ΣΒΕΟΔ | Ακόμα ένας συνάδελφος μας νεκρός

Στις 31 Οκτώβρη χάνουμε έναν ακόμη συνάδελφο την ώρα του μεροκάματου. Ο 47χρονος Δημήτρης Ασημάκης, διανομέας της Wolt στη Θεσσαλονίκη, χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας μετά από σύγκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο που είχε παραβιάσει το κόκκινο και έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Ο θάνατος του συναδέλφου Δημήτρη έρχεται να προστεθεί στην ήδη μακριά λίστα των νεκρών εργαζομένων που μετράμε ήδη το 2021, διανομέων και μη. Μέσα στην ίδια βδομάδα, στις 25 Οκτώβρη, πεθαίνει εν ώρα εργασίας ύστερα από διαμελισμό από γερανογέφυρα ο 45χρονος Δημήτρης Δαγκλής, εργάτης στις προβλήτες της Cosco. Στις 10 Οκτώβρη πεθαίνει ο 18χρονος διανομέας Ανέες Αμίρ στην Καλλιθέα, ύστερα από παραβίαση Stop από διερχόμενο ταξί. Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως τα εργατικά ατυχήματα/δυστυχήματα στην πλειοψηφία τους θα μπορούσαν αν όχι να αποφευχθούν εντελώς τουλάχιστον να ελαττωθούν σημαντικά εάν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων έμπαινε πάνω από τα κέρδη των αφεντικών.

Είναι ευρέως γνωστό πως ο κλάδος των διανομέων είναι ένας από τους «κορυφαίους» στα εργατικά ατυχήματα. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, που η εντατικοποίηση της εργασίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο επάγγελμα, μετράμε διαρκώς εργατικά ατυχήματα. Η επικινδυνότητα του δρόμου, η έκθεση σε κάθε λογής κινδύνους, από τα καιρικά φαινόμενα μέχρι τον κάθε μεθυσμένο και ανεύθυνο οδηγό, η μη παροχή των ΜΑΠ από τους εργοδότες, οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που συνιστούν την εργασία σε δίκυκλο ως ένα παζλ συνεχών ατυχημάτων.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο και να προσπαθούν να παρουσιάσουν ως ατομική ευθύνη ή μεμονωμένο περιστατικό το κάθε δυστύχημα, η αλήθεια είναι μία: εν έτει 2021 εργαζόμενοι πέφτουν νεκροί για ένα μεροκάματο. Γιατί και ο συνάδελφος μας Δ. Ασημάκης έχασε τη ζωή του βράδυ, παραδίδοντας παραγγελίες. Δεν θα σταματήσουμε να το λέμε: δεν υπάρχουν freelancer και «ελεύθεροι επαγγελματίες» παρά εργαζόμενοι με εξαρτημένες σχέσεις εργασίας που παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Εργαζόμενοι που έχουν να αντιστρέψουν μια βλοσυρή πραγματικότητα που θέλει να τους παρουσιάζει ως «ελεύθερους επαγγελματίες» ή όπως λέμε εμείς «διανομείς με μπλοκάκι» για να διασπάται η εργατική τάξη. Εργαζόμενοι που πρέπει να κυνηγάνε δεκάδες παραγγελίες μέσα σε 8ωρα, 10ωρα, που πρέπει να βάζουν τα ΜΑΠ από την τσέπη τους γιατί οι εταιρείες δεν τους τα παρέχουν αφού είναι «αυτοαπασχολούμενοι»!

Για μας δεν φταίει «η κακιά η ώρα» ή «η κακιά στιγμή». Καθημερινά στη δουλειά βιώνουμε την ανασφάλεια, το άγχος, το φόβο του αν θα φτάσουμε σώοι και αβλαβείς σπίτια μας ή όχι. Και αν δεν αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, είναι δεδομένο ότι δεν θα σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα. Μονίμως θύματα εργαζόμενους, σ’ έναν πόλεμο ταξικό.

Οργάνωση κι αγώνας για να αντιστρέψουμε τους όρους εργασίας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου μας Δημήτρη.

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Νοέμβρης 2021


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ