Αλληλεγγύη στον εξεγερμένο λαό του Καζακστάν | Ανακοινώσεις της ρωσικής αναρχοκομμουνιστικής ομάδας Автономное Действие

Στις 2 Ιανουαρίου 2022 ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στο Καζακστάν ως αντίδραση στην αύξηση του κόστους ζωής. Χωρίς συγκεντρωτική ηγεσία, δίχως κομματική πολιτική τοποθέτηση ή εξωτερική γεωπολιτική πίεση οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν διαμορφώνουν ένα πραγματικά λαϊκό και αυθόρμητο κίνημα επαναστατικών διαστάσεων. Η νέα Ρωσική Αυτοκρατορία του Πούτιν αντέδρασε, όπως αναμενόταν, πραγματοποιώντας εισβολή στη γειτονική της χώρα της κεντρικής Ασίας, προκειμένου για καταστείλει τον λαό του Καζακστάν.

Παρακάτω ακολουθούν δύο ανακοινώσεις της ρωσικής αναρχοκομμουνιστικής ομάδας Автономное Действие (Αυτόνομη Δράση), που στέκεται στο πλευρό των διαδηλωτών ενάντια στο ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα.

Πρώτη ανακοίνωση:

Οι διαμαρτυρίες στο Καζακστάν, οι οποίες κλιμακώθηκαν σε οδομαχίες με την αστυνομία, ξεκίνησαν λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του υγροποιημένου αερίου, το οποίο δεν είναι μόνο μέσο θέρμανσης, αλλά και καύσιμο για τα αυτοκίνητα (πραγματοποιήθηκε αύξηση από 70 σε 120 tenge το λίτρο), γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών όλων των προϊόντων. Οι κάτοικοι της Ζάναοζεν ήταν οι πρώτοι που βγήκαν στους δρόμους. Η διαμαρτυρία τους ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι διαδηλωτές είναι εξοργισμένοι από το γεγονός ότι στη χώρα, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φυσικού αερίου για εξαγωγή, έχει παρουσιαστεί έλλειμμα: “Το φυσικό αέριο που παράγουμε δεν είναι πλέον στη διάθεσή μας”! Τα οικονομικά αιτήματα μετατράπηκαν γρήγορα σε πολιτικά.

Άρχισαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία. Η αστυνομία έριχνε αθρόα χειροβομβίδες κρότου λάμψης στους διαδηλωτές. Εκείνοι απάντησαν δυναμικά. Επιτέθηκαν σε περιπολικά της αστυνομίας και τα κατέστρεψαν με τη βοήθεια αυτοσχέδιων μέσων. Οι αρχές σαφώς υποτίμησαν τη δύναμη της οργής του δρόμου και την ικανότητα της αυτοοργάνωσης. Αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν την απουσία ξεκάθαρων ηγετών και το συλλογικό πνεύμα των διαδηλωτών. Οι ρωσικές φιλοκυβερητικές πηγές, ως συνήθως, κατηγορούν τις μηχανορραφίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τους προβοκάτορες. Είναι πολύ νωρίς, για να πούμε τώρα πώς θα τελειώσει αυτή η νύχτα, αλλά είναι σαφές ότι ο λαός οδηγείται στην απόγνωση.

Τώρα σε ορισμένες πόλεις του Καζακστάν οι υπηρεσίες διαδικτύου έχουν απενεργοποιηθεί. Σε άλλες πόλεις οι κύριες πλατφόρμες άμεσης επικοινωνίας είναι μπλοκαρισμένες. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί η Αλμα-Άτα και η περιφέρεια Μανγκίσταου.

Δεύτερη ανακοίνωση:

Οι ελίτ του Καζακστάν προσπαθούν να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος. Καθώς η αστυνομία και ο στρατός άρχισαν να αυτομολούν στο πλευρό του επαναστατημένου λαού, ο πρόεδρος Τοκάγιεφ κατέφυγε στο τελευταίο επιχείρημα όλων των αυταρχικών. Ζητάει τώρα βοήθεια από τον δικτάτορα-γείτονα. Τυπικά, πρόκειται για μια έκκληση προς τον Οργανισμό του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κραυγή βοήθειας προς το Κρεμλίνο. Εκτός από τη Ρωσία και το Καζακστάν, απλά δεν υπάρχουν άλλα κράτη στον CSTO που να έχουν αρκετά ισχυρό στρατό, ώστε να σταλεί, για να καταστείλει μια εξέγερση σε μια γειτονική χώρα… Ούτε το Τατζικιστάν, ούτε το Κιργιστάν, ούτε η Αρμενία, ούτε η Λευκορωσία είναι σίγουρο πως θα στείλουν τους στρατιώτες τους στο Καζακστάν. Ο Τοκάγιεφ σαφώς ελπίζει ότι τα στρατεύματα του Πούτιν θα τον σώσουν από τους δικούς του εξεγερμένους πολίτες.

Αυτό θα πρέπει να συνεπάγεται την εξάντληση κάθε περιθωρίου κοινωνικής νομιμοποίησης του καθεστώτος Τοκάγιεφ. Ένας πρόεδρος που χαρακτηρίζει τον εξεγερμένο λαό ως “τρομοκρατικές συμμορίες” διαπράττει ένα ύπουλο χτύπημα, ακόμη και για τα δεδομένα των μετασοβιετικών αυταρχικών “δημοκρατιών”.

Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τον λαό της Ρωσίας; Η CSTO συμφώνησε επίσημα με το “αίτημα” του Τοκάγιεφ. Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια ετοιμάζονται να στείλουν ένα “προσωρινό απόσπασμα” στο Καζακστάν. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια βίαιη εισβολή σε μια άλλη χώρα. Συγκεκριμένα προς υποστήριξη της αυταρχικής κυβέρνησης του Καζακστάν, η οποία έχει σαφέστατα χάσει την εμπιστοσύνη του λαού. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει μια ατελείωτη αναπαραγωγή του σεναρίου πως “η Ρωσία είναι φυλακή των λαών” και θα είναι εφάμιλλη της καταστολής των ουγγρικών επαναστάσεων του 1848 και του 1956, των τανκς στους δρόμους της Πράγας το 1968 και της εισβολής στο Αφγανιστάν το 1979.

Τώρα είναι σημαντικό να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη ή τουλάχιστον να δείξουμε στον κόσμο ότι δεν συμφωνούν όλοι στη Ρωσία με μια τέτοια επαίσχυντη πράξη. Έχει δρομολογηθεί ήδη ένα ψήφισμα κατά της εισαγωγής στρατευμάτων στο Καζακστάν, αλλά, φυσικά, οι υπογραφές αυτές είναι απίθανο να είναι πολύ σημαντικές για τον Πούτιν. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται τουλάχιστον για κάποιου είδους δράση και σας προτρέπουμε να υπογράψετε αυτό το ψήφισμα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε επαφές με την καζακική διασπορά στις πόλεις σας και, αν είναι δυνατόν, να πάτε στις πρεσβείες και τα προξενεία του Καζακστάν, για να διαδηλώσετε σε αλληλεγγύη με τον εξεγερμένο λαό του Καζακστάν. Ο λαός του Καζακστάν μπορεί και πρέπει να αποφασίζει ανεξάρτητα για την τύχη του, χωρίς τη “βοήθεια” ξένων στρατευμάτων.

Όχι στον πόλεμο!

Πηγή: Organise!

 


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ