-Η Αφγανική Επαναστατική Ένωση Γυναικών- απαντά σε μια συνέντευξη σχετικά με την κατάληψη του Αφγανιστάν απο τους Ταλιμπάν-
Είναι αστείο να λέμε ότι αξίες όπως «δικαιώματα των γυναικών», «δημοκρατία», «οικοδόμηση έθνους» και ούτω καθεξής ήταν μέρος των στόχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν!
Η Afghan Women’s Mission επικοινώνησε με τη RAWA – Επαναστατική Ένωση Γυναικών του Αφγανιστάν – για να καλύψει τις ανάγκες τους σε αυτήν την επείγουσα στιγμή. Σε αυτή την σύντομη συνέντευξη με την συν-διευθύντρια της AWM Sonali Kolhatkar, η RAWA εξηγεί την εξέλιξη της έως τώρα κατάστασης κατά την οπτική τους.
Sonali Kolhatkar: Για χρόνια η RAWA μιλούσε ενάντια στην αμερικανική κατοχή και τώρα που τελείωσε, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν. Θα μπορούσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις με τρόπο που θα άφηνε το Αφγανιστάν ασφαλέστερο από ό, τι σήμερα; Θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα για να μην καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν τόσο γρήγορα;
RAWA: Τα τελευταία 20 χρόνια, ένα από τα αιτήματά μας ήταν ο τερματισμός της κατοχής από ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ιδανικά να έπαιρναν μαζί τους, τους Ισλαμιστές φονταμενταλιστές και τεχνοκράτες τους και να άφηναν τον λαό μας να αποφασίσει μόνος του για το πεπρωμένο του. Αυτή η κατοχή είχε ως αποτέλεσμα μόνο αιματοχυσία, καταστροφή και χάος.
Έκαναν τη χώρα μας το πιο διεφθαρμένο, μη ασφαλές, πρώτο στη διακίνηση ναρκωτικών μέρος και επικίνδυνο, ειδικά για τις γυναίκες.
Από την αρχή ήμασταν σε θέση να προβλέψουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Τις πρώτες μέρες της αμερικανικής κατοχής στο Αφγανιστάν, η RAWA δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου του 2001 το εξής:
«Η συνέχιση των αμερικανικών επιθέσεων και η αύξηση του αριθμού των αθώων και άμαχων θυμάτων όχι μόνο δίνει δικαιολογία στους Ταλιμπάν, αλλά θα οδηγήσει επίσης στην ενδυνάμωση των φονταμενταλιστικών δυνάμεων της περιοχής και του κόσμου».
Ο βασικός λόγος που ήμασταν εναντίον αυτής της κατοχής ήταν ότι σιγόνταρε την τρομοκρατία υπό την όμορφη σημαία του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».
Από τις πρώτες ημέρες όταν οι ληστές και οι δολοφόνοι της Βόρειας Συμμαχίας επέστρεψαν στην εξουσία το 2002 έως τις τελευταίες λεγόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες και συμφωνίες στη Ντόχα και την απελευθέρωση 5.000 τρομοκρατών από τις φυλακές το 2020/21, ήταν πολύ προφανές. ότι ακόμη και η απόσυρση δεν θα έχει καλό τέλος.
Το Πεντάγωνο αποδεικνύει ότι καμία από τις θεωρίες εισβολής ή ανάμειξης δεν τελείωσε με ασφάλεια.
Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εισβάλλουν στις χώρες για τα δικά τους στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αλλά μέσα από τα ψέματα και τα ισχυρά εταιρικά ΜΜΕ προσπαθούν να κρύψουν το πραγματικό τους κίνητρο και ατζέντα.
Είναι αστείο να λέμε ότι αξίες όπως «δικαιώματα των γυναικών», «δημοκρατία», «εθνική ανεξαρτησία» κ.ο.κ. ήταν μέρος των στόχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν!
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν στο Αφγανιστάν για να επιφέρουν την αστάθεια και ένα κλίμα τρομοκρατίας στην περιοχή και για να περιορίσουν τις αντίπαλες δυνάμεις, ειδικά την Κίνα και τη Ρωσία, και να υπονομεύσουν τις οικονομίες τους μέσω περιφερειακών πολέμων. Αλλά φυσικά, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήθελε μια τέτοια καταστροφική και επαίσχυντη έξοδο που έκανε τόσο μεγάλο ντόρο. Έτσι αναγκάστηκαν να στείλουν ξανά στρατεύματα σε 48 ώρες για να ελέγξουν το αεροδρόμιο και να εκκενώσουν με ασφάλεια τους χώρους στους οποίους βρίσκονταν οι διπλωμάτες και το προσωπικό τους.
Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν λόγω των αδυναμιών τους και δεν ηττήθηκαν από τα δημιουργήματά τους (Ταλιμπάν). Υπάρχουν δύο σημαντικοί λόγοι για αυτήν την απόσυρση.
Ο κύριος λόγος είναι η πολλαπλή εσωτερική κρίση του αμερικανικού συστήματος που φάνηκε στην αδύναμη απάντηση στην πανδημία του Covid-19, την επίθεση στο Καπιτώλιο και τις μεγάλες διαμαρτυρίες του αμερικανικού λαού τα τελευταία χρόνια. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναγκάστηκαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους για να επικεντρωθούν στην επίλυση εσωτερικών ζητημάτων.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ήταν ένας εξαιρετικά δαπανηρός πόλεμος, του οποίου το κόστος έχει φτάσει τα δισεκατομμύρια, από τα χρήματα των φορολογουμένων. Αυτό επηρέασε τόσο πολύ οικονομικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έπρεπε να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.
Οι πολιτικές πολεμικής σύρραξης δείχνουν ότι ο στόχος τους δεν ήταν ποτέ να κάνουν το Αφγανιστάν ασφαλέστερο, πόσο μάλλον τώρα που έχουν φύγει. Επιπλέον, γνώριζαν ότι η απόσυρση θα ήταν χαοτική, αλλά προχώρησαν και το έκαναν. Τώρα το Αφγανιστάν είναι ξανά στο προσκήνιο επειδή οι Ταλιμπάν είναι στην εξουσία. Ενώ όμως αυτή η κατάσταση επικρατεί τα τελευταία 20 χρόνια, σπάνια αναφέρθηκε στα μέσα ενημέρωσης, κάτι σχετικά με την καθημερινότητα των εκατοντάδων ανθρώπων μας που δολοφονήθηκαν και για την χώρα μας που καταστράφηκε.
Sonali Kolhatkar: Οι ηγέτες των Ταλιμπάν λένε ότι θα σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών εφόσον συμμορφώνονται με τον ισλαμικό νόμο. Ορισμένα δυτικά μέσα το παρουσιάζουν από ένα θετικό πρίσμα. Οι Ταλιμπάν δεν είπαν το ίδιο πριν από 20 χρόνια; Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια αλλαγή στη στάση τους απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών;
RAWA: Τα εταιρικά ΜΜΕ προσπαθούν μόνο να ρίξουν αλάτι στις πληγές των κατεστραμμένων ανθρώπων μας. Θα πρέπει να ντρέπονται για τον εαυτό τους για τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν τους βάρβαρους Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ιδεολογία που είχαν το 1996 και σήμερα. Και αυτό που λένε για τα δικαιώματα των γυναικών είναι οι ακριβείς φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά τον προηγούμενο σκοτεινό κανόνα τους: εφαρμογή του νόμου της Σαρία.
Αυτές τις μέρες, οι Ταλιμπάν κήρυξαν αμνηστία σε όλα τα μέρη του Αφγανιστάν και το σύνθημά τους είναι «τι μπορεί να φέρει η χαρά της αμνηστίας, που η εκδίκηση δεν μπορεί».
Στην πραγματικότητα όμως σκοτώνουν ανθρώπους κάθε μέρα. Μόλις χθες, ένα παιδί πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στο Νανγκαρχάρ μόνο και μόνο επειδή έφερε την τρίχρωμη εθνική σημαία του Αφγανιστάν αντί για τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν. Τέσσερις πρώην αξιωματικοί του στρατού εκτελέστηκαν στην Κανταχάρ, ένας νεαρός Αφγανός ποιητής, ο Μεχράν Ποπάλ, συνελήφθη στην επαρχία Χεράτ επειδή έκανε αναρτήσεις κατά των Ταλιμπάν στο Facebook, με την οικογένειά του να μη γνωρίζει πού βρίσκεται. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των βίαιων ενεργειών τους, παρά τα ευγενικά και «καλά» λόγια του εκπροσώπου τους.
Αλλά πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί τους μπορεί να είναι ένα από τα θέατρα που παίζουν οι Ταλιμπάν και απλώς προσπαθούν να κερδίσουν περισσότερο χρόνο μέχρι να μπορέσουν να οργανωθούν. Τα πράγματα συνέβησαν τόσο γρήγορα και προσπαθούν να συγκροτήσουν την κυβέρνησής τους, να δημιουργήσουν το σύστημα πληροφοριών τους και να αναλάβουν το Υπουργείο για τη Διάδοση της Αρετής και την Πρόληψη του Αντιπροσώπου, να ελέγχουν τις μικρές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων. Όπως τα γένια, ο ενδυματολογικός κώδικας και το να έχουν έναν Μαχράμ (άντρα σύντροφο, μόνο πατέρα, αδελφό ή σύζυγο) ανά γυναίκα.
Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι δεν είναι ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά ότι πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο του ισλαμικού / σαριατικού νόμου.
Ο ισλαμικός / νόμος της Σαρία είναι ασαφής και ερμηνεύεται από τα ισλαμικά καθεστώτα με διαφορετικούς τρόπους προς όφελος των δικών τους πολιτικών προγραμμάτων και κανόνων. Επιπλέον, οι Ταλιμπάν θα ήθελαν επίσης να αναγνωριστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τη Δύση, και όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί αποτελούν μέρος μιας εξωραϊσμένης εικόνας για τον εαυτό τους.
Ίσως μετά από μερικούς μήνες να έλεγαν ότι θα κάνουμε εκλογές γιατί πιστεύουμε στη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία! Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν θα αλλάξουν ποτέ την πραγματική τους φύση και θα παραμείνουν ισλαμιστές φονταμενταλιστές: μισογύνηδες, απάνθρωποι, βάρβαροι, αντιδραστικοί, αντιδημοκρατικοί και αντι-προοδευτικοί. Με μια λέξη, η νοοτροπία των Ταλιμπάν δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ!
Sonali K olhatkar: Γιατί ο Αφγανικός Εθνικός Στρατός και η Αφγανική κυβέρνηση που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ κατέρρευσαν τόσο γρήγορα;
RAW A: Μερικοί από τους κύριους λόγους μεταξύ πολλών είναι:
1) Όλα έγιναν σύμφωνα με μια συμφωνία για την παράδοση του Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν. Η αμερικανική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με το Πακιστάν και άλλους περιφερειακούς παίκτες, κατέληξε σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αποτελείται κυρίως από τους Ταλιμπάν.
Έτσι, οι στρατιώτες δεν ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν σε έναν πόλεμο όταν γνώριζαν ότι δεν υπήρχε κανένα όφελος για τον Αφγανικό λαό, επειδή τελικά αυτό αποφασίστηκε κεκλεισμένων των θυρών για να φέρουν τους Ταλιμπάν στην εξουσία. Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ μισεί πολύ τον αφγανικό πληθυσμό λόγω του προδοτικού του ρόλου ενάντια στην επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία.
2) Οι περισσότεροι Αφγανοί καταλαβαίνουν καλά ότι ο πόλεμος που διεξάγεται στο Αφγανιστάν δεν είναι πόλεμος των Αφγανών και προς όφελος της χώρας, αλλά διεξάγεται από ξένες δυνάμεις για τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα και οι Αφγανοί είναι μόνο τα καύσιμα ενός πολέμου. Οι περισσότεροι νέοι ενώνουν τις δυνάμεις τους λόγω της ακραίας φτώχειας και της ανεργίας, οπότε δεν έχουν καμία δέσμευση ή ηθική υποχρέωση να πολεμήσουν.
Τα βασανιστήρια είναι ένα σήμα κατατεθέν των αμερικανικών εισβολών και παρεμβάσεων. Επαναστατικός Σύλλογος των Γυναικών του Αφγανιστάν (RAWA) https://counterinformation.wordpress.com/2018/03/19/tor
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση προσπαθούν εδώ και 20 χρόνια να διατηρήσουν το Αφγανιστάν ως καταναλωτική χώρα και εμπόδισαν την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Αυτή η κατάσταση δημιούργησε ένα κύμα ανεργίας και φτώχειας, ανοίγοντας το δρόμο για τη στρατολόγηση της κυβέρνησης μαριονέτας, των Ταλιμπάν και την αύξηση της παραγωγής οπίου.
3) Οι Αφγανικές δυνάμεις δεν ήταν τόσο αδύναμες για να νικηθούν μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά λάμβαναν εντολές από το προεδρικό μέγαρο να μην αντεπιτεθούν στους Ταλιμπάν και ότι θα έπρεπε να παραδοθούν. Οι περισσότερες επαρχίες παραδόθηκαν ειρηνικά στους Ταλιμπάν.
4) Το καθεστώς μαριονέτας των Χαμίντ Καρζάι και Ασράφ Γκάνι αποκαλούσε τους Ταλιμπάν «δυσαρεστημένους αδελφούς» για χρόνια και απελευθέρωσε πολλούς από τους πιο αδίστακτους διοικητές και ηγέτες από τις φυλακές. Ζητώντας από Αφγανούς στρατιώτες να πολεμήσουν μια δύναμη που δεν ονομάζεται «εχθρός» αλλά «αδελφός», ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν και χτύπησε το ηθικό των Αφγανικών ενόπλων δυνάμεων.
5) Οι ένοπλες δυνάμεις μαστίζονταν από πρωτοφανή διαφθορά. Ο τεράστιος αριθμός στρατηγών (κυρίως σκληροί πρώην πολέμαρχοι της Βόρειας Συμμαχίας) που κάθονταν στην Καμπούλ, πήρε εκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας ακόμη και τρόφιμα και μισθούς για στρατιώτες που πολεμούσαν στην πρώτη γραμμή. Οι «φαντάροι φαντάσματα» ήταν ένα φαινόμενο που αποκάλυψε το SIGAR. Οι υψηλοί αξιωματούχοι ήταν απασχολημένοι με τις τσέπες τους. Μετέφεραν τον μισθό και το μερίδιο δεκάδων χιλιάδων ανύπαρκτων στρατιωτών στους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
6) Κάθε φορά που οι Ταλιμπάν πολιορκούσαν τις δυνάμεις σε σκληρές μάχες, η Καμπούλ αγνοούσε την έκκλησή τους για βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις, δεκάδες στρατιώτες σφαγιάστηκαν από τους Ταλιμπάν, όταν έμειναν χωρίς πυρομαχικά ή φαγητό για εβδομάδες. Ως εκ τούτου, το ποσοστό των θυμάτων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων ήταν πολύ υψηλό. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (Νταβός 2019), ο Άσραφ Γκανί ομολόγησε ότι από το 2014 έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 45.000 Αφγανοί υπάλληλοι ασφαλείας, ενώ την ίδια περίοδο σκοτώθηκαν μόνο 72 υπάλληλοι των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ.
Σε γενικές γραμμές, στην κοινωνία, η αυξανόμενη διαφθορά, η αδικία, η ανεργία, η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η απάτη, η μεγάλη φτώχεια, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο, παρείχαν το έδαφος για την επανεμφάνιση των Ταλιμπάν.
Sonali Kolhatkar: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για τους Αμερικανούς να βοηθήσουν τη RAWA, τον Αφγανικό λαό και τις γυναίκες αυτή τη στιγμή;
RAWA: Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί και ευτυχείς που είχαμε μαζί μας κάποιους Αμερικανούς που αγαπούσαν την ελευθερία όλα αυτά τα χρόνια. Θα θέλαμε από τους Αμερικανούς να μιλήσουν και να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές της κυβέρνησής τους, για τις στρατιωτικές συρράξεις και να λειτουργήσουν ενισχυτικά προς τον αγώνα του λαού του Αφγανιστάν, εναντίον αυτών των βαρβάρων.
Είναι στη φύση του ανθρώπου το να αντιστέκεται και το μαρτυρά η ίδια η ιστορία. Έχουμε λαμπρά παραδείγματα αμερικανικών κινήσεων αγώνα, όπως το “Occupy Wall Street” και το “Black Lives Matter”.
Είδαμε ότι κανένας βαθμός καταπίεσης, τυραννίας και βίας δεν μπορεί να σταματήσει την αντίσταση. Οι γυναίκες δεν θα είναι πλέον αλυσοδεμένες! Το επόμενο πρωί, μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα, μια ομάδα γενναίων νεαρών γυναικών από μας, έκανε γκράφιτι στους τοίχους της Καμπούλ με το σύνθημα: Κάτω οι Ταλιμπάν!
Οι γυναίκες μας είναι πλέον πολιτικά συνειδητοποιημένες και δεν θέλουν πλέον να ζουν κάτω από την Burka, κάτι που έκαναν εύκολα πριν από 20 χρόνια. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας βρίσκοντας έξυπνους τρόπους για να παραμείνουμε ασφαλείς.
Πιστεύουμε ότι η απάνθρωπη στρατιωτική αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι εχθρός μόνο για τον Αφγανικό λαό, αλλά η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και αστάθεια. Τώρα που το σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα της παρακμής, είναι καθήκον όλων των φιλειρηνικών, προοδευτικών, αριστερών και δίκαιων ατόμων και ομάδων να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στους βάναυσους πολεμοχαρείς του Λευκού Οίκου, το Πεντάγωνο και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η αντικατάσταση του σάπιου συστήματος με ένα δίκαιο και ανθρώπινο σύστημα όχι μόνο θα απελευθερώσει εκατομμύρια φτωχούς και καταπιεσμένους Αμερικανούς, αλλά θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Τώρα, ο φόβος μας είναι ότι ο κόσμος θα ξεχάσει το Αφγανιστάν και τις Αφγανές γυναίκες υπό την αιματηρή κυριαρχία των Ταλιμπάν, όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Επομένως, οι προοδευτικοί άνθρωποι και οι οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει να ξεχάσουν τις Αφγανές γυναίκες.
Θα υψώσουμε τον τόνο της φωνής μας, συνεχίζοντας την αντίστασή μας και θα παλέψουμε για την κοσμική δημοκρατία και τα δικαιώματα των γυναικών!
http://www.rawa.org/rawa/2021/08/21/rawa-responds-to-the-taliban-takeover.html
https://mobile.twitter.com/RealRAWAacct
Red Latina sin fronteras
enred_sinfronteras@riseup.net