Νεκρός οικοδόμος κατά την διάρκεια εργασιών στα Οινόφυτα

Εργάτης οικοδόμος έπεσε από τα 20 μέτρα στα Οινόφυτα, κατά τη διάρκεια εργασιών ανοικοδόμησης σε ταράτσα εργοστασίου που ήταν υπό κατασκευή, χθες το απόγευμα. Πρόκειται για έναν ακόμα νεκρό, που προστίθεται στις λίστες θανάτων από εργατικά ατυχήματα – δολοφονίες. Μοναδικοί υπαίτιοι γι’ αυτό είναι οι καπιταλιστές, οι οποίοι πλουτίζουν στις πλάτες των εργατών με κάθε τίμημα. Δεν πρόκειται για ένα ακόμα τυχαίο περιστατικό, ούτε για κάποια κακιά στιγμή. Πρόκειται για ένα εργοδοτικό έγκλημα, το οποίο αν δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «προμελετημένο», σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι οι πιθανότητες πραγματοποίησης του και πολλών άλλων παρόμοιων, σε τέτοιες εξοντωτικές συνθήκες εργασίες, αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες και χωρίς μέτρα προστασίας. Ειδικά σε μια εποχή παγκόσμιας και δομικής καπιταλιστικής κρίσης όπου τα πρωτογενή πλεονάσματα και η αύξηση του ποσοστού κέρδους για τα αφεντικά, επιτάσσουν περισσότερη εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, εντατικοποίηση και αύξηση της παραγωγικότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος, τέτοια εργατικά δυστυχήματα θα πυκνώνουν όλο και περισσότερο στην ημερήσια διάταξη.

Οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου συμβάλλουν καθοριστικά στον πολλαπλασιασμό και στην συγκάλυψη τέτοιων δυστυχημάτων, με νέα αντεργατικά νομοσχέδια και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που στρώνουν το έδαφος για τη ριζική αναδιάρθρωση των εργασιακών και παραγωγικών σχέσεων εις βάρος της τάξης των εκμεταλλευόμενων. Με το τσάκισμα στα εργασιακά δικαιώματα, με την συρρίκνωση των κοινωνικών ελευθεριών και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, διαμορφώνουν ένα μέλλον όλο και πιο δυσοίωνο για τους εργαζόμενους, που μόνο η οργάνωση και αγώνας στους χώρους δουλειάς μπορεί να αποτρέψει.

Παρακάτω ακολουθεί η ανακοίνωση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που έγινε σήμερα στο εργοτάξιο της ΕΛΕΜΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου στα Οινόφυτα, φανερώνει για άλλη μια φορά τι σημαίνει κανονικότητα στους χώρους δουλειάς του κλάδου μας και όχι μόνο. Ένας νεκρός εργαζόμενος κάθε τρεις μέρες ούτε η κακιά στιγμή είναι ούτε μοιραίο την στιγμή που τα εξαντλητικά ωράρια, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα, η έλλειψη μέτρων προστασίας είναι καθεστώς.

Σήμερα είχαμε το θάνατο ακόμα ενός συναδέλφου, εργαζόμενο στις μονώσεις, που έπεσε από μεγάλο ύψος. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εκφράζει τα συλλυπητήρια και την συμπαράστασή του στην οικογένεια του συναδέλφου.

Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση, να μην γνωρίζουμε αν θα γυρίσουμε σπίτι μας μετά την δουλειά σώοι και αβλαβείς. Με ευθύνη της κυβέρνησης οι μεγαλοεργολάβοι και οι κατασκευαστές επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια, και για μέτρα υγείας και ασφάλειας δεν δίνουν δεκάρα «ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ», ενώ ουσιαστικά για χάρη τους έχει καταργηθεί το Σ.ΕΠ.Ε. με αποτέλεσμα μηδενικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς, αλλά και δίνει με κάθε τρόπο αέρα στα πανιά των εργοδοτών για να αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργατών.

Απαιτούμε να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου του συναδέλφου και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση! Οι ζωές μας έχουν αξία, μεγαλύτερη από τα κέρδη του κάθε εργολάβου και κάθε κατασκευαστικού ομίλου. Δεν την έχουμε για να την χαραμίζουμε σε κανένα αφεντικό. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ανθρώπινα ωράρια, για αυξήσεις στα μεροκάματα».

Επίσης το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, μεταξύ άλλων, «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο τού συναδέλφου οικοδόμου που έχασε τη ζωή του στα Οινόφυτα», και «απαιτεί την άμεση διερεύνηση των αιτιών και τον καταλογισμό των ευθυνών στους πραγματικούς ενόχους για το εργοδοτικό έγκλημα».


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ