Επίθεση της αστυνομίας στο ΑΠΘ κι εκδίωξή της από φοιτητές.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είχε επιλέξει το κράτος να εκκενώσει το Στέκι στο Βιολογικό, μη μπορώντας προφανώς να σηκώσει το βάρος της αντίδρασης που θα υπήρχε αν η συγκεκριμένη επιχείρηση γινόταν οποιαδήποτε άλλη μέρα. Αφού βανδάλισε και κατέστρεψε τον ιστορικό χώρο του Στεκιού στο Βιολογικό, τον άφησε να στέκεται με τα μπάζα για άλλους 4.5 μήνες μέχρι να έρθουν οι διακοπές του Πάσχα για να μπορέσει να στείλει έναν εργολάβο να τα μαζέψει. Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα λοιπόν, με κλειστά τα πανεπιστήμια εργολαβικό συνεργείο με τη συνοδεία ανδρών της ασφάλειας επιχείρησε να ξεκινήσει εργασίες. Ταυτόχρονα υπήρχε μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει το campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αυτή η κίνηση κινητοποίησε αμέσως δεκάδες φοιτητές που εκδίωξαν τους ασφαλίτες από τον χώρο του πανεπιστημίου κι αμέσως μετά ήρθε η σειρά των ΜΑΤ να εισβάλλουν στον χώρο και να επιτεθούν στους φοιτητές και στις φοιτήτριες.

Έπειτα από κάλεσμα αλληλεγγύης εκατοντάδες κόσμου άρχισαν να συρρέουν έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών ΑΠΘ όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με τα ΜΑΤ να έχουν κάνει φραγμό στον δρόμο μπροστά από τη σχολή για να εκτελέσει ο εργολάβος τις εργασίες. Παράλληλα καθηγητές του ΑΠΘ συγκεντρώθηκαν επίσης διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία της αστυνομίας στο ίδρυμα και ζήτησαν από τον επικεφαλής την αποχώρησή της. Η πίεση έφερε αποτέλεσμα περίπου στις 15:00 όταν άρχισε η οπισθοχώρηση αστυνομίας, η οποία όμως δεν εξελίχθηκε ομαλά καθώς άνδρας των ΜΑΤ κινήθηκε απειλητικά προς τη φοιτητική συγκέντρωση (κρατώντας μάλιστα και το γκλομπ του ανάποδα, δηλαδή με τη μεταλλική λαβή έτοιμη να προσγειωθεί στα κεφάλια των φοιτητών/τριών). Ξεκίνησαν συγκρούσεις και τελικά τα ΜΑΤ αποχώρησαν συνοδεία πετρών, πυρσών και λοιπών αντικειμένων ενώ έγινε ευρεία χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από τις οποίες σημειώθηκαν τραυματισμοί φοιτητών.

Η σημερινή εισβολή στο ΑΠΘ και η απρόκλητη βία από μεριάς της αστυνομίας μας αποκαλύπτει για άλλη μια φορα τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, του κράτους γενικότερα, απέναντι στην νεολαία και σε όποιον αντιστέκεται. Τα πραγματικά της σχέδια για τα νέα πανεπιστήμια, όπως η ίδια τα ονειρεύεται. Πρέπει να σημειωθεί επίσης το γεγονός πως η αστυνομία επιχειρεί σαν εταιρία security καθώς η εισβολή της στο ΑΠΘ δεν έγινε μετά από κλήση της πρυτανικής αρχής αλλά σε συνεννόηση από την αρχή με τον εργολάβο που έχει αναλάβει τις εργασίες στο Βιολογικό.
Οι δυνάμεις καταστολής δεν θα διστάσουν να ψεκάσουν τους νεολαίους, τους απεργούς, τους αγωνιστές με επικίνδυνα χημικά από απόσταση αναπνοής, δεν θα διστάσουν να πετάξουν κρότου λάμψης ακόμη και πάνω στα σώματα τους, δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν κάθε επίπεδο βίας. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση καταφέρει να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, εικόνες όπως η παρακάτω – ή και πολύ χειρότερες- είναι πολύ πιθανόν να γίνουν καθημερινότητα. Η εργατική τάξη, οι εκμεταλλευόμενοι, η κοινωνία γενικότερα, οφείλει να σταθεί δίπλα στους φοιτητές σε αυτόν τους τον αγώνα για να ανατρέψουν τα σχέδια της Κυβέρνησης για την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση του πανεπιστημίου, με την εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ως πολιορκητικό κριό.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ