Την Πέμπτη 17/6, γύρω στις 10:30, ο εθνικιστής Ονούρ Γκεντσέρ εισέβαλε ένοπλος στα τοπικά γραφεία του HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) στη Σμύρνη. Αφού επιχείρησε να πυρπολήσει το κτήριο, στη συνέχεια σκότωσε τη Ντενίζ Ποϊράζ, μέλος του HDP και του TJA (Κίνημα Ελεύθερων Γυναικών).

Η Ντενίζ Ποϊράζ αντικατέστησε εκτάκτως σήμερα τη μητέρα της που εργάζεται ως βοηθός κτηρίου στα γραφεία του HDP στη Σμύρνη, επειδή εκείνη αρρώστησε. Αξίζει να αναφερθεί πως έξω από τα γραφεία του HDP βρίσκεται συνεχώς αστυνομική μονάδα που ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το κτήριο. Η Ντενίζ Ποϊράζ πέρασε από τον αστυνομικό έλεγχο, κάτι που μάλλον δε συνέβη με τον δολοφόνο της, ο οποίος συνελήφθη, αφού ολοκλήρωσε ανενόχλητος το έργο του.

Ο Ονούρ Γκεντσέρ φαίνεται πως είχε πολεμήσει πέρσι στη Συρία για λογαριασμό του τουρκικού στρατού ή συμμαχικών ισλαμιστικών παραστρατιωτικών ομάδων. Αυτό μαρτυρούν αναρτήσεις και φωτογραφίες του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται πως πολέμησε στα μέτωπα της Μανμπίτζ και της επαρχίας Αντέπ, δηλώνοντας σε αναρτήσεις του ότι “έκανε το καθήκον του”.

Αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση στη Σμύρνη πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από γραφεία του HDP, σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, αλλά και σε άλλες χώρες όπου έχουν πολιτική παρουσία οργανώσεις του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος.

Το HDP με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για οργανωμένη επίθεση εις βάρος του, καταλογίζοντας πολιτικές ευθύνες στο κυβερνών κόμμα, AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, που επιχειρούν με προβοκατόρικες ενέργειες να ξεπεράσουν την πολιτική κρίση της κυβέρνησης και να εντείνουν ταυτόχρονα την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης του HDP.

Σε ανακοίνωσή της η DAF (Επαναστατική Αναρχική Ομοσπονδία) αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η Ντενίζ Ποϊράζ δολοφονήθηκε κατά την επίθεση στο κτήριο του HDP στη Σμύρνη. Η φασιστική κυβέρνηση, ο εχθρός του λαού, πραγματοποίησε αυτήν τη σφαγή. Κάθε κυβέρνηση είναι εχθρός του λαού. Αυτή η επίθεση θα παρουσιαστεί ως μεμονωμένο περιστατικό. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι ο δράστης της επίθεσης κατά των γραφείων του HDP και ο δολοφόνος της Ντενίζ Ποϊράζ είναι η κυβέρνηση. Δε θα σταματήσουμε να είμαστε μαζί απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις. Κάτω ο φασισμός!”

Ασχέτως της πολιτικής θέσης του HDP, η σημερινή δολοφονική επίθεση είναι το δίχως άλλο καταδικαστέα και το τουρκικό κράτος υπόλογο για αυτήν, διότι επισταμένως δρομολογεί έναν συνεχή πόλεμο τόσο στην επικράτειά του, όσο και εκτός των συνόρων του, με απώτερο σκοπό τη συντριβή του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος. 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ