Σάλο έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο η είδηση πως σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κανονικοί δημοσιογράφοι που τολμούν να κάνουν κανονικές ερωτήσεις σε πολιτικούς σχετικά με σημαντικά ζητήματα που προκαλούν το διεθνές ενδιαφέρον. Η ερώτηση της Ολλανδής δημοσιογράφου Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ για τα παράνομα pushbacks προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο από το λιμενικό σώμα, ένα θέμα που επανέρχεται συνεχώς στη διεθνή επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια ακόμη και μέσα από την ίδια τη Frontex, προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη που προφανώς δεν ανέχεται να συνομιλεί με δημοσιογράφους που πάνε ίσως λίγο παρακάτω από το “τι γκόμενος είσαι εσύ”.

Την ίδια στιγμή ο συρφετός των καθεστωτικών ΜΜΕ συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της κυβέρνησης ανάγοντας μια εύλογη δημοσιογραφική ερώτηση σε μείζον εθνικό ζήτημα και μιλώντας για προβοκάτσια της Ολλανδής δημοσιογράφου που συντάσσεται με την προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογάν. Ανάμεσά τους κι η δημοσιογραφική ελίτ της χώρας όπως ο Ν. Χατζηνικολάου.

Ταυτόχρονα ξεκίνησε μια κεντρικά συντονισμένη προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα της Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ που έφτασε μέχρι χυδαιότητες του τύπου “γεροντοκόρη” και “πηδιόταν με λαθρομετανάστες”.

Όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ μιλάνε επίσης για την “θρασύτητα” με την οποία μίλησε στον πρωθυπουργό και πως το ζήτημα δεν ήταν αυτό που ρώτησε, αλλά η ασέβεια προς τον πρωθυπουργό και ο τρόπος που το έκανε. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι το θέμα δεν είναι ο τρόπος, αλλά η ίδια η ερώτηση, το περιεχόμενο της. Για του λόγου το αληθές, σας θυμίζουμε τον τρόπο με τον οποίο είχε απαντήσει σε πολύ ήρεμα εκφρασμένη ερωτηση δημοσιογράφου του Alerta για το ίδιο θέμα ο υπουργός Ναυτιλίας, όταν για μια και μοναδική φορά οι της Κυβέρνησης έκαναν το λάθος να μας καλέσουν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου.

Βλέπουμε ότι τα “επιχειρήματα” είναι παρόμοια. Προπαγάνδα του Ερντογάν, φιλότουρκοι ανθέλληνες πράκτορες, κλπ. Σαν να μην έφτανε η απάντηση του υπουργού ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, αμέσως μετά το Α.Π.Ε. δημοσίευσε άρθρο που αναπαρήγαγαν όλα τα μεγάλα ΜΜΕ, στο οποίο ο υπουργός μιλάει για κάποιους που παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας κλπ, χωρίς να μας κατονομάζει. Για όσους/ες δεν το κατάλαβαν το alerta.gr είναι αυτοί οι «κάποιοι» στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Κι όμως τα παράνομα pushbacks προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο είναι ένα από τα πολλά θέματα στα οποία η κυβέρνηση συμπεριφέρεται όχι ως αστική εξουσία αλλά ως μαφία. Όταν αποδεικνύεται από βίντεο σαν το παρακάτω ότι το ελληνικό λιμενικό προχωράει σε ένοπλες εμπλοκές και pushbacks βαρκών που επιβαίνουν μετανάστες, δεν είναι δυνατόν τα μέλη της κυβέρνησης να ισχυρίζονται ότι λειτουργούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που έχει κάνει το ελληνικό κράτος.

Φυσικά όταν τα μέλη της κυβέρνησης παίζουν εκτός έδρας δεν τολμούν να παίρνουν το κουτσαβάκικο ύφος που έχουν εντός Ελλάδας και να αραδιάζουν ασυναρτησίες για Τούρκους πράκτορες. Στο βίντεο παρακάτω βλέπουμε την αμήχανη αντίδραση του πρώην υπουργού τουρισμού Χ. Θεοχάρη σε ανάλογη ερώτηση ενός επίσης κανονικού δημοσιογράφου του BBC:

Ο διεθνής διασυρμός του έλληνα πρωθυπουργού επαναφέρει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα στον δημόσιο λόγο. Το πρώτο είναι αυτό ακριβώς που απέφυγε να απαντήσει ο Κ. Μητσοτάκης και προσπάθησαν να συσκοτίσουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ: η απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό κράτος. Το δεύτερο είναι η ποιότητα της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Έπειτα από τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα, η ελληνική δημοσιογραφία που έτσι κι αλλιώς δε φημιζόταν για την αντικειμενικότητα της και την τήρηση της δεοντολογίας, μετατράπηκε σε ένα καθαρά προπαγανδιστικό μηχανισμό του κυβερνώντος κόμματος. Κι όταν η δημοσιογραφία που υποτίθεται πως έχει τον ρόλο του ελέγχου της εξουσίας μετατρέπεται σε όργανο της κρατικής μαφίας καταλαβαίνουμε όλοι πόσο ζοφερή είναι πλέον η κατάσταση σε αυτή τη χώρα.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ