Πανελλαδικά Καλέσματα στις διαδηλώσεις της 6ης Δεκέμβρη 2021

Φέτος συμπληρώνονται 13 χρόνια από την κρατική δολοφονία του 15χρονου αναρχικού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον μπάτσο Επαμεινώνδα Κορκονέα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Αυτή η στυγνή κρατική δολοφονία αποτέλεσε το εφαλτήριο για το ξέσπασμα μιας γενικευμένης κοινωνικής εξέγερσης, η οποία συντάραξε όλο τον ελλαδικό χώρο για πολλές ημέρες. Κομμάτια των εκμεταλλευόμενων και περιθωριοποιημένων κοινωνικών τάξεων κατέβηκαν στους δρόμους πραγματοποιώντας δυναμικές και μαζικές διαδηλώσεις, συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής, καταλήψεις σε πανεπιστήμια και δημόσιες κρατικές υπηρεσίες, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και εκατοντάδες πρακτικές σαμποτάζ και αμφισβήτησης του κρατικού μονοπωλίου της βίας. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, βγήκανε στο προσκήνιο της Ιστορίας τις μέρες εκείνες, εκφράζοντας την συμπυκνωμένη οργή και δυσαρέσκεια τους, για μια ζωή που διαφαινόταν ζοφερή από τότε. Η κρατική δολοφονία του Αλέξη αποτέλεσε τη σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι και να εκδηλωθούν απροσχημάτιστα όλες οι εσωτερικές κοινωνικές – ταξικές αντιθέσεις και ενδογενείς αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος.

13 χρόνια από τότε, βρισκόμαστε σε μια συνθήκη όπου η επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στις ζωές και τις κατακτήσεις των εκμεταλλευόμενων και καταπιεσμένων τάξεων, διεξάγεται με μεγαλύτερη ένταση. Η εν ψυχρώ κρατική δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, οι αμέτρητοι θάνατοι ανθρώπων που ”χτυπήθηκαν” από τον κορονοϊό, οι πνιγμοί προσφύγων και μεταναστών στα ανοιχτά του Αιγαίου, τα προς ψήφιση αντιεκπαιδευτικά και αντεργατικά νομοσχέδια, οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και η αύξηση του κόστους ζωής, τα καθημερινά εργατικά δυστυχήματα – δολοφονίες, οι εκατοντάδες γυναικοκτονίες με τη συγκάλυψη ή (και) τη συνεργεία της αστυνομίας και η όξυνση της κρατικής καταστολής από τα εγκληματικά σώματα της ΕΛ.ΑΣ, καταδεικνύουν τη σύγχρονη θανατοπολιτική που εκφράζουν και εφαρμόζουν οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ, εις βάρος της κοινωνικής βάσης. Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, αποτελεί πυξίδα για τους σημερινούς ταξικούς μας αγώνες και τις μελλοντικές κοινωνικές μας εξεγέρσεις, μέχρι την οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στο πλαίσιο αυτό δεκάδες πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, μαθητικές ομάδες και φοιτητικά σχήματα, εργατικές πρωτοβουλίες και ταξικά σωματεία, απευθύνουν καλέσματα σε πορείες και συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της ελλαδικής επικράτειας, την 13η επέτειο από την δολοφονία του αναρχικού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την γενικευμένη κοινωνική εξέγερση που ακολούθησε.


Ακολουθούν τα καλέσματα

 

Αθήνα: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10          

Θεσσαλονίκη: 1 2 3 4 5 6     

Πάτρα: 1 2

Βόλος: 1 2

Ηράκλειο Κρήτης: 1

Γιάννενα: 1

Ξάνθη: 1

Λαμία: 1

Αγρίνιο: 1

Κεφαλονιά: 1

Κομοτηνή: 1

Καβάλα: 1

Κέρκυρα: 1

Καρδίτσα: 1

Μεσολόγγι 1

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ