Κάλεσμα του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη. Η Απεργία 9 Νοέμβρη να είναι η αρχή μαζικών αγώνων για την ανατροπή [...]

Κάλεσμα του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη

από | 3 Νοέ, 2022

Κάλεσμα του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη

Η Απεργία 9 Νοέμβρη να είναι η αρχή μαζικών αγώνων για την ανατροπή πολιτική τους!

Ενώ όλη η κοινωνία αναστενάζει και κοιτά να δει πως θα τα βγάλει πέρα τον χειμώνα, η κυβέρνηση «διαφημίζει» τη χώρα διεθνώς με την πιο επιτυχημένη εκδοχή του “Big Brother” σε εθνική κλίμακα, μέσω των παρακολουθήσεων χιλιάδων ανθρώπων. Χαφιεδισμός-καταστολή-παρακολουθήσεις είναι αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ η οποία προχωράει ακάθεκτη βάζοντας στο στόχαστρο τις ανάγκες των εργαζομένων, με αιχμή αυτή τη φορά την ακρίβεια και την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής.

Οι εργαζόμενοι φτωχαίνουν. Δεν μπορούν να ζήσουν! Οι αυξήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης -αποτέλεσμα από τη μια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών, της στήριξης των μονοπωλίων, αλλά και του σχεδιασμού της παραγωγής με κριτήριο το κέρδος των επιχειρήσεων- αποθρασύνουν τα αστικά επιτελεία που προαναγγέλλουν χειμώνα – ανάλογο του 1942 – δηλαδή μας απειλούν με πείνα!

Μέσα από αυτή την κυβερνητική ληστεία στο εισόδημα των εργαζόμενων φουσκώνουν οι τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων. 152 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαν καθαρά κέρδη 5,4 δισ., υπερδιπλάσια όλου του 21 που ήταν 2,5 δις! 7 δις κέρδη είχαν μόνο οι ιδιωτικοί πάροχοι του ρεύματος στα δύο χρόνια και 2,7 δις επιδότηση μόνο το Σεπτέμβριο, αλλά οι τιμές του ρεύματος δεν μπορούν να πέσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ενέργειας όπου η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη πενταπλασίασε τα κέρδη της, ή τα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση που τα δεκαπλασιάσαν!

Ο κλάδος της έρευνας, όπως καταδεικνύουν τα στρατηγικά αναπτυξιακά πλάνα των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είναι ακόμη ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας και κερδοφορίας. Την σταθερή κρατική χρηματοδότηση πλέον αντικαθιστά η ιδιωτική “πρωτοβουλία” και το αέναο κυνήγι εθνικών και υπερεθνικών προγραμμάτων -που συρρικνώνεται λόγω της υποβόσκουσας οικονομικής κρίσης- με δραματικές συνέπειες για την εργασιακή πραγματικότητα των εργαζομένων. Τα διαρκή προβλήματα ελαστικής, ανασφάλιστης, υποαμοιβόμενης ή και αμισθί εργασίας πλέον και με βάση το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται κανόνες. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η συγκρότηση και προσπάθεια εγκατάστασης της ΟΠΠΙ στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για να προστατευθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του Πανεπιστημίου και να σιωπήσουν οι όποιες φωνές και προσπάθειες υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας

Εκπαίδευσης και του κοινωνικού ρόλου της έρευνας. επιτήρησης.

Ειδικά σε αυτή τη φάση της κατακόρυφης εκτόξευσης του κόστους ζωής προτάσσουμε την ανάγκη άμεσων αυξήσεων-κανένας εργαζόμενος ή υπότροφος κάτω από 1000 ευρώ!

Βασικός στόχος είναι οι διεκδικήσεις μας να συγκλίνουν στο αίτημα για συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ), για το σύνολο των εργαζομένων που θα καθορίζει ελάχιστο μισθό, ασφαλιστικά δικαιώματα και θα αποτελεί τη βάση στην οποία εργαζόμαστε σε ΑΕΙ και ΕΚ. Το επόμενο διάστημα τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά θα πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σαν σωματείο που θα έχουν ως στόχο την διαμόρφωση από την μεριά μας πρότασης συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Καμιά κοινοβουλευτική αναμονή! Ταξική ενότητα και αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης!

Είναι η ώρα όλοι οι αγώνες να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο. Mε κύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό των σωματείων, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό και τον πυροσβεστικό σχεδιασμό του. Η ΓΣΕΕ ελέγχεται από τους εργοδότες και θέλει να κρατάει σε ομηρία τους εργαζόμενους, καθώς υπονόμευσε τους εργατικούς αγώνες όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και έκανε πλάτες στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα –μέσα από την ισότιμη κοινή δράση– να συγκροτηθεί ένας αγωνιστικός ταξικός συντονισμός οργάνων του μαζικού κινήματος που θα οργανώσουν ένα σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης και αγώνων, που δεν θα εγκλωβίζεται στην αναμονή και στην εκτόνωση της ΓΣΕΕ. Η δυνατότητα αυτή περιορίζεται σημαντικά με ευθύνη του ΠΑΜΕ (ΕΚΠ), ενώ υπονομεύεται και εκτονώνεται η δυνατότητα απεργιακών αγώνων, αναμένοντας τι θα κάνει η ΓΣΕΕ.

Η απεργία της 9ης Απρίλη, που προκηρύχθηκε από τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (και ανακοινώθηκε δύο μήνες πριν), είναι κρίσιμο να μην μείνει ως μια μέρα εκτόνωσης και εκλογικού παζαρέματος, αλλά ως ορόσημο μιας αγωνιστικής κλιμάκωσης που είναι απαραίτητη για να ανατραπεί η οικονομική, υγειονομική και τώρα πια πολεμική κρίση προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Όταν τα αστικά επιτελεία ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας μαζικής κοινωνικής έκρηξης, το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να μένει στην γωνία, ή να περιορίζεται σε αγώνες διαμαρτυρίας. Χρειάζεται να θέσει τους όρους μιας νέας αναμέτρησης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, να βαδίσει σε ένα δρόμο ανατροπής!

Κάνουμε δική μας υπόθεση την απεργία, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να προετοιμάσουμε τους όρους ενός αγωνιστικού ξεσηκωμού.

Παλεύουμε για την αναγκαία κλιμάκωση των αγώνων για ειρήνη, ψωμί, δουλειά, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή!

Στις 9 Νοέμβρη να μη πάμε στο εργαστήριο, να μη γίνουν project, να μην γίνουν επικουρικά! Σπάμε τη σιωπή μας και απεργούμε!

Συγκέντρωση 10 π.μ. Παράρτημα και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Διεκδικούμε:

  • Πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ – αύξηση τώρα 30% στον εργατικό μισθό! Αφορολόγητο στα 12000 ευρώ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά για το λαό. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας. Να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία χωρίς αποζημίωση το σύνολο του ενεργειακού τομέα, λειτουργία του για τις λαϊκές ανάγκες και με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες).
  • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους. Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Άδειες εγκυμοσύνης και γονικές άδειες.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας.
  • Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια, τους χώρους εργασίας μας.
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του κεφαλαίου. Όχι στους εξοπλισμούς, λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών. Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Ειρήνη και Φιλία των Λαών.

 

Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Μπάνια και παγωτά

Μπάνια και παγωτά Όσες και όσοι μετράνε πάνω από 30-35 χρόνια ζωής στην ελληνική επικράτεια αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη Γη γνωρίζουν ότι στην παιδική ηλικία οι μονάδες μέτρησης ενός επιτυχημένου καλοκαιριού ήταν δύο και μόνο δύο: Μπάνια και παγωτά. Οι...

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ

Εκκένωση του στεκιού Primavera στο ΑΠΘ Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere για την εκκένωση του κατειλημμένου ελευθεριακού στεκιού Primavera σήμερα το πρωί: ( Σήμερα, Δευτέρα 3/6 τα ξημερώματα έγινε επιχείρηση της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια με σκοπό να...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στο υποκατάστημα της Γιαννίτσης Group Α.Ε. στις Αχαρνές. Κράτος, παρακράτος, κεφάλαιο και μαφία. Τέσσερις πυλώνες που για δεκαετίες ανήκαν μόνο στη σφαίρα της φαντασίας για μεγάλο...

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη στη Θεσσαλονίκη Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γιώργο Καλαϊτζίδη από την αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας καλούν αναρχικές συλλογικότητες στη Θεσσαλονίκη ενόψει της αυριανής (Τρίτη 28/5) δίκης. Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης...

Η μαζικότερη και πιο «βρώμικη ανάκληση» ιατρικών μηχανημάτων που δεν έγινε ποτέ στην Ελλάδα. 16.027 επικίνδυνες αναπνευστικές συσκευές 9.532 μη-ανιχνεύσιμες ζωες

" Αυτά τα ζητήματα μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό που μπορεί να απειλήσει ζωές" "Ένα από τα δύο ή τρία χειρότερα πράγματα που έχω δει ποτέ…", Δρ. Sidney Wolfe Στις 21 Ιουνίου 2021, εν μέσω πανδημίας η “ολλανδική” πολυεθνική Philips Respironics ανακοίνωσε...

Απεργία πείνας για την Παλαιστίνη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα

Ονομάζομαι Léa Courtois Dakpa και είμαι 1 από τους 9 διεθνείς Ευρωπαίους κρατούμενους/ες που βρισκόμαστε σήμερα υπό απέλαση στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας, μετά την παράνομη απαγωγή μας από την ελληνική αστυνομία κατά τη διάρκεια πολιτικής δράσης για την Παλαιστίνη....

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων 28/5 κτήριο 2 ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΗ, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ (10:00, κτήριο 2) Συνέχεια της δίκης του συντρόφου και μέλους μας Γιώργου Καλαϊτζίδη, που συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική και διώκεται με τον 187Α για...

Ναυάγιο Πύλου: Δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης για την επιβολή κράτησης των 9 επιζόντων που αθωώθηκαν

    Παρά την αθώωσή τους από το Τριμελές Εφετείο της Καλαμάτας στις 21 Μαρτίου, οι 9 επιζόντες συνεχίζουν να διώκονται από το ελληνικό κράτος και την αντιμεταναστευτική πολιτική του.  Το Εφετείο συγκεκριμένα, έκρινε αθώους τους επιζόντες για το αδίκημα της...

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας

Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας Ρουβίκωνας: Ανακοίνωση για σύλληψη και δίωξη μέλους μας από την αντιτρομοκρατική για ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Στο παρελθόν ο Ρουβίκωνας και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις έχουμε μιλήσει για χούντα χαμηλής...