Ο χημικός πόλεμος του τουρκικού κράτους στο Νότιο Κουρδιστάν εναντίον του PKK (Βίντεο & Φωτογραφίες)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Δυνάμεων Άμυνας του Λαού (HPG) που δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουνίου, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τουλάχιστον 779 φορές στις αμυντικές ζώνες Medya, που ελέγχουν οι Κούρδοι αντάρτες και οι Κούρδισσες αντάρτισσες στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) μέσα σε δύο μήνες! Σύμφωνα με την έκθεση, κατά μέσο όρο 13 επιθέσεις με χημικούς πολεμικούς παράγοντες πραγματοποιήθηκαν σε ημερήσια βάση. Η χρήση χημικών όπλων κατά θέσεων των ανταρτών και των ανταρτισσών συνεχίζεται. Αν και υπάρχουν διάφορα στοιχεία και μαρτυρίες για αυτά τα εγκλήματα πολέμου, δεν υπάρχει καμία αντίδραση σε διεθνές επίπεδο.

Το κουρδικό, ειδησεογραφικό δίκτυο ANF εξασφάλισε πλάνα από τη σήραγγα Şehîd Berxwedan στο Girê Şehîd Şahin που μαρτυρούν για άλλη μια φορά τη χρήση χημικών όπλων. Στο βίντεο, ένας αντάρτης μαχητής με μάσκα αερίου δείχνει μαύρη και λευκή σκόνη και λέει: “Χρησιμοποιούν χημικά όπλα. Υπάρχει μια πολύ βαριά μυρωδιά”. Το αέριο που χρησιμοποιείται επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί αναπνευστική δυσχέρεια, λέει ο αντάρτης μαχητής, δείχνοντας τα μαυρισμένα τοιχώματα της σήραγγας. Τα ίχνη είναι αλάνθαστα, λέει.

Στη συνέχεια στο βίντεο ακούγεται ένα ραδιοφωνικό μήνυμα από τους αντάρτες: “Δεν είναι ο τουρκικός στρατός που μας πολεμάει σήμερα, είναι τα χημικά όπλα και η τεχνολογία του ΝΑΤΟ“. Ο Κούρδος αντάρτης λέει ότι οι Κούρδοι αντάρτες και οι Κούρδισσες αντάρτισσες προσπαθούν να προστατευτούν και από τα τουρκικά κρατικά συστήματα ραντάρ και ότι στους βομβαρδισμούς χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Το αέριο που έχει διεισδύσει στις σήραγγες συνεχίζει να έχει την επίδρασή του, λέει, και για το λόγο αυτό η είσοδος στη σήραγγα μπορεί να γίνει μόνο με μάσκα αερίου.

Οι Κούρδισσες αντάρτισσες κόβουν τα μαλλιά τους

Το ραδιοφωνικό μήνυμα συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχουν μέτρα προστασίας από τα χημικά αέρια. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών, δεν είναι δυνατόν να αλλάζουν ρούχα κάθε μέρα, για παράδειγμα. Όλες οι γυναίκες αντάρτισσες έχουν κόψει τα μαλλιά τους.

Στο βίντεο, ο μαχητής δείχνει την κατάσταση στο τούνελ και λέει ότι μαζί με το αέριο πιπεριού χρησιμοποιήθηκε και ένας άλλος παράγοντας με κίτρινο χρώμα. Ο μαχητής προχωρώντας μέσα στο τούνελ δείχνει τις γραμμές: “Όταν φυσάει άνεμος, η σκόνη αναμιγνύεται με τον αέρα και επιδρά ξανά”. Δείχνοντας προς μια κιτρινωπή λακκούβα, λέει: “Αυτή δημιουργήθηκε σήμερα”. Το κίτρινο πυρομαχικό είναι άοσμο και προκαλεί εξάντληση στους ανθρώπους, λέει. Ίχνη της κίτρινης σκόνης μπορούν επίσης να παρατηρηθούν σε μια γεννήτρια.

Δηλώσεις του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) για τα χημικά όπλα

Ο Duran Kalkan, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), δήλωσε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στην τηλεόραση Medya Haber στις 21 Ιουνίου: “Έχουμε να κάνουμε με ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί χημικά όπλα σε μαζική κλίμακα. Τίποτα δε γίνεται εναντίον του, Το καθεστώς αυτό υποστηρίζεται ακραία. Διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Για παράδειγμα, οι μαρτυρίες φίλων που έφυγαν από το Hill Sor καταδεικνύουν ότι ήταν πολύ πιθανό να επρόκειτο για επίθεση με τακτικά πυρηνικά όπλα”.

Ο διοικητής Δυνάμεων Άμυνας του Λαού (HPG) Murat Karayilan, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), προειδοποίησε σε ομιλία του προς τους αντάρτες στις 16 Ιουνίου ότι το τουρκικό κράτος θα εντείνει περαιτέρω τη χρήση χημικών όπλων. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Karayilan δήλωσε σε συνέντευξή του στο ANF: “Αυτήν τη στιγμή, ο στρατός επικεντρώνεται στα χημικά όπλα. Οι σύντροφοί μας στο πεδίο της μάχης έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής επτά χημικές παραλλαγές: πίσσα μαύρη, κίτρινη, ασημένια, πράσινη και άοσμη, καφέ, κόκκινη με μυρωδιά σαπουνιού και λευκή. Μπορούμε να περιγράψουμε αυτούς τους παράγοντες μόνο από τα χρώματά τους. Διαφορετικά χημικά αέρια χρησιμοποιούνται εναντίον μας. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, μια αεροπορία, χερσαίες δυνάμεις, αλλά δεν υπάρχει θέληση. Με τη χρήση χημικών όπλων θέλουν να πετύχουν αποτελέσματα. Έτσι διεξάγεται αυτός ο πόλεμος.

Παρακάτω ακολουθούν βίντεο και φωτογραφίες που επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό εναντίον των Κούρδων ανταρτών και των Κουρδισσών ανταρτισσών στο Νότιο Κουρδιστάν / Βόρειο Ιράκ:

Πηγή: ANF News


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ