Η νίκη των λιμενεργατών της COSCO, είναι νίκη ολόκληρης της εργατικής τάξης

Η χθεσινή ανακοίνωση της νικηφόρας έκβασης του 7ήμερου απεργιακού αγώνα των εργαζόμενων της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, πλημμυρίζει με χαρά και δίνει κουράγιο σε εργαζόμενους από πολλούς ακόμα κλάδους της παραγωγής.  Η συγκεκριμένη νίκη απέδειξε πρωτίστως, ότι όταν οι εργαζόμενοι οργανώνονται και επιμένουν, μπορούν να νικήσουν, επιβάλλοντας τους δικούς τους όρους στους εκφραστές του κεφαλαίου. Το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ ενημέρωσε στις 10:30 τη νυχτερινή βάρδια των εργαζομένων για τις πρώτες νίκες που πέτυχε η απεργία τους, ενώ υπήρξε και σχετική ανακοίνωση της κατάστασης στα συλλαλητήρια της Αθήνας και του Πειραιά από Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Η 7ήμερη απεργία των λιμενεργατών ανέδειξε τις άθλιες συνθήκες εντατικοποίησης και υπερεκμετάλλευσης που επικρατούν εδώ και χρόνια στο λιμάνι του Πειραιά, από τον μονοπωλιακό όμιλο της COSCO. Ανέδειξε μια συνθήκη όπου οι εργαζόμενοι αποτελούν αναλώσιμη ύλη για την επάνδρωση του κεφαλαιοκρατικού συστήματος παραγωγής, όπου τα κέρδη των καπιταλιστών είναι πάνω από τις ζωές των εργατών, όπου η ύπαρξη των στοιχειωδών μέτρων προστασίας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς είναι μια ”περιττή” και ”κοστοβόρα” επένδυση για το κεφάλαιο.

Το εργατικό ατύχημα – δολοφονία του 45χρονου εργάτη Δημήτρη Δαγκλή, αποτέλεσε εκείνη την καθοριστική σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι και να βροντοφωνάξουν οι εργαζόμενοι «ως εδώ». Ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου τους στις ράγες της γερανογέφυρας, αποτέλεσε το εφαλτήριο για να ξεσπάσει ένας ανυποχώρητος απεργιακός αγώνας που στελεχώθηκε από ένα σημαντικό δυναμικό λιμενεργατών και ενισχύθηκε από την αλληλεγγύη τόσο του εγχώριου κινήματος, όσο και των εργατικών συνδικάτων του εξωτερικού, στέλνοντας αγωνιστικά σινιάλα και πολιτικούς χαιρετισμούς.

Ο αγώνας των λιμενεργατών της COSCO απέδωσε καρπούς, αφού έκανε την εργοδοσία να υποχωρήσει και να ικανοποιήσει τα περισσότερα αιτήματα των εργαζομένων. Τα δίκαια αιτήματα που προέταξαν οι εργαζόμενοι μέσα από το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, ήταν η κατάργηση των κόντρα βαρδιών, η ύπαρξη 6άρων πόστων, καθώς και Eπιτροπών Yγιεινής και Aσφάλειας από τους ίδιους τους εργαζόμενους, για τον έλεγχο των μέτρων προστασίας. Μετά τη δεσμευτική επιστολή του Υπουργείου Εργασίας, θα βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή μέχρι να δουν εμπράκτως την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Σειρά σε αυτό το δύσκολο μα ανηφορικό δρόμο, έχει πάρει η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, για όλους τους εργαζόμενους.

Σε μια συνθήκη όπου διεξάγεται μια δυσθεώρητη και ολομέτωπη επίθεση από τον κόσμο του κράτους και του κεφαλαίου, όπου τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται το ένα μετά τ’ άλλο, όπου οι ελευθερίες συρρικνώνονται και η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται, διαμορφώνονται οι καταλληλότεροι αντικειμενικοί όροι και αφορμές για την μαχητική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Η συμμετοχή και συλλογικοποίηση των εργαζομένων σε ταξικά σωματεία και συνδικάτα, η οργάνωση και η περιφρούρηση των απεργιών, απέναντι σε αφεντικά, αστικούς εργοδοτικούς φορείς, δυνάμεις καταστολής και ρουφιάνους απεργοσπάστες, αποτελεί μονόδρομο για να έχουν νικηφόρα έκβαση οι εργατικοί αγώνες σήμερα.

Η συστράτευση όλων των εργαζομένων γύρω από τα ταξικά τους συμφέροντα και τις ανάγκες τους και η ανάδειξη της σημασίας που έχει η ταξική πάλη στο σήμερα για να ανακτηθούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και συσχετισμοί για τους μελλοντικούς αγώνες του προλεταριακού στρατοπέδου, αποτελεί μονόδρομο. Διότι μόνο ο ίδιος ο ανυποχώρητος ταξικός αγώνας μπορεί να συμβάλλει στην καλλιέργεια της ταξικής συνείδησης για την εργατική τάξη έτσι ώστε να μετασχηματιστεί από τάξη καθ’ εαυτή, σε τάξη για τον εαυτό της. Μόνο μέσα από την κυκλοφορία των αγώνων, οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιληφθούν τη συλλογική τους δύναμη, στέλνοντας στο καλάθι των αχρήστων  πολιτικούς «σωτήρες» και λοιπούς καλοθελητές. Μόνο η ταξική πάλη μπορεί να συμβάλλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος σε ριζοσπαστικές κατευθύνσεις και να εγγυηθεί τη νικηφόρα έκβαση των εργατικών αγώνων.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ