Ένα βήμα πριν το θάνατο βρίσκεται ο Παλαιστίνιος κρατούμενος και απεργός πείνας Kayed Fasfous

Οι γιατροί από το Ισραηλινό Ιατρικό Κέντρο Barzilai, όπου νοσηλεύεται ο Παλαιστίνιος διοικητικά κρατούμενος Kayed Fasfous, ανέφεραν στην οικογένειά του ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο, μετά από 123 ημέρες απεργίας πείνας, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο τριαντατετράχρονος Fasfous, από την πόλη Ντούρα της νότιας Δυτικής Όχθης, πραγματοποιεί απεργία πείνας, απαιτώντας τον τερματισμό της επ’ αορίστου διοικητικής κράτησής του, χωρίς να του έχει αποδοθεί κάποια κατηγορία ή να έχει διεξαχθεί κάποια δίκη από τις ισραηλινές αρχές κατοχής.

Ο Hasan, αδερφός του Fasfous, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις των γιατρών στο Barzilai, ο αδερφός του ανέπτυξε συμπτώματα που υποδηλώνουν θρόμβωση στο αίμα, κάτι που αποτελεί πρώιμη προειδοποίηση για αιφνίδιο θάνατο.

Ο Hasan ανέφερε ότι ο αδερφός του κατά διαστήματα εμφανίζει απώλεια συνείδησης, καρδιακή αρρυθμία, μυρμηγκιάσματα στο στήθος, μειωμένη αρτηριακή πίεση, προβλήματα με τα νεφρά και την καρδιά, αφυδάτωση και επαναλαμβανόμενους πόνους σε όλο του το σώμα.

Την Πέμπτη, η Επιτροπή Υποθέσεων για τους Παλαιστίνιους Κρατούμενους, υπέβαλε αίτηση στο ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο ζητώντας την άμεση αποφυλάκιση του Fasfous και την αναίρεση της διοικητικής εντολής για την περεταίρω κράτηση του.

Η ευρέως καταδικαστέα πολιτική διοικητικής κράτησης του Ισραήλ, επιτρέπει την -ανά τακτά διαστήματα- κράτηση Παλαιστινίων χωρίς κάποια κατηγορία ή δίκη, που συνήθως κυμαίνεται μεταξύ τριών και έξι μηνών, με βάση αδιευκρίνιστα στοιχεία, τα οποία μέχρι και ο δικηγόρος απαγορεύεται να δει.

Στην παρούσα φάση, το Ισραήλ κρατά πάνω από 450 Παλαιστίνιους υπό διοικητική κράτηση, που θεωρείται παράνομη από το διεθνές δίκαιο. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πρώην κρατούμενοι που πέρασαν χρόνια στην φυλακή για τον αγώνα τους ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

Πηγή: Palestine Chronicle


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ