Τί συνέβη μετά τη συναυλία του Λεξ στη Θεσσαλονίκη;

Η χθεσινοβραδινή συναυλία του Λεξ στο Καυταντζόγλειο στάδιο στη Θεσσαλονίκη, όπως αναμενόταν συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες κόσμου που συνέρευσε για να παρακολουθήσει ζωντανά έναν ποιητή του δρόμου. Αρέσει ή δεν αρέσει, ο Λεξ μιλάει απευθείας στην καρδιά μιας νεολαίας που μεγάλωσε μέσα στη μιζέρια και τη νεοφιλελεύθερη δυστοπία της μνημονιακής Ελλάδας και δεν έχει μνήμες για το πως ήταν η ζωή πριν από το 2010. Χθες οι κοινωνικός στίχος του συναντήθηκε επί σκηνής με τους απεργούς της Μαλαματίνας, με διαμαρτυρόμενες για τον βιασμό της 19χρονης από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ στο ΑΤ Ομονοίας και με σχεδόν 30 χιλιάδες ανθρώπους να βρίζουν την αστυνομία και τον πρωθυπουργό σε ένα πλαίσιο αυθόρμητο κι ενστικτώδικο αλλά συνάμα βαθιά πολιτικό. Τί συνέβη όμως μετά τη συναυλία και το κέντρο της Θεσσαλονίκης πνίγηκε στα δακρυγόνα;

Εδώ και πολλούς μήνες, ένας μικρός στρατός από ΜΑΤ, ΟΣ, ασφαλίτες, κλπ έχει στρατοπεδεύσει μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι διάφοροι δημοσιολογούντες συνεχίζουν να γράφουν και να λένε την καραμέλα πως βρίσκονται εκεί για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη δημιουργία μιας καινούργιας βιβλιοθήκης στον χώρο που βρισκόταν το Στέκι στο Βιολογικό. Αυτό είναι ένα καταφανές ψέμα καθώς εδώ και πάνω από 6 μήνες καμία εργασία δεν εκτελείται σε εκείνον τον χώρο αφού μετά τα αρχικά γκρεμίσματα που μετέτρεψαν όλο το ισόγειο του κτιρίου του Βιολογικού σε ένα ημιτελές γιαπί δεν έχει γίνει κι ούτε προβλέπεται να γίνει στους επόμενους μήνες καμία άλλη παρέμβαση. Είναι οι ίδιοι δημοσιολογούντες που χθες ανακάλυψαν πως τα επεισόδια άρχισαν έπειτα από οργανωμένη επίθεση εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε εκείνο ακριβώς το σημείο, φυλώντας μια βιβλιοθήκη που δεν υπάρχει κι ούτε πρόκειται να γίνει.

Η αλήθεια είναι όμως πως χθες η αστυνομία προκάλεσε τα επεισόδια. Ενώ η συναυλία του Λεξ είχε τελειώσει και οι δεκάδες χιλιάδες κόσμου περπατούσαν επί της Αγ. Δημητρίου απομακρυνόμενο από το Καυταντζόγλειο, 2 διμοιρίες των ΥΜΕΤ και ΥΑΤ είχαν παραταχθεί επί του πεζοδρομίου πάνω από το ΑΠΘ με πλήρη εξάρτυση, με φορεμένα κράνη και μάσκες. Καμία απολύτως διάθεση δε φαινόταν να υπάρχει για σύγκρουση από τον κόσμο που αποχωρούσε, κανένας απολύτως λόγος δεν υπήρχε για να βρίσκονται εκεί οι διμοιρίες καθώς έστω κι αν υποθέσουμε πως σκοπός τους ήταν να φυλάνε τη “βιβλιοθήκη” του Βιολογικού θα μπορούσαν απλά να βρίσκονται σε εκείνο το σημείο που δεν έχει καν οπτική επαφή με την Αγ. Δημητρίου. Ο λόγος λοιπόν για την παρουσία τους πάνω στον δρόμο ήταν καθαρά ο κρατικός τσαμπουκάς κι η προσπάθεια να εμπεδώσουν οι πιτσιρικάδες της συναυλίας πως η αστυνομία στην πιο αυταρχική και βίαιη μορφή της βρίσκεται παντού και πάντα.

Κι ενώ ο περισσότερος κόσμος δεν τους έδινε καν σημασία, έπειτα από λεκτικές αντεγκλήσεις (με κάθε επιφύλαξη καθώς βρισκόμασταν κάποιες δεκάδες μέτρα από το σημείο αλλά το σίγουρο είναι πως δεν υπήρξε κάποια οργανωμένη προσπάθεια για σύγκρουση) με μια παρέα, η μια διμοιρία πέταξε μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Αυτό προφανώς εξόργισε τον κόσμο που περνούσε ο οποίος άρχισε να διαμαρτύρεται και να φωνάζει συνθήματα. Ακόμη όμως δεν υπήρχε καμία οργανωμένη επίθεση στα ΜΑΤ που παρόλα αυτά συνέχιζαν να τσαμπουκαλεύονται, να βρίζουν, να πετούν περιστασιακά κρότου-λάμψης και δακρυγόνα και γενικά να προσπαθούν να εκφοβίσουν τους διερχόμενους. Έπειτα από αρκετά λεπτά εμφανίστηκε μια ομάδα κάποιων δεκάδων ατόμων από την πλευρά του Καυταντζογλείου που πέταξε κάποιες μολότοφ και κάποιους πυρσούς προς την αστυνομία. Κάπου εκεί ξεκίνησαν τα εκτεταμένα επεισόδια τα οποία μεταφέρθηκαν και μέσα στον χώρο του ΑΠΘ κι έπειτα στην Εθνικής Αμύνης σε ένα σουρεαλιστικό αντίστροφο “καγκελάκι” με τα ΜΑΤ μέσα στο campus και τον κόσμο από έξω να τους πετάει πέτρες. Τα ντου των ΜΑΤ συνεχίστηκαν μέχρι την πλατεία της Ροτόντας που πνίγηκε κι αυτή με τη σειρά της στα δακρυγόνα αφού πρώτα είχε γίνει εκτεταμένη χρήση δίπλα στο νοσοκομείο “Γεννηματάς”. Στη Ροτόντα μαγαζάτορες της περιοχής που διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση και την άσκοπη χρήση χημικών ήρθαν αντιμέτωποι με τραμπουκισμούς από τα ΜΑΤ. Τις βωμολοχίες και τους τραμπουκισμούς της χθεσινής νύχτας έκλεισε μια παντελώς αναίτια σύλληψη. Άνδρας της Ομάδας Συλλήψεων σε έξαλλη κατάσταση λες κι ήταν υπό την επήρεια διεγερτικών ουσιών, κινήθηκε απειλητικά εναντίον δημοσιογράφου κατηγορώντας τον πως πετάει κι αυτός πέτρες ενώ τραβάει φωτογραφίες και βίντεο! Η ψύχραιμη στάση του δημοσιογράφου δεν του άφησε περιθώρια να συνεχίσει. Όταν όμως ο μετέπειτα 32χρονος συλληφθέντας διαμαρτυρήθηκε κι αυτός για τη συμπεριφορά του αστυνομικού της ΟΣ αυτός του επιτέθηκε και τον συνέλαβε. Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου άνδρα της ΟΣ έφερε και την έντονη αντίδραση ακόμη και συναδέλφων του αλλά και του επικεφαλής, παρόλα αυτά η σύλληψη του 32χρονου ολοκληρώθηκε. Ένας ακόμη άνθρωπος θα τραβιέται για μήνες και πιθανότατα θα καταδικαστεί για κάτι που δεν έκανε μόνο και μόνο επειδή χθες η αστυνομία έπρεπε να παρουσιάσει έργο.

Σίγουρα οι 30 χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στη συναυλία του Λεξ δεν είναι άκρως πολιτικοποιημένο υποκείμενο. Σίγουρα δεν είναι οργανωμένοι και δεν έχουν πλήρη και συγκροτημένη αντίληψη του αντιμπατσισμού τους. Πρόκειται όμως για ανθρώπους που δεν έχουν να χάσουν κάτι ιδιαίτερο, το πιο πιθανό μάλιστα είναι να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης όπως έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι και νέες στη δεκαετία που πέρασε. Σίγουρα όμως δεν εμφορούνται από την κυρίαρχη κρατική ιδεολογία, την έχουν χεσμένη. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι πως χθες κανείς δε φοβήθηκε την αστυνομία. Η καταστολή μπορεί να φοβίζει πολύ κόσμο για κάποιο καιρό, όχι όμως για πάντα. Υπάρχει ένα σημείο που αν ξεπεραστεί, η καταστολή αντί να φοβίζει, εξοργίζει τους ανθρώπους. Αυτό το σημείο ξεπεράστηκε στη Νέα Σμύρνη, αυτό φαίνεται να ξεπερνιέται τουλάχιστον για τη νεολαία της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα. Αν οι κυβερνήσεις έχουν την ψευδαίσθηση πως μπορούν να συνεχίσουν να ελέγχουν μια κατάσταση όπου η κοινωνική βάση υποφέρει, με τη βία και την καταστολή τότε μάλλον θα ξυπνήσουν απότομα και άσχημα.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ