Παρατεταμένος λαϊκός πόλεμος: Η εξέλιξη των ένοπλων ομάδων της νεολαίας στο Βόρειο Κουρδιστάν

από | 28 Δεκ, 2022

Παρατεταμένος λαϊκός πόλεμος: Η εξέλιξη των ένοπλων ομάδων της νεολαίας στο Βόρειο Κουρδιστάν

Το παρακάτω άρθρο σκιαγραφεί τις οργανωτικές κινήσεις και τις πολιτικές/ακτιβιστικές δραστηριότητες της ένοπλης κουρδικής νεολαίας στο Βόρειο Κουρδιστάν/Μπακούρ. Η πρωτογενής πηγή του συγκεκριμένου άρθρου είναι μια διαδικτυακή σελίδα ενημέρωσης για στρατιωτικές επιχειρήσεις, για αυτό και σε ορισμένα σημεία του άρθρου μπορεί να γίνει αντιληπτή η αποστασιοποίηση του γράφοντος από το πολιτικό πλαίσιο που διέπει το υπό εξέταση υποκείμενο. Αυτή η σκοπιά δεν αναιρεί πάντως, κατά την εκτίμηση του μεταφραστή, την ενημερωτική και πολιτική αξία του συγκεκριμένου άρθρου.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) προσαρμόζεται σταθερά στο μεταβαλλόμενο τοπίο του πολέμου του με το τουρκικό κράτος με τη μορφή νέων ομάδων αντίστασης. Από την ίδρυσή του, το PKK ακολουθεί τη στρατηγική του Μάο Τσετούνγκ για έναν παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο, όπου μια σχετικά μικρή και ανεπαρκώς εξοπλισμένη δύναμη διεξάγει έναν μακροχρόνιο πόλεμο εναντίον ενός μεγαλύτερου και καλύτερα εξοπλισμένου στρατού που υποστηρίζεται από το κράτος, με στόχο να αποφύγει την ευθεία σύγκρουση, αναζητώντας μικρές μάχες που μπορούν να κερδηθούν ευκολότερα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό αποτελεί αναγκαιότητα για το PKK και τις συνδεδεμένες με αυτό ομάδες, δεδομένου ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TAF) είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ.

Το Τουρκικό Κουρδιστάν/Βόρειο Κουρδιστάν/Μπακούρ (κουρδικά: Bakurê) είναι μια ορεινή περιοχή που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι αντάρτικες δραστηριότητες του PKK περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την περιοχή καθώς και στα βουνά του Νότιου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Δεδομένης της δύσβατης γεωγραφίας της και των εκτεταμένων συστημάτων σπηλαίων, η περιοχή αυτή φιλοξενεί και αρκετές άλλες τουρκικές επαναστατικές ομάδες, όπως ακροαριστερές τουρκικές πολιτοφυλακές, ορισμένες από τις οποίες είναι είτε ανοιχτά είτε σιωπηρά ευθυγραμμισμένες με το PKK.

Το KCK (Ένωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν): Μια νέα πολιτική ομπρέλα

Μετά τη σύλληψη και έκδοση του ανώτατου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, το 1999 από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και την αμερικανική ομόλογό τους, τη CIA, το PKK αξιολόγησε ξανά την τακτική του. Αυτό περιελάμβανε την ίδρυση της Ένωσης Κοινοτήτων του Κουρδιστάν ή Koma Civakên Kurdistanê (KCK), μιας πολιτικής ομάδας που στοχεύει στην εφαρμογή της πολιτικής φιλοσοφίας του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, χωρίς να υιοθετεί τις πρότερες αντιλήψεις του PKK για την οικοδόμηση κουρδικού έθνους-κράτους που διεπόντουσαν από μια λενινιστική-μαρξιστική αντίληψη. Αντίθετα, το KCK στοχεύει στην οικοδόμηση ενός διασυνδεδεμένου, αλλά χωρίς κράτος, δικτύου δημοκρατικά εκλεγμένων κοινοτήτων και συνελεύσεων στο Κουρδιστάν το οποίο θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Το άρθρο 31 του κοινωνικού συμβολαίου του KCK αναφέρει ότι ο καθένας είναι υποχρεωμένος να “αποκτήσει τη συνείδηση της αυτοάμυνας” και ότι κάθε άτομο πρέπει να είναι προετοιμασμένο να υποστηρίζει το έργο αυτής της προσπάθειας. Αναφέρει, επίσης, ότι ο καθένας είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στον αγώνα της αντίστασης, όταν αντιμετωπίζει καταστάσεις που απαιτούν κοινωνικά νομιμοποιημένη και δίκαιη άμυνα. Το άρθρο 32 αναφέρει, επίσης, ότι, αν το τουρκικό κράτος δεν είναι πρόθυμο να αναζητήσει μια δημοκρατική λύση στη σύγκρουσή του με τους Κούρδους και τους συμμάχους τους, τότε “οι ανταρτοπόλεμοι που βασίζονται στην εξέγερση και την αυτοάμυνα θα ευδοκιμήσουν στα κουρδικά εδάφη”. Με αυτόν τον τρόπο, το KCK παρέχει ένα ιδεολογικό πλαίσιο για τις διάφορες ομάδες αντίστασης που πρόσκεινται στο PKK και δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Κουρδιστάν.

YDG-H: Η ένοπλη πτέρυγα της νεολαίας για τη δικαιοσύνη στα σύνορα

Το YDG-H (Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας) ιδρύθηκε από την ηγεσία του PKK το 2013 εν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του τουρκικού κράτους για τη διευθέτηση της τετραετούς σύγκρουσης στο Κουρδιστάν. Όταν οι διαπραγματεύσεις αυτές κατέρρευσαν το 2015, αφού κατέστη σαφές ότι δεν μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για την κουρδική αυτονομία, το YDG-H άρχισε να επεκτείνει την επιρροή του σε ολόκληρη την περιοχή, αρχικά αναλαμβάνοντας δράση εναντίον τοπικών εμπόρων ναρκωτικών, νταβατζήδων και χαρτοπαικτικών λεσχών σε μια προσπάθεια να στρατολογήσει νέους Κούρδους.

Το YDG-H στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας εντός του Κουρδιστάν, ώστε να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των ορεινών στελεχών και εκείνων που δρουν στις αστικές περιοχές. Επιπλέον, ενέργειες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η άσκηση πίεσης στους πολίτες, η αυθαίρετη κράτηση εκλεγμένων δημάρχων σε πόλεις με κουρδική πλειοψηφία και ο αυξανόμενος σοβινισμός του τουρκικού πληθυσμού, λειτούργησαν ενθαρρυντικά για πολλούς Κούρδους νέους να πάρουν τα όπλα και έδωσαν τη δυνατότητα στο PKK να δηλώσει αξιόπιστα και ηχηρά ότι το τουρκικό κράτος αντιτίθεται στις προσπάθειες ειρηνευτικής συμφωνίας. Επιπλέον, τα κοινωνικά δίκτυα του YDG-H προώθησαν τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων μέσω εκστρατειών αλληλεγγύης, νομικών ιδρυμάτων, βιβλιοπωλείων κ.λπ..

Στις 12 Αυγούστου 2014, το KCK δήλωσε ότι “Δεν έχει απομείνει άλλη επιλογή για τον λαό του Κουρδιστάν εκτός από την αυτοκυβέρνηση“. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια έντονων μαχών από την πλευρά του YDG-H και του PKK. Ορισμένες μικρότερες πόλεις, όπως η Σιλόπη, κατελήφθησαν εξ ολοκλήρου από τους Κούρδους μαχητές, ενώ στην πολυπληθέστερη πόλη της περιοχής, το Ντιγιάρμπακιρ, οι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν τη Σουρ, μια μικρή συνοικία που περιβάλλεται από αρχαίες οχυρώσεις. Αυτά τα πειράματα αυτοδιοίκησης διήρκεσαν μεταξύ 60 και 108 ημερών.

Σε αντίθεση με το PKK και άλλες ένοπλες ομάδες, το YDG-H δεν αποτελείται από επαγγελματικά στελέχη ανταρτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, το YDG-H δεν χρησιμοποίησε βαρύ οπλισμό, αλλά κυρίως βόμβες μολότοφ, χειροποίητους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) και φορητά όπλα. Αυτά ήταν αποτελεσματικά, έως ότου η τουρκική αεροπορία άρχισε να βομβαρδίζει αστικούς οικισμούς και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν τανκς, για να χτυπούν τα γύρω κτίρια και τα οδοφράγματα που προηγουμένως παρείχαν κάλυψη στους μαχητές του YDG-H.

Πολλοί μαχητές σκοτώθηκαν σε αυτές τις συγκρούσεις. Αν και δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση, τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το PKK εκτιμούν ότι σκοτώθηκαν περίπου 60 μαχητές στο Σουρ κατά τη διάρκεια των μαχών. Η κατάσταση ήταν παρόμοια και σε άλλες περιοχές, με τις περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ του YDG-H και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να πραγματοποιούνται σε στενούς δρόμους και σοκάκια. Οι Κούρδοι μαχητές έκαναν, επίσης, χρήση ιδιωτικών κατοικιών, τις οποίες είχαν συνδέσει υπόγεια σκάβοντας σήραγγες. Κι αυτές, όμως, αποτέλεσαν στόχο των βομβαρδισμών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρόλο που σε αυτή την περίοδο των συγκρούσεων ιδρύθηκαν οι Μονάδες Προστασίας Πολιτών ή Yekineyen Parastina Sivil (YPS), η ένταση των συγκρούσεων δεν τις επέτρεψε να επιτελέσουν την προβλεπόμενη λειτουργία τους. Αντί αυτών συγκροτήθηκε τελικά μια νέα ένοπλη μονάδα, προκειμένου να περάσει ο παρατεταμένος λαϊκός πόλεμος σε μια νέα εποχή μαχών. Έτσι, ιδρύθηκε η Πρωτοβουλία Παιδιά της Φωτιάς (Ateşin Çocukları İnisiyatifi).

Η Πρωτοβουλία Παιδιά της Φωτιάς ιδρύθηκε το 2017 και πήρε το όνομά της προς τιμήν των θυμάτων των επιθέσεων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Τσιζρέ. Οι επιθέσεις αυτές σκότωσαν περίπου 60 άτομα σε υπόγεια γύρω από την πόλη, κυρίως πολίτες. Έκτοτε, η ομάδα έχει αναλάβει την ευθύνη για χιλιάδες εμπρηστικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων δασικών πυρκαγιών, σαμποτάζ εργοστασίων και επιθέσεις εναντίον γνωστών μελών του κυβερνώντος κόμματος Cumhur İttifakı (Λαϊκή Συμμαχία / εκλογική συμμαχία του AKP και του MHP) και των συνεργαζόμενων με αυτά καταστημάτων και αστικών ιδρυμάτων.

Παρά τους στενούς δεσμούς τους, υπήρξε κάποια δημόσια διχόνοια μεταξύ του PKK και της Πρωτοβουλίας Παιδιά της Φωτιάς. Σε μια περίπτωση, το ΡΚΚ επέπληξε δημοσίως την Πρωτοβουλία Παιδιά της Φωτιάς, αφού έβαλε φωτιά σε δάσος κοντά σε σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα στη νότια Τουρκία, προειδοποιώντας ότι η ομάδα κινδύνευε να στρέψει την τουρκική κοινή γνώμη εναντίον του αγώνα για κουρδική αυτονομία. Η Πρωτοβουλία Παιδιά της Φωτιάς πιστεύεται, επίσης, ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το YDG-H, καθώς αμφότερες είναι οργανώσεις με επίκεντρο τις πόλεις και αποτελούνται κυρίως από νεαρούς μαχητές.

Ακολουθούν επιλεγμένα αποσπάσματα από μαχητές της Πρωτοβουλίας Παιδιά της Φωτιάς από μια ανακοίνωση του Αυγούστου 2021:

“Δεν έχουμε ξεχάσει τι έχετε κάνει εδώ και έναν αιώνα και θα σας καταστήσουμε υπεύθυνους… Η Πρωτοβουλία Παιδιά της Φωτιάς είναι ο όρκος εκδίκησης των Κούρδων. Ασυγχώρητη είναι η συνείδηση του εχθρού”.

“Θα δηλητηριάσουμε το πόσιμο νερό των φασιστών”.

“Θα βάλουμε φωτιά στα αυτοκίνητα, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και τις πόλεις σας”.

Ένας διαρκώς εξελισσόμενος παρατεταμένος λαϊκός πόλεμος

Αν και το PKK διατηρεί την ικανότητα να διεξάγει έναν παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους και έχει δείξει ότι είναι ικανό να προσαρμόζεται και να καινοτομεί με τη μορφή νέων υποομάδων, το μήνυμά του ότι επιθυμεί ειρηνική αυτονομία παραμένει σαφές. Ο ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν ήταν σαφής σχετικά με αυτό το θέμα το 2013, όταν δήλωσε τα εξής:

“Λέω αυτό στο Καντίλ (το κύριο αρχηγείο του PKK): Εάν το τουρκικό κράτος στραφεί εναντίον μας, θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Αν δεν επιτεθούν εναντίον μας, μπορούν να διατηρήσουν τη σημερινή τους θέση αδράνειας. Οι στρατιώτες δεν είναι πάντα ίδιοι. Κάποιοι μπορεί να θέλουν συγκεκριμένα να πολεμήσουν εναντίον μας, ενώ άλλοι μπορεί να μην θέλουν να πολεμήσουν. Θα πρέπει, επίσης, να είστε προσεκτικοί σχετικά με τους στρατιώτες και την αστυνομία που δεν στρέφονται εναντίον σας. Μην κάνετε τίποτα εναντίον τους. Μεριμνήστε, όμως, για την αυτοάμυνά τους. Επιπλέον, ασκούμε το δικαίωμά τους για αντίποινα. Όταν γίνεται μια σύλληψη, το KCK μπορεί κι αυτό να κάνει μια σύλληψη χρησιμοποιώντας το δικαίωμά του για αντίποινα.

Εάν ξεκινήσει πόλεμος, θα είναι αρκετά διαφορετικός από τους προηγούμενους πολέμους. Θα μπορούσε να υπάρξει ένας μεγάλος εμφύλιος πόλεμος. Αν το Καντίλ μπορεί να το κάνει, τότε θα διεξάγει έναν μεγάλο επαναστατικό λαϊκό πόλεμο. Το 80% του λαού στο Ντιγιάρμπακιρ και το Μπατμάν θα ξεσηκωθεί και θα ξεσπάσει λαϊκός πόλεμος. Δεν είμαστε υπέρ του πολέμου. Βασιζόμαστε στην αντίσταση και όχι στον πόλεμο. Ο πόλεμος είναι κάτι άλλο. Αν θέλουν πόλεμο, η ιστορία του παγκοσμίου πολέμου και η τακτική του πολέμου στην ιστορία είναι ξεκάθαρη, έχει παράδοση.

Αν και το PKK και οι ομάδες που συνδέονται με αυτό εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρόκειται για πόλεμο αυτοάμυνας, η απουσία ειρηνευτικής συμφωνίας σημαίνει ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που πιθανότατα θα συνεχιστεί στο ορατό μέλλον. Με την πάροδο του χρόνου, έχει αποδειχθεί ότι το PKK είναι ικανό να προσαρμόζεται στο μεταβαλλόμενο τοπίο αυτού του πολέμου δημιουργώντας νέες υποομάδες με νέες τακτικές προσεγγίσεις. Ωστόσο, η πρόσφατη επίθεση της Πρωτοβουλίας Παιδιά της Φωτιάς σε μη κουρδικά εδάφη έχει προκαλέσει την οργή των ηγετών του PKK. Οι ομάδες αυτές μπορεί να λειτουργούν με σημαντική αυτονομία. Αυτό δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στην ευρύτερη Τουρκία ή ενδεχομένως σε ολόκληρη την περιοχή, οδεύοντας προς τα εμπρός.

Πηγή: militantwire.com

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα αλληλεγγύης για 46 συλληφθέντες μοτοπορείας του 2020

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα αλληλεγγύης για 46 συλληφθέντες μοτοπορείας του 2020 Ρουβίκωνας: Κάλεσμα αλληλεγγύης για τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας 11/6/2020. Όλοι/Ες στα Δικαστήρια Ευελπίδων την Παρασκευή 17 Μαίου 2024, ώρα 10:30, κτίριο 9. Η επίθεση στους...

Αιφνιδιαστική παρέμβαση αλληλεγύης στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας | Ο απεργός πείνας σύντροφος Νίκος Μαζιώτης δεν είναι μόνος

Αιφνιδιαστική παρέμβαση αλληλεγύης στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας | Ο απεργός πείνας σύντροφος Νίκος Μαζιώτης δεν είναι μόνος Ο αναρχικός απεργός πείνας, σύντροφος Νίκος Μαζιώτης δεν είναι μόνος Την Τετάρτη, 15 Μαΐου, πραγματοποιήσαμε στο Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας, μια...

Σχόλιο για τις εξελίξεις με τη Β. Μακεδονία

Σχόλιο για τις εξελίξεις με τη Β. Μακεδονία Στα διακόσια χρόνια νεοελληνικής ιστορίας έχει πλέον αποδειχθεί πως όταν η βερμπαλιστική εθνικιστική ρητορική διαμορφώνεται σε πολιτική του ελληνικού κράτους, οδηγεί σε ήττες του. Γι’ αυτό και η ιστορία της ελληνικής...

Διήμερο Υπεράσπισης των Αγράφων | 18 & 19 Μάη 2024

Στις 20/07/2023 εγκρίθηκε η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για την εγκατάσταση 9 ανεμογεννητριών στο βουνό Καζάρμα στη λίμνη Πλαστήρα. Πρόκειται για ένα γεγονός που...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση για την Παλαιστίνη

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση για την Παλαιστίνη Ρουβίκωνας: Παρέμβαση για την Παλαιστίνη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Η DEFEA (Defence Exhibiton Athens) είναι μια διεθνής έκθεση σχετική με τη βιομηχανία «άμυνας και ασφάλειας», δηλαδή χωρίς...

ΕΚΤΑΚΤΟ|Συνέλευση σήμερα στην ΑΣΟΕΕ στις 19:00 για τον απεργό πείνας σύντροφο Νίκο Μαζιώτη

ΕΚΤΑΚΤΟ|Συνέλευση σήμερα στην ΑΣΟΕΕ στις 19:00 για τον απεργό πείνας σύντροφο Νίκο Μαζιώτη Σήμερα στις 19:00 στην ΑΣΟΕΕ καλούμε ως Συνέλευση Αλληλεγγύης στα καταδικασμένα συντρόφια του Επαναστατικού Αγώνα, έκτακτη διαδικασία με αφορμή την απεργία πείνας που από σήμερα...

Έγινε κατάληψη στη Νομική Αθήνας ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα [Βίντεο]

Έγινε κατάληψη στη Νομική Αθήνας ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα [Βίντεο] Σε κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας φοιτήτριες και φοιτητές ενάντια στη γενοκτονία που συντελείται από το Ισραήλ στη Γάζα κατά των Παλαιστινίων. Διαβάστε...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ρουβίκωνας: Κάλεσμα συμμετοχής στην Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ρουβίκωνα. Κάθε χρόνο βλέπουμε κάθε δημόσια υπηρεσία να ρημάζεται ολοένα και περισσότερο και η πυρόσβεση δεν αποτελεί εξαίρεση. Η...

Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της

Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της Το έργο του μετρό στην πλ. Εξαρχείων δεν μπορεί να περιμένει… εκτός κι αν το ζητά ο ΟΠΑΠ. Η κατάργηση της πλ. Εξαρχείων αφορά τους κατοίκους και τους θαμώνες της. Η επέκταση του εργοταξίου δεν...

Φεστιβάλ – Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος

Φεστιβάλ - Περιβαλλοντικό Διήμερο: ΑΠΕ & Οικο-Κοινότητες του Μέλλοντος Τα Γεράνεια για άλλη μια φορά βάλλονται για τα επιχειρηματικά σχέδια της μετατροπής της Ελλάδας σε "μπαταρία" της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Η υπερυψηλή τάση που έρχεται να αντικαταστήσει την υψηλή,...