Κάλεσμα του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη. Η Απεργία 9 Νοέμβρη να είναι η αρχή μαζικών αγώνων για την ανατροπή [...]

Κάλεσμα του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη

από | 3 Νοέ, 2022

Κάλεσμα του ΣΕΡΕΤΕ Αχαΐας στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη

Η Απεργία 9 Νοέμβρη να είναι η αρχή μαζικών αγώνων για την ανατροπή πολιτική τους!

Ενώ όλη η κοινωνία αναστενάζει και κοιτά να δει πως θα τα βγάλει πέρα τον χειμώνα, η κυβέρνηση «διαφημίζει» τη χώρα διεθνώς με την πιο επιτυχημένη εκδοχή του “Big Brother” σε εθνική κλίμακα, μέσω των παρακολουθήσεων χιλιάδων ανθρώπων. Χαφιεδισμός-καταστολή-παρακολουθήσεις είναι αναγκαίο συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ η οποία προχωράει ακάθεκτη βάζοντας στο στόχαστρο τις ανάγκες των εργαζομένων, με αιχμή αυτή τη φορά την ακρίβεια και την τεράστια αύξηση του κόστους ζωής.

Οι εργαζόμενοι φτωχαίνουν. Δεν μπορούν να ζήσουν! Οι αυξήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης -αποτέλεσμα από τη μια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών, της στήριξης των μονοπωλίων, αλλά και του σχεδιασμού της παραγωγής με κριτήριο το κέρδος των επιχειρήσεων- αποθρασύνουν τα αστικά επιτελεία που προαναγγέλλουν χειμώνα – ανάλογο του 1942 – δηλαδή μας απειλούν με πείνα!

Μέσα από αυτή την κυβερνητική ληστεία στο εισόδημα των εργαζόμενων φουσκώνουν οι τσέπες των μεγάλων επιχειρήσεων. 152 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαν καθαρά κέρδη 5,4 δισ., υπερδιπλάσια όλου του 21 που ήταν 2,5 δις! 7 δις κέρδη είχαν μόνο οι ιδιωτικοί πάροχοι του ρεύματος στα δύο χρόνια και 2,7 δις επιδότηση μόνο το Σεπτέμβριο, αλλά οι τιμές του ρεύματος δεν μπορούν να πέσουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ενέργειας όπου η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη πενταπλασίασε τα κέρδη της, ή τα ΕΛΠΕ του ομίλου Λάτση που τα δεκαπλασιάσαν!

Ο κλάδος της έρευνας, όπως καταδεικνύουν τα στρατηγικά αναπτυξιακά πλάνα των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, είναι ακόμη ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας και κερδοφορίας. Την σταθερή κρατική χρηματοδότηση πλέον αντικαθιστά η ιδιωτική “πρωτοβουλία” και το αέναο κυνήγι εθνικών και υπερεθνικών προγραμμάτων -που συρρικνώνεται λόγω της υποβόσκουσας οικονομικής κρίσης- με δραματικές συνέπειες για την εργασιακή πραγματικότητα των εργαζομένων. Τα διαρκή προβλήματα ελαστικής, ανασφάλιστης, υποαμοιβόμενης ή και αμισθί εργασίας πλέον και με βάση το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται κανόνες. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η συγκρότηση και προσπάθεια εγκατάστασης της ΟΠΠΙ στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για να προστατευθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα εντός του Πανεπιστημίου και να σιωπήσουν οι όποιες φωνές και προσπάθειες υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας

Εκπαίδευσης και του κοινωνικού ρόλου της έρευνας. επιτήρησης.

Ειδικά σε αυτή τη φάση της κατακόρυφης εκτόξευσης του κόστους ζωής προτάσσουμε την ανάγκη άμεσων αυξήσεων-κανένας εργαζόμενος ή υπότροφος κάτω από 1000 ευρώ!

Βασικός στόχος είναι οι διεκδικήσεις μας να συγκλίνουν στο αίτημα για συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ), για το σύνολο των εργαζομένων που θα καθορίζει ελάχιστο μισθό, ασφαλιστικά δικαιώματα και θα αποτελεί τη βάση στην οποία εργαζόμαστε σε ΑΕΙ και ΕΚ. Το επόμενο διάστημα τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά θα πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σαν σωματείο που θα έχουν ως στόχο την διαμόρφωση από την μεριά μας πρότασης συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Καμιά κοινοβουλευτική αναμονή! Ταξική ενότητα και αγώνας για την ανατροπή της επίθεσης!

Είναι η ώρα όλοι οι αγώνες να ενοποιηθούν σε μια μεγάλη συσπείρωση αγώνα, ενάντια στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο. Mε κύριο όχημα τον ισότιμο και δημοκρατικό συντονισμό των σωματείων, σε ρήξη με τον υποταγμένο συνδικαλισμό και τον πυροσβεστικό σχεδιασμό του. Η ΓΣΕΕ ελέγχεται από τους εργοδότες και θέλει να κρατάει σε ομηρία τους εργαζόμενους, καθώς υπονόμευσε τους εργατικούς αγώνες όταν ψηφιζόταν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και έκανε πλάτες στα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή την πανδημία. Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα –μέσα από την ισότιμη κοινή δράση– να συγκροτηθεί ένας αγωνιστικός ταξικός συντονισμός οργάνων του μαζικού κινήματος που θα οργανώσουν ένα σχέδιο απεργιακής κλιμάκωσης και αγώνων, που δεν θα εγκλωβίζεται στην αναμονή και στην εκτόνωση της ΓΣΕΕ. Η δυνατότητα αυτή περιορίζεται σημαντικά με ευθύνη του ΠΑΜΕ (ΕΚΠ), ενώ υπονομεύεται και εκτονώνεται η δυνατότητα απεργιακών αγώνων, αναμένοντας τι θα κάνει η ΓΣΕΕ.

Η απεργία της 9ης Απρίλη, που προκηρύχθηκε από τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (και ανακοινώθηκε δύο μήνες πριν), είναι κρίσιμο να μην μείνει ως μια μέρα εκτόνωσης και εκλογικού παζαρέματος, αλλά ως ορόσημο μιας αγωνιστικής κλιμάκωσης που είναι απαραίτητη για να ανατραπεί η οικονομική, υγειονομική και τώρα πια πολεμική κρίση προς όφελος του κόσμου της εργασίας.

Όταν τα αστικά επιτελεία ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας μαζικής κοινωνικής έκρηξης, το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να μένει στην γωνία, ή να περιορίζεται σε αγώνες διαμαρτυρίας. Χρειάζεται να θέσει τους όρους μιας νέας αναμέτρησης με το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, να βαδίσει σε ένα δρόμο ανατροπής!

Κάνουμε δική μας υπόθεση την απεργία, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να προετοιμάσουμε τους όρους ενός αγωνιστικού ξεσηκωμού.

Παλεύουμε για την αναγκαία κλιμάκωση των αγώνων για ειρήνη, ψωμί, δουλειά, δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή!

Στις 9 Νοέμβρη να μη πάμε στο εργαστήριο, να μη γίνουν project, να μην γίνουν επικουρικά! Σπάμε τη σιωπή μας και απεργούμε!

Συγκέντρωση 10 π.μ. Παράρτημα και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Διεκδικούμε:

  • Πραγματικές αυξήσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας παντού για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ – αύξηση τώρα 30% στον εργατικό μισθό! Αφορολόγητο στα 12000 ευρώ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου. 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο. Όχι δουλειά την Κυριακή.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο, φτηνά για το λαό. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων. Κατάργηση των χρηματιστηρίων της ενέργειας. Να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία χωρίς αποζημίωση το σύνολο του ενεργειακού τομέα, λειτουργία του για τις λαϊκές ανάγκες και με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Απειθαρχία στις επιταγές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες).
  • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους. Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Άδειες εγκυμοσύνης και γονικές άδειες.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας.
  • Έξω η αστυνομία από τα πανεπιστήμια, τους χώρους εργασίας μας.
  • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους του κεφαλαίου. Όχι στους εξοπλισμούς, λεφτά για υγεία, παιδεία, κοινωνικές ανάγκες. Ακύρωση του γιγαντιαίου προγράμματος εξοπλισμών. Έξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις. Ειρήνη και Φιλία των Λαών.

 

Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

ΕΚΤΑΚΤΟ|Συνέλευση σήμερα στην ΑΣΟΕΕ στις 19:00 για τον απεργό πείνας σύντροφο Νίκο Μαζιώτη

ΕΚΤΑΚΤΟ|Συνέλευση σήμερα στην ΑΣΟΕΕ στις 19:00 για τον απεργό πείνας σύντροφο Νίκο Μαζιώτη Σήμερα στις 19:00 στην ΑΣΟΕΕ καλούμε ως Συνέλευση Αλληλεγγύης στα καταδικασμένα συντρόφια του Επαναστατικού Αγώνα, έκτακτη διαδικασία με αφορμή την απεργία πείνας που από σήμερα...

Έγινε κατάληψη στη Νομική Αθήνας ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα [Βίντεο]

Έγινε κατάληψη στη Νομική Αθήνας ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα [Βίντεο] Σε κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας φοιτήτριες και φοιτητές ενάντια στη γενοκτονία που συντελείται από το Ισραήλ στη Γάζα κατά των Παλαιστινίων. Διαβάστε...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ρουβίκωνα. Κάθε χρόνο βλέπουμε κάθε δημόσια υπηρεσία να ρημάζεται ολοένα και περισσότερο και η πυρόσβεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η...

Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της

Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της Το έργο του μετρό στην πλ. Εξαρχείων δεν μπορεί να περιμένει… εκτός κι αν το ζητά ο ΟΠΑΠ. Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της. Η επέκταση του εργοταξίου δεν...

Φεστιβάλ – Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος

Φεστιβάλ - Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος Τα Γεράνεια για άλλη μια φορά βάλλονται για τα επιχειρηματικά σχέδια της μετατροπής της Ελλάδας σε "μπαταρία" της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η υπερυψηλή τάση που έρχεται να αντικαταστήσει την υψηλή,...

Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια σε δήθεν “σωματείο”

Θεσσαλονίκη | Αντιφασιστική συγκέντρωση ενάντια σε δήθεν "εργατικό σωματείο" Αντιφασιστική συγκέντρωση καλείται στην Θεσσαλονίκη αύριο, Τρίτη 7/5, στις 11:00 στην συμβολή των οδών Τσιμισκή με Γούναρη (Ναυαρίνου). Η συγκέντρωση καλείται επ' αφορμής της ίδρυσης...

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών

Το ξέσπασμα των Αμερικάνων φοιτητών Τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/5/24 η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνιας την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπογράμμιζε την ανάγκη επικράτηση της τάξης. Πώς φτάσαμε σε αυτό...

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους;

Υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους; - “Μπορείτε να νικήσετε μόνοι σας;”, έκανα την κρίσιμη ερώτηση χωρίς περιστροφές. Ο Ντουρούτι δεν απάντησε. Χάιδεψε το πηγούνι του. Τα μάτια του γυάλιζαν. - “Ακόμα κι αν νικήσετε το μόνο που θα έχει μείνει στο τέλος θα είναι ένας...

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά

Θεσσαλονίκη | Καλέσματα σωματείων & ταξικών σχημάτων για την Πρωτομαγιά Η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι απεργία και όχι αργία! Όσο κι αν θέλει το Κράτος να την καταστήσει ακίνδυνη μεταφερόμενη εορτή, η συγκεκριμένη ημέρα θα τιμά πάντα τους ταξικούς αγώνες και των...

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις/καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. (Έχουν...