Το τουρκικό κράτος κάνει χρήση χημικών όπλων εναντίον Κούρδων ανταρτών 

Η επιχείρηση με χρήση χημικών όπλων, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου, από το τουρκικό κράτος εναντίον της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας του Κουρδιστάν, έγινε νούμερο ένα θέμα συζήτησης, καθότι θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, παγκοσμίως. Οι σοβαροί βομβαρδισμοί που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν, 548 άτομα στην περιοχή Behdinan, ιδιαίτερα στο Kanimasi και τα περίχωρά του, ζήτησαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για προβλήματα όπως υπερβολική ερυθρότητα ματιών, θολή όραση, ξαφνικούς πονοκεφάλους, ρινορραγίες, δύσπνοια, ερυθρότητα δέρματος, και μικρά οιδήματα. Σε δήλωσή τους, οι Λαϊκές Αμυντικές Δυνάμεις (HPG) ανέφεραν επίσης ότι ο τουρκικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει απαγορευμένα χημικά όπλα τουλάχιστον 157 φορές μέχρι σήμερα.

Ο Μοχάμεντ Σαμπάχ, Διευθυντής του Human Rights Watch στην περιοχή του Κουρδιστάν, δήλωσε στο Rojnews, ότι η χρήση χημικών ουσιών παραβιάζει τους κανόνες του πολέμου και το πρωτόκολλο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προστατεύουν τους πολίτες από τα χημικά όπλα. Ο Sabah τόνισε ότι η χρήση χημικών όπλων από το τουρκικό κράτος πρέπει να διερευνηθεί και να υποστεί ποινική δίωξη στα διεθνή δικαστήρια.

Καταγγελία στον ΟΗΕ

Ο Sabir Abdulrehan, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπερτόνισε τις θανατηφόρες επιθέσεις του τουρκικού κράτους, λέγοντας: «Όπως βλέπετε η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί απαγορευμένα χημικά όπλα στις επιθέσεις της στην περιοχή του Κουρδιστάν. Το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί κάθε δυνατό μέσο για να καταπιέσει τον Κούρδο λαό, όπως έκανε ότι περνούσε από το χέρι του για να αποτρέψει την αντίσταση στο Δερσίμ».

Τονίζοντας πως θα πρέπει να αναφερθεί στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Τουρκία κάνει χρήση χημικών όπλων, ο Abdulrehan είπε τα εξής: «Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία. Η διοίκηση της περιοχής του Κουρδιστάν δεν ενδιαφέρεται για τις ενέργειες της Τουρκίας. Πρέπει να υπάρξει έντονη αντίδραση κατά του τουρκικού κράτους και οι άνθρωποι πρέπει να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί».

Πηγή: ANF NEWS


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ