Αποκλεισμός του πολυκαταστήματος Hondos Center πραγματοποιήθηκε σήμερα απο μέλη της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μετώπου βάσης ως στήριξη στην πανεργατική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί τα πιο βασικά εργατικά δικαιώματα. Αποκλείστηκαν και οι δύο είσοδοι του καταστήματος. Παρά τις αντίθετες πληροφορίες, το πολυκατάστημα τελικά δεν άνοιξε. Είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις στους εργαζόμενους του τις προηγούμενες μέρες. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ
Γιατί δεν πρέπει κανείς και καμιά να πάει για δουλειά στις 10 του Ιούνη
Μέσα στον μήνα ψηφίζεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Καθόλου τυχαία αυτοί που το ψηφίζουν και αυτοί που κερδίζουν απο αυτό έχουν ξεκινήσει μια απίθανη εκστρατεία να κάνουν το μαύρο άσπρο. Ο υπουργός και η κυβέρνηση μέσα απο τα πουλημένα ΜΜΕ επαναλαμβάνει μονότονα πως ο νέος νόμος είναι προς όφελος του εργαζόμενου, μέχρι και ο σύλογος ελλήνων βιομηχάνων μπήκε στην παράσταση παριστάνοντας τον ριγμένο.
Η πραγματικότητα είναι ότι το νέο νομοσχέδιο μας γυρνάει έναν αιώνα πίσω. Τότε που το αφεντικό υποχρέωνε του εργάτες του να δουλεύουν όσο θέλει εκείνο, να τους πληρώνει ίσα για να μην πεθάνουν της πείνας και να τους διώχνει όποτε θέλει. Υπέρβολες; Για να δούμε τι προβλέπει:
1. Ο εργαζόμενος θα ζητάει όποτε θέλει να δουλέψει παραπάνω κι έτσι θα μπορεί υποτίθεται να παίρνει ρεπό. Αλήθεια υπάρχει ένας άνθρωπος που να έχει δουλεψει μισθωτός και να πιστεύει ότι θα πάει στο αφεντικό του και θα του επιβάλει πότε θέλει να δουλέψει και πότε να καθήσει; Αυτό που θα γίνει την επόμενη μέρα του νομοσχεδίου είναι πως το αφεντικό θα υποχρεώνει τον εργαζόμενο να ζητήσει (με «την θέλησή του είναι η ειρωνία) πότε να δουλεψει 10ωρο και το αφεντικό, όποτε δεν τον χρειάζεται θα του δίνει ρεπό. Αν ο εργάτης δεν δεχτεί θα παίρνει πόδι…
2. Γιαυτό και υπάρχει ειδική μέριμνα στο νομοσχέδιο για την διευκόλυνση των απολύσεων. Εφτασαν στον σημείο να επιτρέπουν ακόμα και τις απολύσεις που κρίνονται παράνομες φτάνει το αφεντικό να πληρώσει κάτι παραπάνω ενώ μέχρι τώρα, στις παράνομες απολύσεις έπρεπε να γίνει επαναπρόσληψη
3. Εκεί που όταν δούλευες παραπάνω πληρώνόσουν υπερωρίες, τώρα θα σου δίνουν αντίστοιχο ρεπό. Οχι μόνο δεν θα πληρώνεσαι παραπάνω, αλλά δεν θα πληρώνεσαι καθόλου. Θα μπορείς απλά να κάθεσαι αυτές τις ώρες όποτε βέβαια αποφασίσει το αφεντικό ότι δεν σε χρειάζεται. Ενω και το ανώτατο όριο υπερωριών αυξάνεται Ετοιμάσου για ουσιαστική μείωση μισθού και πολύ περισσότερες ώρες δουλειάς…
4. Οτι έχεις κανονίσει να κάνεις τις κυριακές ξέχνα το. Θα δουλεύεις τις κυριακές που θα αποφασίσει το αφεντικό, τις ώρες που θα αποφασίσει το αφεντικό
5. Κι επειδή ξέρουν πως ακόμα κι αν καταφέρουν να περάσουν αυτό τον νόμο ο κόσμος θα αρχίσει να αντιδρά φροντίζουν να του κόψουν τον δρόμο προληπτικά. Οι κηφήνες που παριστάνουν τους εκλεγμένους και αποφασίζουν σαν βασιλιάδες όταν τους έχει ψηφίσει το 20% του πληθυσμού απαιτούν για μια απεργία να έχει ψηφιστεί απο το 50%+1. Ακόμα και η εργατική αλληλεγγύη σε χώρους εργασίας που τα αφεντικά απειλούν τους εργαζόμενους να μην απεργήσουν γίνεται ποινικό αδίκημα ενώ θα διώκονται και οι συνδικαλιστές που πρωταγωνιστούν και θεσμοθετείτε αστική ευθύνη εναντίον τους.
Αυτή είναι η ωμή αλήθεια του νέου νομοσχεδίου που τα σκυλιά των ΜΜΕ, του κράτους και του κεφάλαιου έχουν λυσσάξει να αποκρύψουν. Διάφορες άλλες ρυθμίσεις, απο την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας την μετατροπή της επιθεώρησης εργασίας σε ανεξάρτητη αρχή (αυτό της έφταιγε της ανύπαρκτης επιθεώρησης εργασίας όλα αυτά τα χρόνια που κάνει τα στραβά μάτια στα όργια των επιχειρηματιών), ή κάτι σαχλαμάρες για «βία και παρενόχληση στην εργασία» δεν είναι παρά επικοινωνιακοί μαιντανοί με σκοπό να τραβήξουν τα μάτια μακρυά απο την ουσία:
Τα αφεντικά θέλουν να αποφασιζουν ΕΝ ΛΕΥΚΩ πότε και πόσο θα δουλεύουμε, πότε και πόσο θα είμαστε σπίτι μας, θέλουν να μας πληρώνουν λιγότερα και να μας διώχνουν (έχοντας πλάτη εκατομμύρια άνεργους να περιμένουν ένα ξεροκόμματο) όποτε τους βολεύει. Αυτή την θέληση των αφεντικών ικανοποιεί πλήρως το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αυτή είναι η ουσία του.
Θα το πούμε απλά: όλα αυτά ίσχυαν πριν έναν αιώνα. Ετσι εργάζονταν οι προπαππούδες μας. Για να έχουμε εμείς 8ωρο και πληρωμένες υπερωρίες χυθηκε πολύ αίμα. Αν τους αφήσουμε να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω ας είμαστε κι έτοιμοι για όσες θυσίες χρειαστούν για να πάρουμε πίσω αυτά που πάνε να μας κλέψουν τώρα.
Δεν είναι καλύτερα να σταματήσουμε αυτό το νομοσχέδιο τώρα;
Γιαυτό πρέπει να αντισταθούμε. Το να απεργήσουμε στις 10 Ιούνη είναι μια πράξη αντίστασης. Κι όχι μόνο να απεργήσουμε αλλά να κατέβουμε και στις πορείες. Να παλέψουμε στον δρόμο.
Πρέπει να φοβηθούν. Γιαυτό και κανένας/μια μισθωτός/η δεν πρέπει να πάει να δουλέψει στις 10 του Ιούνη. Κανένας και καμιά.

Πρωτοβουλία για την δημιουργία μετώπου βάσης

 

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ