Επέτειος Πολυτεχνείου 2021: η Εξέγερση παραμένει ζωντανή. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου σε όλη τη χώρα συμμετείχαν για ακόμη μια φορά στις διαδηλώσεις μνήμης της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73. 48 χρόνια μετά, η εξέγερση εμπνέει τους καταπιεσμένους κι αποτελεί το σημείο συνάντησης των αγώνων κάθε περιόδου. Παρόλο που η κυριαρχία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα προσπαθεί να απονοηματοδοτήσει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και να τα καταστήσει φαντασιακή γενέθλια πράξη της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης αρνείται πεισματικά να συμβιβαστεί με αυτό και συνεχίζει να αναζωογονεί αυτή την ημέρα με τα περιεχόμενα της αντίστασης και της εξέγερσης. Όπως συνηθίζεται, έτσι και φέτος χιλιάδες αστυνομικοί όλων των ειδών παρατάχθηκαν απέναντι από τον εχθρό λαό. Όμως οι σιδηρόφρακτοι απόγονοι της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τον κόσμο να ξεχυθεί στους δρόμους και να διαδηλώσει.

ΑΘΗΝΑ

Η πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος ξεκίνησε στις 16:45. Η εκτίμηση της αστυνομίας για τη συμμετοχή ήταν 20000 όμως οι πιο ρεαλιστικές εκτιμήσεις μιλάνε για πάνω από 30000 κόσμου. Πολύ μαζικά τα αναρχικά/αντιεξουσιαστικά μπλοκ που συσπείρωσαν για ακόμη μια χρ0νιά πολλές χιλιάδες διαδηλωτών και που κινήθηκαν υπό την ασφυκτική πίεση των ΜΑΤ. Η μεγάλη διαδήλωση τελείωσε περίπου στις 19:10 και μετά το τέλος της ακολούθησαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στα Εξάρχεια όπου έγιναν 4 συλλήψεις. Το παρόν στην πορεία έδωσε κι η οικογένεια του δολοφονημένου από την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Νίκου Σαμπάνη κρατώντας πανό που ζητούσαν δικαιοσύνη για τον αδικοχαμένο γιο τους. Η παρουσία τους αποδεικνύει ξανά πως η επέτειος της εξέγερσης του Νοέμβρη είναι ο τόπος όπου συναντιούνται οι καταπιεσμένοι κι οι αγώνες τους.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πάνω από 7000 άτομα συμμετείχαν στις δύο πορείες που ξεκίνησαν από την Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ. Φοιτητικοί σύλλογοι από σχολές που είναι υπό κατάληψη, εργατικά σωματεία, σύνδεσμοι βασανισθέντων και φυλακισμένων και πολιτικές οργανώσεις σχηματίζουν το πολύχρωμο ανθρώπινο ποτάμι που τιμά τη μνήμη της εξέγερσης του Νοέμβρη. Πολύ μαζικό το φοιτητικό μπλοκ των καταλήψεων με ανοιχτό πλαίσιο ενώ εξίσου μαζικά ήταν και τα 4 ελευθεριακά μπλοκ (ΑΠΟ, ΕΚΧ Σχολείο-Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Ταξική Αντεπίθεση και Αντιεξουσιαστική Κίνηση).

Έπειτα από το τέλος της πορείας ξέσπασαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στο Συντριβάνι που μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής. Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη έκανε την εμφάνισή της η αστυνομική αύρα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των ατόμων που συμμετείχαν στις συγκρούσεις.

Έγιναν 20 προσαγωγές και 6 συλλήψεις. Όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο ομάδες ασφαλιτών έστηναν καρτέρια στα πεζοδρόμια δίπλα στο Πολυτεχνείο κι έπιαναν ανθρώπους που δεν είχαν καμία συμμετοχή στις συγκρούσεις. Όπως φαίνεται όταν δίνεται εντολή από το κέντρο για συλλήψεις δεν έχει καμία σημασία αν αυτές θα είναι για ανθρώπους που έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή στα συμβάντα. Πρόκειται για τις ίδιες ομάδων κουκουλοφόρων ασφαλιτών που λίγο πριν την πορεία επιχείρησαν χωρίς κανέναν λόγο να προσάγουν διαδηλωτή, προσαγωγή που αποτράπηκε έπειτα από την παρέμβαση κινηματικού δημοσιογράφου και κόσμου που περνούσε από το σημείο.

ΠΑΤΡΑ

Η πορεία για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν καλεσμένη έξω από τον ιστορικό χώρος του Παραρτήματος που είχε καταληφθεί τον Νοέμβρη του ’73 κι αποτέλεσε το κέντρο της εξέγερσης στην Πάτρα. Φοιτητικοί Σύλλογοι, φοιτητικά σχήματα, εργατικά σωματεία και πολιτικές οργανώσεις έδωσαν το παρόν τους με τα δικά τους μπλοκ.

Επέτειος Πολυτεχνείου 2021: η Εξέγερση παραμένει ζωντανή [VIDEO]

Επέτειος Πολυτεχνείου 2021: η Εξέγερση παραμένει ζωντανή [VIDEO]

ΒΟΛΟΣ

Η πορεία είχε ως αφετηρία τον Θόλο. Φοιτητικοί Σύλλογοι, σχήματα και δυνάμεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου, έδωσαν το παρόν τους με τα μπλοκ τους, ακολουθώντας κεντρικό δρομολόγιο. Ο αστικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να ακολουθήσει από πίσω το σώμα της πορείας και απομονώθηκε με αλυσίδες από τους διαδηλωτές.

Επέτειος Πολυτεχνείου 2021: η Εξέγερση παραμένει ζωντανή [VIDEO]

Επέτειος Πολυτεχνείου 2021: η Εξέγερση παραμένει ζωντανή [VIDEO]

Επέτειος Πολυτεχνείου 2021: η Εξέγερση παραμένει ζωντανή [VIDEO]

Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε πολλές άλλες πόλεις.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ