Rabbia Viola, νέα φεμινιστική συλλογικότητα στη Θεσσαλονίκη

Rabbia Viola, νέα φεμινιστική συλλογικότητα στη Θεσσαλονίκη

από | 28 Ιούν, 2022

Rabbia Viola, νέα φεμινιστική συλλογικότητα στη Θεσσαλονίκη. Αναδημοσιεύουμε το αυτοπαρουσιαστικό της κείμενο από το blog Rabbia Viola.

Rabbia Viola σημαίνει μωβ οργή…

Γιατί δημιουργήθηκαμε – Τι μας ενώνει;

Η συλλογικότητα για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola προέκυψε ύστερα από μια συνάντηση θηλυκοτήτων το καλοκαίρι του 2021 ως απόρροια της έξαρσης της έμφυλης βίας που είδαμε να λαμβάνει χώρα στο δημόσιο χώρο και λόγο, της οργής που νιώθαμε απέναντι σε όλες τις αδικοχαμένες και «φιμωμένες» θηλυκότητες. Μεγαλώνοντας σε αυτήν την πατριαρχική κοινωνία όλοι/ες/α κουβαλάμε βαθιά ριζωμένα κατάλοιπα. Η κοινή μας ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε και να αποβάλλουμε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά οποιοδήποτε καταχωνιασμένο στερεότυπο, να ενωθούμε σαν καταπιεσμένα υποκείμενα και να σταθούμε αλληλέγγυα σε κάθε θύμα της έμφυλης βίας αλλά και να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία σχετικά με ζητήματα που άπτονται της πατριαρχίας, αποτέλεσε για εμάς το εφαλτήριο αυτού του εγχειρήματος. Μέσα από την ανταλλαγή των βιωμάτων και των καταπιέσεων που βιώνουμε και σε συνδυασμό με διαδικασίες αυτομόρφωσης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κοινωνικό πεδίο παρέμβασης δομώντας από την αρχή το λόγο, τα εργαλεία, τους στόχους μας.

Γιατί τώρα;

Η ενδυνάμωση των θηλυκοτήτων αποτελούσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τεράστια πρόκληση. Ειδικά σε μια περίοδο όπου η κοινωνία κατατρέχεται από την πατριαρχική βία, όπου μετράμε ήδη δεκάδες γυναικοκτονίες, αμέτρητες καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές, βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, επιθέσεις σε LGBTQI+ άτομα, κυκλώματα trafficking και δικτύων μαστροπίας, η ανάγκη να ακουστεί η φωνή μας γίνεται ολοένα και εντονότερη, η ανάγκη για αλλαγή στο σήμερα είναι όλο και πιο επιτακτική. Σε μια κοινωνία όπου σιωπά απέναντι σε αποτρόπαια εγκλήματα, όπου αντί να στοχοποιηθούν οι δράστες στιγματίζονται, επανατραυματίζονται και διαπομπεύονται τα θύματα, όπου κυβερνήσεις, δικαστικές αρχές, αστυνομία, ΜΜΕ επιδίδονται στην συγκάλυψη των δραστών, εμείς επιδιώκουμε να σπάσουμε τον φόβο, οργανωνόμαστε από τα κάτω, και απαντάμε με όπλο μας την αλληλεγγύη.

Πώς λειτουργούμε; Ιδεολογικό πλαίσιο:

Είμαστε μια αντιπατριαρχική ελευθεριακή συλλογικότητα από τα κάτω. Λειτουργούμε αντι-ιεραρχικά, αντι-ηγεμονικά, αντιρατσιστικά, αντικαπιταλιστικά και αυτοργανωμένα. Δεν δεχόμαστε αντισυντροφικές, χειριστικές, ψυχοφοβικές, φασιστικές, τοξικοφοβικές, τρανσφοβικές και ομοφοβικές συμπεριφορές. Τασσόμαστε ενάντια σε έμφυλους, ταξικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις.

Γιατί επιλέγουμε τον ελευθεριακό φεμινισμό;

Οι αξίες που μας διέπουν λοιπόν ως ελευθεριακές φεμινίστριες, έχουν ως στόχο την αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση απέναντι σε κάθε μορφή καταπίεσης και έμφυλης βίας, προωθώντας ταυτόχρονα την κατάργηση όλων των σχέσεων εξουσίας και επιβολής καθώς επίσης και κάθε ιεραρχικής δομής. Εναντιωνόμαστε σε κάθε έμφυλη, οικονομική, πολιτική και πολιτισμική καταπίεση, γι΄ αυτόν τον λόγο τασσόμαστε ενάντια σε κράτος, καπιταλισμό, μιλιταρισμό και καθετί που αναπαράγει κάθετο και εξουσιαστικό μηχανισμό. Παράλληλα αμφισβητούμε την ετεροκανονικότητα και το σύνολο των κανόνων του διπόλου φύλου, καθώς επίσης τη δομή της πατριαρχικής οικογένειας που μας έχει επιβληθεί και συνεχίζει να συντηρείται μέχρι σήμερα. Ο αντιπατριαρχικός αγώνας μπορεί να αναπτυχθεί μόνο μέσα από την ισότιμη και οριζόντια οργάνωση και την άμεση δράση χωρίς ανάθεση. H έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των ατόμων μπορεί να γίνει πράξη από το καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητές του στο καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του. Επιπρόσθετα αντλούμε έμπνευση και δύναμη από τους ιστορικούς αγώνες γυναικών που προέρχονται από τις τάξεις των καταπιεσμένων και των εκμεταλλευόμενων.

Γιατί αντικαπιταλιστικά – αντιπατριαρχικά;

Η πατριαρχία είναι μια συστημική και κοινωνική οργάνωση που δημιουργεί την ανισότητα μεταξύ των φύλων, τοποθετεί στο κέντρο της εξουσίας τους άνδρες, και καταπιέζει τις θηλυκότητες και τα υποκείμενα που δε συμμορφώνονται με τους ρόλους που ορίζει. Η πατριαρχία λοιπόν όντας μια ακόμη κυρίαρχη μορφή εξουσίας, παρότι υπήρχε και πριν τον καπιταλισμό, αποτελεί πλέον εργαλείο στα χέρια του κρατικοκαπιταλιστικού συστήματος. Γι αυτό ο “δικός μας” φεμινισμός δεν εφησυχάζεται με την προστασία των θηλυκοτήτων μέσω της εξουσιαστικής κρατικής μηχανής, ούτε περιμένει θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις να λύσουν τα προβλήματά μας. Γνωρίζουμε ότι όσα κατακτώνται με αγώνες εύκολα παίρνονται πίσω όταν αυτοί υποχωρούν. Ταυτόχρονα ο ελευθεριακός φεμινισμός δεν επιδιώκει να κάνει πιο “φεμινιστική” την ιεραρχική δόμηση του καπιταλισμού. Αυτή τη δόμηση που από τη φύση της συντηρεί και αναπαράγει διαχωρισμούς με βάση το φύλο, τη σεξουαλικότητα, τη φυλή, την τάξη, δε μας νοιάζει να αποκτήσουμε μία καλύτερη θέση μέσα σε αυτήν αλλά να την ανατρέψουμε.

Γιατί αντιρατσιστικά – διεθνιστικά;

Όπως αναφέραμε, βασικός άξονας της συνέλευσης είναι ο αγώνας ενάντια στην πατριαρχία και τους έμφυλους διαχωρισμούς. Πέρα όμως από τους διαχωρισμούς με βάση το φύλο και τη σεξουαλικότητα, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε είδους ρατσιστικές λογικές. Αντίθετα αναγνωρίζουμε ότι άτομα διαφορετικής καταγωγής, όπως οι μετανάστριες βρίσκονται συχνά σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, για αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυα μαζί με θηλυκότητeς ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, θρησκείας.

Ταυτόχρονα ο αγώνας μας δε θα μπορούσε παρά να είναι διεθνιστικός γιατί δεν τοποθετούμε έναν φεμινισμό στα κλειστά σύνορα μιας χώρας, αλλά στεκόμαστε μαζί με κάθε καταπιεσμένη θηλυκότητα, με κάθε φεμινίστρια που αγωνίζεται για την ανατροπή του υπάρχοντος καταπιεστικού συστήματος.

Γιατί αντιεραρχικά-αυτοοργανωμένα;

Στις διαδικασίες μας προωθούμε την ισότιμη συμμετοχή των μελών μας τόσο στην παραγωγή λόγου και θέσεων όσο και στην οργάνωση/υλοποίηση δράσεων, και στεκόμαστε μακριά από λογικές που θέλουν άτομα “ειδικούς” που ηγούνται και μέλη που απλώς ακολουθούν. Έχοντας απορρίψει το υπάρχον σύστημα κοινωνικής οργάνωσης, αποφασίζουμε να λειτουργούμε συλλογικά, χωρίς διαμεσολαβητές και ιεραρχίες, δημιουργώντας τα δικά μας αναχώματα απέναντι στην πατριαρχική βία.

Γιατί διαθεματικά-συμπεριληπτικά;

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν βλέπουμε έναν φεμινισμό φτιαγμένο από και για cis straight γυναίκες, αλλά έναν φεμινισμό συμπεριληπτικό και διαθεματικό που εμπεριέχει τόσο τις θηλυκότητες όσο και τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, άτομα δηλαδή που δεν εντάσσονται στα κυρίαρχα πρότυπα της πατριαρχίας αλλά αγωνίζονται ενάντια στους διαχωρισμούς που προωθεί.

Στόχος μας είναι:

Να δημιουργήσουμε από κοινού έναν ασφαλή χώρο απαλαγμένο από προκαταλήψεις, κριτική, χειριστικές, μάτσο συμπεριφορές, συγκρούσεις και απειλές, όπου οι θηλυκότητες θα μπορούν να μοιράζοναται, να δρούν και να εκφράζονται.

Μέσα από τη διαδικασία αυτομόρφωσης να συνειδητοποιήσουμε και να προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε τα εσωτερικευμένα κατάλοιπα της πατριαρχίας.

Μέσα από τις συλλογικές συζητήσεις, το μοίρασμα εμπειριών, αλλά και προβληματισμών και ιδεών να νιώσουμε ότι όλες/οι/α μαζί είμαστε δυνατοί/ές/ά. Οι συλλογικές αυτές στιγμές να είναι η κινητήρια δύναμη μας για να οργανωθούμε και να παρέμβουμε στον κοινωνικό ιστό.

Για επικοινωνία:

elfem@espiv.net

https://rabbiaviola.blackblogs.org/

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά

Πώς να διαβάσουμε τον πόλεμο πολιτικά “Αυτό το πράγμα που αποκαλούμε Ντονμπάς στην πραγματικότητα δεν υπάρχει... δεν είναι παρά ένας ορισμός που μας επιβλήθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία”. Oleksyi Danilov, 24/03/2021i “Ο στόχος των Συμφωνιών του Μινσκ είναι να...

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο]

Παρέλαση: Με παλαιστινιακές σημαίες έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου [Βίντεο] Με παλαιστινιακές σημαίες στα χέρια έβαλαν τα σώματά τους μπροστά στα άρματα στην Πανεπιστημίου στα Προπύλαια, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην...

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας

1821: Το ουρλιαχτό της ελευθερίας Κανένας δεν επαναστατεί επειδή έτσι του κάπνισε, επειδή δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει, επειδή βαριόταν αφόρητα μια κάποια μέρα της ζωής του. Κανένας δεν εξεγείρεται επειδή το διάβασε σε κάποια βιβλίο, επειδή πέρασε χρόνια να...

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναρχικός Ρούντολφ Ρόκερ Στις 25 Μαρτίου του 1873 γεννήθηκε στο Μάϊντς της Δυτικής Γερμανίας, ο αναρχικός θεωρητικός και ιστορικός Ρούντολφ Ρόκερ από μια οικογένεια Kαθολικών ειδικευμένων εργατών. Ο Ρόκερ ήταν γνωστός για την ενεργό δράση του...

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) | Γνωστός – Άγνωστος

Η εξέγερση στο Κιλελέρ (Μάρτιος 1910) Το νέο βίντεο από το κανάλι Γνωστός - Άγνωστος που περιλαμβάνει animated βίντεο ιστορίας (ελληνικής και παγκόσμιας), ψυχολογίας και κοινωνικών θεμάτων. https://www.youtube.com/watch?v=JLN5UWxPdIk Oι έλληνες τσιφλικάδες που...

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού

Συνέντευξη με την Claudia Pinelli, κόρη του Giuseppe του αναρχικού. Αναδημοσίευση από την Αέναη Κίνηση. Σφαγή Capaci, ξεκινά η «στρατηγική της έντασης» με δυναμίτη, δεύτερο επεισόδιο, από τα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος με άρωμα μαφίας. Στις 19 ιουλίου, πάντα...

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων – Καματερού

Τοποθέτηση στην εκδήλωση για την “οργάνωση των αναρχικών” από την Πρωτοβουλία Αναρχικών Αγ. Αναργύρων - Καματερού Tην Παρασκευή 1η Μαρτίου παρευρεθήκαμε ως καλεσμένοι ομιλητές, μαζί και με την συλλογικότητα Πέλοτο από την Ξάνθη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η...

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη

Ψυχιατρική Γενικού Νοσοκομείου Χανίων: Η τελευταία πράξη Ανακοίνωση ειδικευόμενων ψυχιάτρων του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων για την κατάσταση που επικρατεί στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαχρονικά όπως φαίνεται από τις...

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα;

Στις πόσες έρευνες φαίνεται αν είμαστε κορόιδα; Από την Πρωτοβουλία ενάντια στα ΕΛΠΕ. Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή 2 νέων ερευνών (1) σχετικά με τη δυσοσμία στην περιοχή με τη συνεργασία, μεταξύ άλλων φορέων, του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου  και του ΑΠΘ. Χρηματοδότης της μια...

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς»)

ΠΡΩΤΕΑΣ: τα πολλά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ (και «εμείς») «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση ότι όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε όμως να προσθέσει: τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα» Κ. Μαρξ, Η 18η...