Πανδημία εργοδοτικής αναλγησίας. Καταγγελίες για εργοδότες που αναγκάζουν το προσωπικό να δουλέψει με Covid.

Αμέτρητες είναι πλέον οι περιπτώσεις όπου εργοδότες αναγκάζουν το προσωπικό να δουλεύει έχοντας βγει θετικό σε τεστ covid ή ακόμη κι έχοντας συμπτώματα της ασθένειας όπως πυρετό, βήχα, κλπ. Μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις βάζουν για ακόμη μια φορά τα κέρδη τους (ειδικά στην περίοδο των εορτών) πάνω από την υγεία των εργαζόμενων ή/και των πελατών τους. Δυστυχώς λόγω της απουσίας αξιόπιστου συνδικαλιστικού κινήματος, οι περισσότερες περιπτώσεις μένουν κρυφές και δεν καταγγέλλονται. Ειδικά στον κλάδο της εστίασης όπου υπάρχει κι ο μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς οι πελάτες βρίσκονται μέσα στα μαγαζιά χωρίς μάσκα, αυτή η πρακτική των αφεντικών είναι κυριολεκτικά εγκληματική.

Εργαζόμενος του ομίλου Public Media Markt γνωστοποίησε σήμερα με κείμενό του στα social media τι συμβαίνει στο κατάστημα Public στο Mall του Αγίου Δημητρίου:

Καταγγελία εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Στο κατάστημα Public στο Mall του Αγίου Δημητρίου, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι εμφανίζονται θετικοί στον COVID και το κατάστημα όχι μόνο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά αλλά υπάρχει ενημέρωση πως πιέζει εργαζόμενους με συμπτώματα ακόμη και πυρετό να προσέλθουν στην εργασία τους. Στο συγκεκριμένο κατάστημα καθημερινά μπαίνουν χιλιάδες πελάτες, γεγονός που το μετατρέπει αυτόματα σε εστία υπερμετάδοσης. Οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει αναγκάζονται να σηκώσουν το βάρος της υπερβολικής κίνησης λόγω ημερών μόνοι τους, ενώ καθημερινά ένας προς έναν βγαίνουν θετικοί. Είναι υποχρέωση μας να γνωστοποιούμε κάθε εργοδοτικό επικίνδυνο χειρισμό και αυθαιρεσία ώστε να ξέρουν όλοι τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από το όμορφο περιβάλλον και το χαρούμενο εορταστικό κλίμα σε καταστήματα τέτοιου τύπου.

ΝΑ ΜΗΝ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΛΙΓΩΝ

Εργαζόμενος ομίλου Public Media Markt

Φυσικά αυτά τα περιστατικά δε συμβαίνουν εν αγνοία της κυβέρνησης. Άλλωστε η κατεύθυνση έχει δοθεί από το lockdown του φθινοπώρου 2020. Το κράτος προστατεύει όσο το δυνατόν περισσότερο τους επιχειρηματίες και τη διαδικασία απόσπασης υπεραξίας από τους εργαζόμενους και τα μόνα μέτρα που παίρνονται αφορούν αποκλειστικά τον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων κι όχι κρίσιμους τομείς υπερμετάδοσης του κορονοϊού όπως οι χώροι εργασίας (ειδικά σε μαζικούς χώρους), τα ΜΜΜ, τα σχολεία, κλπ. Η οικονομία άλλωστε είναι το ιερό τοτέμ της καπιταλιστικής κοινωνίας και πρέπει να μένει ανεπηρέαστη ακόμη κι αν δίπλα καταστρέφεται ο κόσμος. Η ουσιαστική διάλυση ελεγκτικών μηχανισμών όπως το ΣΕΠΕ από τον νέο εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, επιτείνει το καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας που επικρατεί στην αγορά εργασίας

Μόλις χθες, τη μέρα που ανακοινώθηκαν 21657 νέα κρούσματα covid μέσα σε μια μέρα, ανακοινώθηκε ότι ο χρόνος της καραντίνας για τους ασυμπτωματικούς μειώνεται από τις 10 μέρες σε 5. Είναι προφανές ότι αυτή η καινούργια οδηγία δεν εξυπηρετεί καμία απολύτως υγειονομική λογική, ειδικά στις μέρες όπου βλέπουμε όχι απλά αύξηση αλλά εκτόξευση των νέων κρουσμάτων και το πέμπτο πανδημικό κύμα με την επικράτηση της μετάλλαξης Ο είναι γεγονός. Ο στόχος είναι η μείωση των αναρρωτικών αδειών που κοστίζουν τόσο στο κράτος όσο και στα αφεντικά. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα απολύτως από αυτούς. Είναι πολύ σημαντικό όταν έχουμε υπόψη περιπτώσεις όπου αφεντικά αναγκάζουν άρρωστους εργαζόμενους να συνεχίζουν να δουλεύουν, να απευθυνόμαστε στα σωματεία και στις εργατικές συλλογικότητες και σχήματα. Η προστασία της εργατικής τάξης θα είναι έργο της ίδιας.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ