Πάτρα | Παρέμβαση με σπρέι σε προσόψεις τραπεζών για τους πλειστηριασμούς σπιτιών, τις εκκενώσεις και την ακρίβεια - Κίνηση Αναρχικών [...]

Πάτρα | Παρέμβαση με σπρέι σε προσόψεις τραπεζών για τους πλειστηριασμούς σπιτιών, τις εκκενώσεις και την ακρίβεια

από | 18 Ιαν, 2023

Πάτρα | Παρέμβαση με σπρέι σε προσόψεις τραπεζών για τους πλειστηριασμούς σπιτιών, τις εκκενώσεις και την ακρίβεια – Κίνηση Αναρχικών Κομμουνιστών ”Αzadi”

Το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις με σπρέι στις προσόψεις των τραπεζών Eurobank, Alphabank, Πειραιώς και Εθνική και σε παρακείμενους δρόμους του κέντρου της Πάτρας, καταδεικνύοντας τους υπαίτιους για το πέταγμα πολλών ανθρώπων της τάξης μας από τα σπίτια τους. Η ημέρα αυτή ήτανε και μέρα πανελλαδικών δράσεων αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους εκκενωμένους χώρους αγώνα. Οπότε από το περιεχόμενο της συνθηματολογίας μας, πέρα από την κατάδειξη των ληστρικών και αιμοδιψών τάσεων του τραπεζικού κεφαλαίου, την υπεράσπιση της προλεταριακής κατοικίας, την επικοινώνηση της αναγκαιότητας του αγώνα ενάντια στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς, την ψηλάφηση της νέας πραγματικότητας με τις ανατιμήσεις βασικών αγαθών και την ακρίβεια, δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα συνθήματα αλληλεγγύης στις καταλήψεις που αντιμάχονται εμπράκτως την εμπορευματοποίηση της ανάγκης στη στέγαση και αποτελούν τις υποδομές για την διεξαγωγή της πάλης μας στο σήμερα.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ότι όλα αυτά συντελούνται σε μια περίοδο δυσθεώρητης επίθεσης από κράτος και κεφάλαιο, απέναντι στα συλλογικά κεκτημένα των από τα κάτω της ταξικής πυραμίδας. Η σχετικά πρόσφατη εισβολή στο σπίτι της συνταξιούχου δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, σπάζοντας την πόρτα της, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έξωσής της, για χρέη της τάξεως των 15.000 ευρώ, η επιχειρούμενη ανάπλαση πολλών αστικών κέντρων και τo καθεστώς των airbnb σε πολλές περιοχές της επικράτειας, τα αυξημένα ενοίκια και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί σε νερό και ρεύμα, είναι δείγματα της συντονισμένης επίθεσης στα σπίτια των φτωχών και τα συμφέροντα της κοινωνικής βάσης.

Αν δίπλα στα κομμένα ρεύματα, το πέταγμα των φτωχοποιημένων κοινωνικών στρωμάτων από τα σπίτια τους και τις ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά, συμπεριλάβουμε τους πετσοκομμένους μισθούς, την υπερεκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, τη ραγδαία αύξηση των ”ατυχημάτων” εν ώρα δουλειάς, την εντατικοποίηση, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανεργία, την καταστολή των απεργιακών αγώνων και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, καταλαβαίνουμε ότι διαμορφώνεται ένα ζοφερό παρόν και ένα προδιαγεγραμμένο μέλλον χωρίς προοπτική για τους ανθρώπους της τάξης μας.

Παραθέτουμε μια παλαιότερη μας ανακοίνωση που καταπιάνεται ενδελεχώς με το στεγαστικό ζήτημα στην Ελλάδα.

Βίαιη ανακατονομή πλούτου: To colpo grosso του real estate

Μια βασική μας ανάγκη, η στέγαση, έχει γίνει αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης τα τελευταία χρόνια. Μαζί με τις τιμές των τροφίμων, των καυσίμων και των εν γένει λογαριασμών, σκαρφαλώνουν ξέφρενα τα ενοίκια οδηγώντας σε έναν ταξικό αποκλεισμό, μιας και συχνά ξεπερνούν έναν μηνιαίο μισθό. Η ηλικία αποχώρησης των νέων από το σπίτι των γονιών όλο ανεβαίνει. Ομοίως και οι τιμές πώλησης ακινήτων σημειώνουν ανοδική πορεία, καθιστώντας την εύρεση κατοικίας μια πραγματική πρόκληση.

Η Ελλάδα, με την πατέντα της αντιπαροχής και τη μεταπολιτευτική πολιτική δανείων κι επιδοτήσεων, διατηρούσε ένα υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Το ποσοστό αυτό συνεχώς μειώνεται, από το ξέσπασμα της κρίσης του 2008 και μετά. Είτε ιδιοκτήτες πουλούν τα σπίτια τους για να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα, είτε οι κατοικίες καταλήγουν στις τράπεζες από δανειολήπτες που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τραπεζικά δάνεια. Σπίτια βγαίνουν στο σφυρί ακόμα και για μικρά χρέη, με όρους τρομοκρατίας: μετά τον ψυχολογικό πόλεμο των εισπρακτικών εταιρειών, με τα απανωτά, εκβιαστικά τηλεφωνήματα, σειρά παίρνουν οι θυροκολλήσεις των δικαστικών επιμελητών και τέλος το ξεσπίτωμα, ακόμα και αξημέρωτα, για να πιάσουν τον κόσμο στον ύπνο.

Τα περίφημα κόκκινα δάνεια έχουν αποδειχτεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία κερδοσκοπίας, από την οποία επωφελούνται οι τράπεζες (συχνά κρύβονται πίσω από σκιώδη funds), ξένοι επενδυτές και εγχώρια κοράκια. Διαβάζουμε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί 50.000 πληστειριασμοί, ενώ εντός του 2022 πραγματοποιήθηκαν περίπου 3.000, μεταξύ αυτών και πρώτης κατοικίας. Όσο συσσωρεύονται κατοικίες σε λίγα χέρια, τόσο πιο απροστάτευτοι είμαστε σε τεχνητές αυξήσεις των τιμών. Και αν κάποιοι ρίχνουν την ευθύνη είτε στους αφελείς δανειολήπτες είτε στους ξένους επενδυτές που εξαγοράζουν την Ελλαδίτσα μας είτε στις τράπεζες μόνο, τότε ας προβληματιστούν για τον ρόλο του κράτους σε όλο αυτό.

Κάθε ανακοίνωση πολιτικών για επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό, οδηγεί σε τρελές αυξήσεις των ακινήτων στη γύρω περιοχή. Δημόσια γη πουλιέται όσο όσο, και κάποιοι θησαυρίζουν από μίζες. Κι να πάλι δεν κόφτεστε για τα νότια προάστια της Αττικής, όπου οι τιμές των ακινήτων θυμίζουν ιταλική ριβιέρα επειδή θα ξεφυτρώσει ένα καζίνο, δείτε πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές, είτε επειδή θα γίνει μια στάση μετρό είτε είτε. Εξευγενισμός; Ανάπλαση; Χρυσή ευκαιρία για μπίζνα. Κόσμος αναγκάζεται να μετακομίζει από γειτονιά σε γειτονιά, μη μπορώντας να ανταποκριθεί στο κόστος στέγασης πια, αστικοί νομάδες που αναζητούν στέγη σε τιμή που να βγαίνει ο μήνας.

Για να ολοκληρώσουμε το κάδρο της κρατικής σύμπραξης σε όλο αυτό το «παιχνίδι», ας δούμε τον κυνισμό του πολιτικού λόγου. Η μεν κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ηθικούς ενδοιασμούς, αλλά στελέχη της συμμετέχουν σε εταιρείες αγοράς κόκκινων δανείων (βλ. εκβιαστές), η δε αντιπολίτευση μιλάει για προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι σαν «γδύστε τους, αλλά μην τους πάρετε και τα σώβρακα», νομιμοποιώντας την αρπαγή πλούτου. Άλλοτε υπήρχε αστυνομία έξω από τα ειρηνοδικία όπου συγκεντρωνόταν αλληλέγγυος κόσμος, τώρα η αστυνομία δίνει το «παρών» στις εξώσεις. Το κράτος όχι απλώς σε ρόλο παρατηρητή, το κράτος σε ρόλο συνενόχου.

Η άνοδος των ενοικίων έχει επηρεαστεί βέβαια και από επιλογές καιροσκόπων ιδιοκτητών, που βλέποντας τις τιμές να ανεβαίνουν πάνε «να πιάσουν την καλή» αυξάνοντας ετσιθελικά το ενοίκιο στους ενοικιαστές τους, είτε τους διώχνουν γιατί βρίσκουν πιο προσοδοφόρα τη βραχυχρόνια μίσθωση (βλέπε μάστιγα του airbnb). Και για τα σπίτια που απομένουν, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που γίνεται πραγματική… σφαγή. Διότι στα δύσκολα, ο κανιβαλισμός καλά κρατεί.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ δεν μιλάμε για ένα θέμα που αφορά τις μεγάλες πόλεις μόνο, αλλά για ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει πρώτα και κύρια στόχευση τους τουριστικούς προορισμούς, εκεί που χτυπάει η καρδιά της «βαριάς» βιομηχανίας της χώρας. Η αξία της γης και των κατοικιών σε τουριστικούς προορισμούς, όπως στα νησιά, έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη. Όχι σπίτι να νοικιάσουν γιατροί και εκπαιδευτικοί δεν διατίθεται, αλλά η μανία του real estate είναι τέτοια που ακόμα και ρύθμιση για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν μικρά οικόπεδα εκτός οικισμών, μικρότερα από 4 στρέμματα, δρομολογείται, έτσι ώστε να μπορούν να συνενωθούν και να δομηθούν και αυτά. Τελευταία λέξη της μόδας, υπερπολυτελείς κατοικίες με όλες τις ανέσεις, για υπερπλούσιους τουρίστες, που συχνά διαθέτουν όχι απλά μια «ιδιωτική» παραλία αλλά εκτείνονται σε ολόκληρη χερσόνησο. Σιγά σιγά, σε όλα αυτά τα μέρη εμείς δεν μπορούμε να πατήσουμε παρά μόνο ως αναλώσιμοι, κακοπληρωμένοι εποχικοί εργαζόμενοι.

Με απλά λόγια, ενώ όλο και περισσότεροι αγωνιούν πώς θα πληρώσουν το ενοίκιό τους ή πώς θα αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, καραδοκούν κοράκια που βγάζουν χρήμα ζεστό από τη φτωχοποίηση των από τα κάτω. Αφού τα πρώτα χρόνια της κρίσης ξάφρισαν τα τιμαλφή και τις οικογενειακές αναμνήσεις τα ενεχυροδανειστήρια, τώρα έχουν πάρει σειρά τα ειρηνοδικία και τα μεσιτικά γραφεία για να αλλάξει χέρια και η ακίνητη περιουσία των πιο αδύναμων. Και αυτό το colpo grosso δεν έχει στόχο τόσο τους φτωχότερους, από τους οποίους τι να κλέψουν ακόμα; Είτε θέλει να το παραδεχτεί είτε όχι, η άλλοτε κραταιή «μεσαία τάξη» κατακρυμνίζεται ανεπιστρεπτί. Μπορεί μέρος της να ελπίζει σ’ ένα «πασοκικό θαύμα» αλλά ’80, αλλά ως γνωστόν δεν γίνονται νεκραναστάσεις. Το τοπίο αλλάζει, οι πλούσιοι γίνονται αισθητά πλουσιότεροι και οι από τα κάτω όλο περισσότεροι. Το τι θα φέρουν αυτές οι αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο μένει να το δούμε.

Ποιος μπορεί όμως να πει με σιγουριά ότι η τρέχουσα στεγαστική κρίση δεν θα λειτουργήσει ως καταλύτης; Ποιος εγγυάται ότι η κατάληψη εγκατελειμένων κτιρίων για στέγαση δεν θα αποτελέσει ένα φυσικό επόμενο; Η ιδέα ότι η στέγαση, όπως και όλες οι βασικές μας ανάγκες, μπορούν να καλυφθούν έξω από την αγορά, είναι πολύ επικίνδυνη. Το μήνυμα, μεταξύ άλλων, που θέλουν να περάσουν εκκενώνοντας καταλήψεις αυτή την περίοδο είναι να μην το σκεφτούμε καν. Έλα που η ανάγκη, πέρα από την πολιτική επιλογή, θα φέρνει ξανά και ξανά στο προσκήνιο τον αγώνα για ζωή, όχι απλά επιβίωση, την αλληλεγγύη και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Κίνηση Αναρχικών Κομμουνιστών “Azadi”

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων | Πέμπτη 30/11, 19:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων | Πέμπτη 30/11, 19:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου Την Πέμπτη 30/11, συλλογικότητες και οργανώσεις του αναρχικού χώρου καλούν σε μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων, 19:00, στη...

Πόλα Ρούπα: 17 Νοέμβρη 2023 50 χρόνια Πολυτεχνείο και αποφυλακίστηκα

Πόλα Ρούπα: 17 Νοέμβρη 2023 50 χρόνια Πολυτεχνείο και αποφυλακίστηκα Ύστερα από 7 χρόνια συνεχόμενη φυλάκιση (σύλληψη στις 5/1/2017), 8,5 χρόνια μαζί με την προφυλάκιση (σύλληψη στις 10/4/2010) και 13,5 χρόνια μικτά, ποινή που εξέτισα για τη συμμετοχή μου στον...

Γιατί Spinoza;

Γιατί Spinoza; Αναδημοσίευση από το fragmentary program Ένα ερώτημα κατακλύζει καθημερινά κανάλια, ιστοσελίδες, εφημερίδες και social media, κοντράροντας στα ίσα τις ενημερώσεις για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα νέα από την καινούρια,...

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11)

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11) Κείμενο, αφίσα και κάλεσμα της συλλογικότητας για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola (Θεσσαλονίκη) για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία - Σάββατο 25/11, 18:30, Καμάρα. (Δείτε όλα τα καλέσματα...

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων – Όχι στο όνομά μας!

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων - Όχι στο όνομά μας Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών και Αλληλέγγυων για την επαίσχυντη συμφωνία Ράμα-Μελόνι. (Aπό την σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook) Όχι στο όνομά μας! Με μεγάλη...

Cry for me Argentina

Cry for me Argentina Ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής μετά την «καθαρή» νίκη με 55,7% έναντι του περονιστή αντιπάλου του Σέργκιο Μάσσα που συγκέντρωσε 44,3% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή. Είναι άγνωστο τι...

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του   Βύρωνας: Παρέμβαση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε από τη Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου (ΒΚΠ) το πρωί της Κυριακής 19 Νοέμβρη 2023, στα...

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι που πεθαίνει σαν σήμερα [VIDEO]

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι José Buenaventura Durruti Dumange (14 Ιουλίου 1896 – 20 Νοεμβρίου 1936) «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι...

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936 «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι Μπουοναβεντούρα Ντουρρούτι, εγγραφόταν στους καταλόγους των μελών της...

EmVolya #2: Τα κύρια ρεύματα του κοινωνικού αναρχισμού

EmVolya #2: Τα κύρια ρεύματα του κοινωνικού αναρχισμού Το Alerta.gr συνεχίζει την παραγωγή σειρών και επεισοδίων podcast υπό τον γενικότερο τίτλο a-pod. Μετά το πρώτο επεισόδιο γύρω από τον Εσπεσιφισμό (δείτε ΕΔΩ),στο δεύτερο επεισόδιο του podcast EmVolya, ο...