία για να απαγορευτεί η αριστερή στροφή στο σημείο. Να δοθεί δηλαδή οδηγία γιατί; Για να εφαρμοστεί ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας; Δηλαδή πρέπει (και είναι αρμόδιος) ο Τασούλας να παρεμβαίνει ώστε να τηρείται ή μη ο ΚΟΚ; Βλέπουμε φυσικά εδώ πως, εντελώς υπόγεια, έγινε ακόμη μια απόπειρα σχετικοποίησης των ευθυνών (έστω και των ηθικών), που ουσιαστικά φαίνεται να μας λέει πως “Εντάξει, γίνεται χαμός εκεί, στρίβει ο ένας αριστερά, τρέχει ο άλλος πολύ, γίνονται ατυχήματα. Πρέπει κάποιος να παρέμβει για να δώσει λύση“. Μόνο που, όπως είπαμε, κάποιος πράγματι έχει ήδη παρέμβει πριν τον Πρόεδρο της Βουλής και αυτός ο κάποιος ονομάζεται ΚΟΚ.

Παρόμοια σχετικοποίηση ευθυνών και μετάφρασης ενός νόμου, που αφορά πρόσωπο συνδεδεμένο με την Κυβέρνηση, έγινε φυσικά και πριν λίγο καιρό, δια στόματος μάλιστα της εκπροσώπου της Κυβέρνησης, Αριστοτελείας Πελώνη. Αναφερόμαστε φυσικά στην υπόθεση με την δημόσια αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων πολίτη από τον Κυρανάκη (υπόθεση Νέας Σμύρνης). Εκεί η Πελώνη είχε πει το αμίμητο “Πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα είναι πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα“.

Ας επιστρέψουμε όμως στο επίδικο…Το ρεπορτάζ του protagon.gr το λέει ξεκάθαρα: “Στα κινητά των αστυνομικών έφτασε υπηρεσιακό σήμα το οποίο τους ενημερώνει ότι το απαγορευτικό της αριστερής στροφής δεν ισχύει όταν στο όχημα επιβαίνει πολιτικό πρόσωπο! Το σήμα που μεταβιβάστηκε στα κινητά των αστυνομικών, αναφέρει κατά λέξη τα εξής: «Ουδείς οδηγός θα εισέρχεται στην είσοδο της Βουλής κατερχόμενος τη Λ. Β. Σοφίας στρίβοντας αριστερά εκτός εάν στο όχημα επιβαίνει η συνοδεύει επίσημο πρόσωπο». Κοινώς αν ο αστυνομικός βρίσκεται μόνος στο αυτοκίνητο, δεν θα μπορεί να επαναλαμβάνει το μοτίβο που οδήγησε στο τροχαίο. Αν όμως μεταφέρει πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να στρίβει αριστερά!“.

Το θέμα είναι πως…

Το είπαμε και παραπάνω: Είναι άσχετο αν το ζήτημα προκάλεσε ντόρο και ανάγκασε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις και να αποσύρει την εν λόγω οδηγία. Ούτε είναι δουλειά των πολιτών ή των δημοσιογράφων να μαζεύουν τα ασυμμάζευτα της εξουσίας, να διορθώνουν τις παρανομίες αυτών που νομοθετούν, ούτε του Προέδρου της Βουλής να ανακοινώνει την εφαρμογή ενός ήδη ισχύοντος κανονισμού του ΚΟΚ.

Το ζήτημα είναι πως, μετά την δολοφονία του Ιάσονα, δόθηκε και πάλι αυτή η οδηγία σχετικά με την αριστερή στροφή μπροστά από την Βουλή, πιθανότατα ώστε να υπάρχει και νομική κάλυψη (πέραν της ηθικής, την οποία αναλαμβάνουν τα ΜΜΕ) σε παρόμοια περιστατικά. Η οποία οδηγία μάλιστα παραβαίνει τον ίδιο τον ΚΟΚ και ταυτόχρονα καθιστά τους πολιτικούς σε μια ξεχωριστή κάστα ανθρώπων ως προς τα δικαιώματά ους απέναντι στον Νόμο και επίσημα.

Το παραπάνω δεν σοκάρει (υπερβολικά) όλους εμάς που αντιλαμβανόμαστε το κράτος και την αστική δημοκρατία ως αυτό που πραγματικά είναι: Το πολιτικό εποικοδόμημα της κυριαρχίας της αστικής τάξης επί των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων τάξεων. Και την αστυνομία, τον στρατό κλπ, ως τα πραιτοριανά της σώματα.

Θα πρέπει όμως να τα σκεφτούν πολύ καλά όλα αυτά όσοι αντιλαμβάνονται το κράτος ως έναν ουδέτερο φορέα, ο οποίος μπορεί να κατακτηθεί και να διαχειρίζεται πολιτικά από αριστερές ή δημοκρατικές κυβερνήσεις. Ότι η αστυνομία έχει ως καθήκον “να προστατεύει τον πολίτη και να διαφυλάσσει τους νόμους, να συλλαμβάνει όποιον παρανομεί”, ανεξαιρέτως τάξης και ιδιότητας. Και τέλος, αυτούς που “καταδικάζουν την βία από όπου κι αν προέρχεται”, εκτός φυσικά από την αστυνομία.

Αν δεν μπορούν όλοι οι παραπάνω να διακρίνουν αυτές τις απλές αλήθειες, τώρα, σε μια περίοδο που βιώνουμε τα όρια της αστικής δημοκρατίας, ένα βήμα πριν από κάποια επίσημη χουντική “εκτροπή”, λυπάμαι που το λέω αλλά, όταν θα το καταλάβουν, είτε που θα τους αρέσει ακόμη περισσότερο, είτε που θα είναι πολύ αργά και για τους ίδιους.Και τότε δεν θα έχουν δικαίωμα να μιλάνε. Όχι γιατί “εμείς σας τα λέγαμε”, αλλά γιατί η ίδια η πραγματικότητα τους τα έλεγε κατάμουτρα κι αυτοί απλά την αγνοούσαν (αν δεν την αμφισβητούσαν ανοιχτά).

ΥΓ: Ο τίτλος του άρθρου είναι έτσι γραμμένος ώστε η λέξη “(μόνο)” να μπαίνει σε σημείο που να έχει διφορούμενο νόημα. Από την μια αναφέρεται στο περιεχόμενο της “οδηγίας” προς τους αστυνομικούς να επιτρέπεται η στροφή αριστερά ΜΟΝΟ όταν αφορά κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Από την άλλη θέλει να ειρωνευτεί και το γεγονός ότι οι πολιτικοί του ελληνικού κοινοβουλίου μόνο έτσι θα μπορούσαν να “στρίψουν αριστερά”, έξω από την βουλή, σε κάποιο όχημα κλπ, καθώς η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία φυσικά και δεν είναι το έδαφος στο οποίο μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε ” αριστερή στροφή ” στο κοινωνικό-πολιτικό πεδίο.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...