Σκάνδαλο Cisco και τα απόνερα της τηλεκπαίδευσης

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοïού συνέβαλλε καθοριστικά στην αναδιαμόρφωση του εγχώριου και διεθνούς τοπίου, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Αποτέλεσε την αφορμή για την επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης των παραγωγικών κοινωνικών σχέσεων και το βάθεμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης. Από το κάδρο της αναδιάρθρωσης δε θα μπορούσε να λείπει και ο τομέας της εκπαίδευσης. Στις δοσμένες συνθήκες το αστικό μπλοκ κυριαρχίας επιχείρησε με όλα τα μέσα να περάσει το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοïδη, που αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και πλήττει τόσο τους μαθητές, όσο και τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ένα πρώτο βασικό μέτρο που επιστράτευσαν οι κυρίαρχοι για την εκπαίδευση, στα πλαίσια της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας, ήταν αυτό της τηλεκπαίδευσης – τηλεξέτασης για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Η Ν. Κεραμέως ήρθε να δώσει την «πρακτική λύση», σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση για τα ελλαδικά δεδομένα, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας WebEx που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Cisco. Η σύμβαση με την εταιρεία για την τεχνική υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ήρθε αφού πρώτα φρόντισε να παρουσιάσει στην κοινωνική πλειοψηφία την ”ακίνδυνη” και ”ευεργετική” της φύση, τόσο όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών, όσο και για την υποτιθέμενη ”δωρεά” της.

Το αστικό τους αφήγημα, όμως, κατέρρευσε και το σκάνδαλο τους αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες, δείχνοντας εξόφθαλμα για ακόμη μια φορά την αδυσώπητη φύση της εξουσίας. Τα προσωπικά δεδομένα της εκπαιδευτικής κοινότητας, τέθηκαν υπό επεξεργασία και πωλήθηκαν στις ΗΠΑ για εμπορική χρήση. Γύρω στους 1.5 εκατομμύριους χρήστες της πλατφόρμας WebEx έπεσαν θύματα επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων και των μεταδεδομένων τους, από τον επιχειρηματικό κολοσσό της Cisco, για να είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμοι σαν πελάτες στον ψηφιακό κόσμο της καπιταλιστικής αγοράς και πιθανότατα για κάθε μελλοντικό κατασταλτικό σκοπό, στο πλαίσιο της επιτήρησης και του ελέγχου.

Η υποτιθέμενη «δωρεά» για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης αποδείχθηκε μια ακόμα απάτη. Στην πραγματικότητα ο επιχειρηματικός κολοσσός της Cisco, πληρωνότανε ”χοντρά” με ποσά της τάξης των 2 εκατομμυρίων ετησίως, μέσω του προγράμματος «ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2». Για άλλη μια φορά στις προτεραιότητες μπήκε η ικανοποίηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και τα κομπρεμί, ανάμεσα στην εγχώρια πολιτική ελίτ και τον αμερικανικό όμιλο της Cisco, στις πλάτες των εκμεταλλευόμενων τάξεων της κοινωνίας. Η δυσθεώρητη φορολόγηση, το πετσόκομμα στο λαïκό εισόδημα και τις συντάξεις, η υπερεκμετάλλευση και εντατικοποίηση της εργασίας και η ληστεία των αποθεματικών ταμείων, είναι οι βασικές δεξαμενές από τις οποίες αντλήθηκε το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, για το τάισμα της εν λόγω εταιρείας.

Τέτοια σκάνδαλα έρχονται να προστεθούν σε μια εποχή όλο και μεγαλύτερης πειθάρχησης, καταστρατήγησης των κοινωνικών ελευθεριών και κρατικού ελέγχου. Το κεφάλαιο επιχειρεί να εισβάλλει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, ακόμα και μέσω του ψηφιακού κόσμου. Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ανηλίκων παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως έγκριση και η πώληση τους σε μονοπωλιακούς ομίλους, για την ικανοποίηση των συμφερόντων τους, αρχίζει να αποτελεί μια συνθήκη που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά. Αυτή η συνθήκη ανοίγει την πόρτα σε κακόβουλες και παραπλανητικές διαφημίσεις προς κάθε χρήστη και συμβάλλει στην χειραγώγηση και κατεύθυνση της ενημέρωσης.

Από την ημέρα εμφάνισης της τηλεκπαίδευσης, σωματεία εκπαιδευτικών, φοιτητικά σχήματα, μαθητικές ομάδες και γονείς είχανε αρθρώσει αντίλογο, αναδεικνύοντας τις επιζήμιες διαστάσεις του μέτρου της τηλεκπαίδευσης. Αποτύπωσαν τον ταξικό χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέτρου, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών που δεν διαθέτουν τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, ενώ παράλληλα προνόησαν την πιθανή επιστράτευση του για την υπονόμευση των αγώνων που πρόκειται να δώσει η εκπαιδευτική κοινότητα στο μέλλον, κόντρα στη συντελούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Η επακόλουθη υποβάθμιση της ποιότητας στην εκπαίδευση και η πιθανή έκθεση και εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των καθηγητών ήταν κάποιες επιπλέον επιζήμιες πτυχές της τηλεκπαίδευσης, που τέθηκαν από τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, που εν τέλει τις είδαμε μπροστά μας.

Τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οι μαθητές και το ευρύτερο ταξικό κίνημα θα πρέπει να καταδείξουν τις επιζήμιες και εγκληματικές διαστάσεις του σκανδάλου, για να κοπεί το θράσος των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, που παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των μαθητών και των εργαζόμενων στην εκπαίδευση, χωρίς να τους υπολογίζουν. Με οργάνωση στη βάση και ενότητα στη δράση, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να στήσουν ανάχωμα στην συντελούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και το μέτρο της τηλεκπαίδευσης για πιθανή μελλοντική χρήση.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ