Μια σύντομη βιογραφία της Concha Liaño, μιας εκ των ιδρυτριών της ισπανικής αναρχικής γυναικείας οργάνωσης «Mujeres Libres».

Η Concepcion Gil Liaño, ευρέως γνωστή ως Concha Liaño, ήταν αναρχική Ισπανίδα που γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1916, στο Epinay-sur-Seine της Γαλλίας. Μεγάλωσε σε μια πλούσια οικογένεια και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας στη Βαρκελώνη. Εντάχθηκε στην Ελευθεριακή Νεολαία (JJLL) σε ηλικία δεκαπέντε ετών. Η μητέρα της την έδερνε για να μην κυκλοφορεί στη γειτονιά αλλά σε μια απ’ τις συσκέψεις της, της αποκάλυψε ότι είναι αναρχική. Έπειτα, ο πατέρας της Concha, ζήτησε από την μητέρα της να σταματήσει να την δέρνει, καθώς η Concha ήταν «πολύ πιο μυαλωμένη απ’ ότι εκείνοι». Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1935, θα είναι μια από τις ιδρύτριες του Agrupación Cultural Femenina (Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών). Συνέβαλε μαζί με άλλους -μεταξύ των οποίων και η φίλη της Soledad Estorach- στην έκδοση του περιοδικού της Μαδρίτης «Mujeres Libres» (Ελεύθερες Γυναίκες), με παρόμοια αναρχική και φεμινιστική προσέγγιση. Αυτό οδήγησε στη συγχώνευση των δύο πρωτοβουλιών τον Απρίλιο του 1936 και στην ίδρυση της οργάνωσης «Mujeres Libres». Υπήρχε εχθρότητα τόσο εντός της Ελευθεριακής Νεολαίας, όσο και της CNT απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία τοποθετούσε τον εαυτό της ως γυναικεία οργάνωση της CNT και του ευρύτερου ελευθεριακού κινήματος. Όπως σημείωσε αργότερα η Concha «Μετά από πολλά χρόνια είμαστε αποδεκτές. Το αντριλίκι, τότε όπως και τώρα, παρουσιαζόταν ως κάτι έμφυτο. Αυτή ήταν η νοοτροπία τότε.»

Μετά το ξέσπασμα της ισπανικής επανάστασης και του εμφυλίου πολέμου, η Concha συμμετείχε στην Επαναστατική Επιτροπή της συνοικίας Sant Marti της Βαρκελώνης και στην Ελευθεριακή Νεολαία του Νοσοκομείου, του San Pedro. Το 1937 έγινε αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Mujeres Libres».

Με την ήττα της Δημοκρατίας το 1939 κατέφυγε στη Γαλλία. Κατάφερε να δραπετεύσει από ένα εκ των στρατοπέδων συγκέντρωσης που είχαν δημιουργηθεί για Ισπανούς πρόσφυγες και μετακόμισε πρώτα στο Παρίσι και μετέπειτα στο Μπορντό. Υποστήριξε την αντίσταση. Ωστόσο, η ήττα της επανάστασης στην Ισπανία και η επικράτηση του καθεστώτος του Φράνκο στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της προξένησαν κατάθλιψη, φτάνοντας στο σημείο να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Μετά από συμβουλές φίλων μετανάστευσε με την πεντάχρονη κόρη της στη Βενεζουέλα. Εργάστηκε ως υπάλληλος σε αεροπορική εταιρεία στο Μαρακαΐμπο και αργότερα μετακόμισε στο Καράκας, μένοντας σε ένα μικρό διαμέρισμα. Το 1996 συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ για την Ισπανική Επανάσταση. Ο σκηνοθέτης Vicente Aranda, εμπνεύστηκε από την δράση της Concha και των συντρόφισσών της, που ήταν μέλη της οργάνωσης «Mujeres Libres» και σκηνοθέτησε την ταινία «Libertarias». Στην πραγματικότητα ένας από τους κύριους χαρακτήρες ονομάζεται Concha Liaño, αν και η ίδια η Concha ήταν πολύ επικριτική με την ταινία.

Πέθανε στο Καράκας, στις 19 Απριλίου του 2014. Ήταν από τις τελευταίες, αν όχι η τελευταία των αγωνιστριών της οργάνωσης Mujeres Libres.

Πηγή: Libcom.org


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ