Ήταν 14 Σεπτέμβρη του 2017

Ήταν 14 Σεπτέμβρη του 2017, στα βάθη των μνημονίων. Τι οδήγησε στα Τέμπη

από | 1 Μαρ, 2023

Ήταν 14 Σεπτέμβρη του 2017, στα βάθη των μνημονίων. Αναδημοσίευση από Κυκλοθυμικός.

Ήταν 14 Σεπτέμβρη του 2017, στα βάθη των μνημονίων. Μετά από χρόνια σκληρής προπαγάνδας ένας βασικός πυλώνας μεταφοράς επιβατών κι εμπορευμάτων στην Ελλάδα, ο ΟΣΕ, περνάει στα χέρια της ιταλικής Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. για το εξευτελιστικό ποσό των 45 εκατομμυρίων ευρώ. Ο τζίρος της εταιρείας το 2016, πριν την πώληση, ξεπερνούσε τα 120 εκατομμύρια. Εκείνη την χρονιά πάνω από 15,5 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν ταξιδέψει με τον ΟΣΕ, πάνω από 1 εκατομμύριο αγαθά. Δεν ανοίγει μύτη. Τα μεγάλα χρέη, οι επιδοτήσεις που χρειαζόταν ο οργανισμός για να επιβιώσει κι η ρητορική γύρω από τη διαφθορά, τα ρουσφέτια και τους παράνομους διορισμούς κάνουν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου να πάρει μια βαθιά ανάσα για αυτήν την πώληση – ξεπούλημα. Καμία νομική και πολιτική ευθύνη για αυτούς που δημιούργησαν τα χρέη, για αυτούς που συμμετείχαν στο πάρτι της διαφθοράς, για όσους έβαλαν το βρομόχερό τους σε δημόσια ταμεία και δημόσια περιουσία. Μερικοί μάλιστα από αυτούς συμμετείχαν στις δυσώδεις διαπραγματεύσεις του ξεπουλήματος. Το μονοπώλιο των νεοφιλελεύθερων ιδεών δεν άφηνε επίσης περιθώριο συζήτησης για κρατικές προσπάθειες εξυγίανσης της εταιρείας ώστε ένας τόσο σημαντικός και ρυθμιστικός παράγοντας της οικονομίας και της επικοινωνίας της χώρας να μην περάσει στα χέρια του ιδιωτικού συμφέροντος.

Το «κακό» δημόσιο γίνεται παρελθόν και πλέον τα τρένα μας περνούν σε μια εταιρεία μπλεγμένη σε διάφορα σκάνδαλα, όπως αγορά άχρηστων αυτοκινήτων και βαν που εγκαταλείφθηκαν σε πάρκινγκ και χωράφια για να αρπάξουν μίζες, ασφαλιστικά σκάνδαλα εκατομμυρίων που αφορούσαν τον CEO της επιχείρησης, υπερκοστολογήσεις, 56 συλλήψεις στα 90s, 170 χρόνια ποινές φυλάκισης, με δολοφονημένο πρόεδροι από την ιταλική μαφία.

15.05.2022. Η ανάπτυξη θα ερχόταν. Το «ασημένιο βέλος» θα βγει από το οπλοστάσιο του ιταλικού κολοσσού. Ένα τρένο που κάνει τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη σε λιγότερο από 4 ώρες. Σκοπός να αγγίξει τις 3 ώρες. Χαλάλι οι τόσες ταλαιπωρίες όλα αυτά τα χρόνια, το διαλυμένο δίκτυο, η έλλειψη συντήρησης, τα αμέτρητα επικίνδυνα σημεία, οι 20 ώρες που έμειναν εγκλωβισμένοι στα χιόνια στην Οινόη, οι αναβολές κι οι ακυρώσεις δρομολογίων, η ανοργανωσία, το μειωμένο και γερασμένο προσωπικό, οι παραιτήσεις λόγω της επικινδυνότητας του δικτύου κι όλα αυτά που δεν φρόντισαν να ασχοληθούν οι νέοι ιδιοκτήτες. Το «ασημένιο βέλος» με κάποιον μεταφυσικό τρόπο, όπως μόνο το αόρατο χέρι της αγοράς ξέρει παρακάμπτει όλα αυτά τα ασήμαντα προβλήματα της μιζέριας και παραδίδει στο πόπολο άνεση, ταχύτητα και χλιδή. Ο κόσμος συρρέει, κατά τις ειδήσεις, να έρθει σε επαφή με το νέο θαύμα της τεχνολογίας. Οι δημοσιογράφοι αλαλάζουν από έκσταση. ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ! ΖΗΤΩ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ!

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 15 μέρες και ήδη το νεοφιλελεύθερο όνειρο θα ξεφλούδιζε. Καταγγελίες για αδιανόητες καθυστερήσεις, χαμηλές ταχύτητες, σταμάτημα δρομολογίων για ώρες, σπίθες να πετάγονται ύστερα από διακοπές ρεύματος, εγκλωβισμένοι χωρίς εξαερισμό και air condition μέσα στον Ιούλιο, ελλείψεις σε μηχανές ντίζελ για όταν πέφτει το ρεύμα, ταξίδια που γίνονται τελικά με λεωφορεία, ακυρώσεις δρομολογίων, κτλ.

Μόνο μέσα στον Φεβρουάριο: Στις 6 του μήνα τρένο ακινητοποιείται στην Σφενδάλη μετά από πτώση δέντρου με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στη γραμμή ηλεκτροκίνησης, οι επιβάτες μένουν εγκλωβισμένοι για 2 ώρες, οι υπεύθυνοι ψάχνουν μπας και βρουν εφεδρική μηχανή. Στις 7 του μήνα, την επόμενη κιόλας μέρα, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος καταγγέλλει όσα συνέβησαν στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα, λόγω μιας βλάβης στην ηλεκτροδότηση, οι επιβάτες ενημερώνονται αρχικά ότι το τρένο θα καθυστερήσει, μετά ενημερώνονται ανεπίσημα ότι η διαδρομή θα αναβληθεί οριστικά χωρίς να δοθούν αποζημιώσεις και τελικά το τρένο φεύγει μετά από απειλές των επιβατών κι η εταιρεία δικαιολογείται ότι οι καθυστερήσεις έγιναν για την ασφάλεια των επιβατών. Πόσο τραγικό ακούγεται αυτό σήμερα. Τελικά η εταιρεία θα τους αποζημίωνε για την ταλαιπωρία με…ληγμένα σάντουιτς. Στις 16 του μήνα, νέα μηχανική βλάβη, 3 ώρες εγκλωβισμένοι οι επιβάτες έξω από την Οινόη. Χτες ακόμα, λίγες ώρες πριν την τραγωδία, τρένο ακινητοποιείται λόγω βλάβης στα Παλαιοφάρσαλα, με λεωφορείο οι επιβάτες να πάνε στη Θεσσαλονίκη και στους ενδιάμεσους σταθμούς.

Σε λίγη ώρα ο ήλιος θα ανατείλει και θα ξημερώσει μια από τις πιο μαύρες μέρες στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, μια μέρα θρήνου, πόνου, φρίκης και βαθύτατου πένθους. Μια μέρα ανάλογη της τραγωδίας της Θύρας 7, του σχολικού λεωφορείου πάλι στα Τέμπη, του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα». Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις δεν είναι ακόμα γνωστός ο απολογισμός των νεκρών. Με κάθε ανανέωση στα ειδησεογραφικά sites αυξάνεται. Είμαστε ήδη στους 32 νεκρούς και στους 85 τραυματίες. Οι ευχές είναι να μην βρεθεί άλλη σορός, να αντέξουν όλοι οι τραυματίες. Στο ύψος του Ευαγγελισμού μια επιβατική αμαξοστοιχία θα συγκρουστεί μετωπικά με εμπορική. Τα 2 πρώτα βαγόνια καίγονται ολοσχερώς. Άνθρωποι καίγονται ζωντανοί ή εκσφενδονίζονται από τα παράθυρα. Ένας επιβάτης, από τους διασωθέντες, καταγγέλλει ότι άκουσε από τον ασύρματο να λένε οι υπάλληλοι του τρένου «πάμε κι όπου βγει», πιθανώς δεν υπήρχε σωστή ή καθόλου ενημέρωση για το πόσο θα έπρεπε να μείνουν στο σταθμό. Δε λειτουργεί κανένα κεντρικό σύστημα ενημέρωσης, όλα γίνονται πρόχειρα, εκείνη τη στιγμή από τον ανθρώπινο παράγοντα επιβεβαιώνει έμπειρος μηχανοδηγός. Η ιταλική εταιρεία κλείνει τα σχόλια στα social media για να αποφύγει την κατακραυγή. Ένα παιδί από τους διασωθέντες λέει “Μαμά μη με αγκαλιάζεις σφιχτά. Πονάω”.

Δεν είναι η κακή στιγμή. Δεν είναι θεομηνία. Δεν είναι κάρμα. Δεν είναι μοίρα. Είναι πολιτική.

Πολιτική δεν είναι εκείνο το τυλιγμένο χαρτί που πετάμε σε ξύλινους τάφους ψευδαισθήσεων, δεν είναι οι αποστηθίσεις παρόλων από ημιμαθείς κουστουμάτους σε στημένα πάνελ σε κανάλια εφοπλιστών, δεν είναι οι κοκορομαχίες ημιάγριων κρετίνων και κακών ηθοποιών στα έδρανα της Βουλής, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις και τα debates, δεν είναι τα δελτία ειδήσεων, δεν είναι οι διαγραφές, οι μεταγραφές κι οι επιστροφές κομματαρχών, δεν είναι το μοίρασμα των υπουργείων, δεν είναι οι μετακλητοί, δεν είναι καν τα σκάνδαλα κι η διαφθορά, δεν είναι οι πολυσέλιδες εξαγγελίες, τα γραφειοκρατικά νομοθετήματα που οριοθετούν την φτώχεια και τα pass/ επιδόματα που την περιπαίζουν και την ξεγελούν.

Πολιτική είναι ο πατέρας σου που έχασες στο νοσοκομείο γιατί δεν βρέθηκε κρεβάτι με σκοπό να ξεχαρβαλωθεί και να ιδιωτικοποιηθεί η Υγεία, Πολιτική είναι τα καμένα δάση κι οι νεκροί άνθρωποι, τα νεκρά ζώα γιατί δεν περισσεύουν λεφτά για πρόληψη και δασοπυρόσβεση, Πολιτική είναι εκείνη η μάνα που αυτοκτόνησε μαζί με το αυτιστικό παιδί της γιατί ήξερε ότι δεν υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για τους διαφορετικούς, Πολιτική είναι τα κομμένα φάρμακα στους ηλικιωμένους και τους καρκινοπαθείς, Πολιτική είναι το μέσο που δεν έχεις για να πας στη δουλειά, η σοκολάτα και το παιχνίδι που έκοψες από το παιδί σου, οι διακοπές που έχεις 5 χρόνια να πας, οι προσβολές του αφεντικού σου, η κόρη σου που αποχαιρετάς στο αεροδρόμιο, η εισβολή στο σπίτι σου για να σου το πάρουν, οι σπασμένες ράμπες, τα βουλωμένα φρεάτια, τα δάκρυα του Ζακ, ο άστεγος, το καλοριφέρ που δεν υπάρχει πετρέλαιο για να δουλέψει, τα παιδιά με το μπουφάν μέσα στην σχολική αίθουσα, οι φαβέλες στον Πειραιά, η Πείνα, ο φόβος της εξαθλίωσης, η είσοδος του εξαγριωμένου κουβανικού λαού στα καζίνα και στα πολυτελή σπίτια φωνάζοντας Viva Fidel!

Οι νεκροί κι οι τραυματίες απόψε για αυτούς είναι μερικά ασήμαντα side effects των υπερκερδών μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής κίνησης. Μια ακόμα στατιστική. Τα χέρια τους είναι βαμμένα με αίμα. Ελπίζουν ότι κι αυτό το έγκλημα θα ξεχαστεί, όπως τόσα άλλα. Για τις σύγχρονες μαφίες είτε λέγονται funds είτε λέγονται πολυεθνικές είτε ιδιωτικές κλινικές και πανεπιστήμια είτε όπως αλλιώς, αυτός είναι ο κόσμος. Πρώτα φυσικοποίησαν και μετά νομιμοποίησαν τα εγκλήματά τους και μας βάζουν με το έτσι θέλω για πάντα στη θέση του θύματος, στη θέση του εκμεταλλευόμενου, στη θέση του καταπιεσμένου, στη θέση των «απωλειών» για τις μπίζνες τους. Πετάνε λάδι στην φωτιά του ταξικού πολέμου με πρωτόγνωρη αλαζονεία κι ειρωνεία. Θα τους αφήνουμε; Αλήθεια τώρα, θα τους αφήνουμε;

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων | Πέμπτη 30/11, 19:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου

Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων | Πέμπτη 30/11, 19:00, Τσιμισκή με Ναυαρίνου Την Πέμπτη 30/11, συλλογικότητες και οργανώσεις του αναρχικού χώρου καλούν σε μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους αγώνες των κρατουμένων, 19:00, στη...

Πόλα Ρούπα: 17 Νοέμβρη 2023 50 χρόνια Πολυτεχνείο και αποφυλακίστηκα

Πόλα Ρούπα: 17 Νοέμβρη 2023 50 χρόνια Πολυτεχνείο και αποφυλακίστηκα Ύστερα από 7 χρόνια συνεχόμενη φυλάκιση (σύλληψη στις 5/1/2017), 8,5 χρόνια μαζί με την προφυλάκιση (σύλληψη στις 10/4/2010) και 13,5 χρόνια μικτά, ποινή που εξέτισα για τη συμμετοχή μου στον...

Γιατί Spinoza;

Γιατί Spinoza; Αναδημοσίευση από το fragmentary program Ένα ερώτημα κατακλύζει καθημερινά κανάλια, ιστοσελίδες, εφημερίδες και social media, κοντράροντας στα ίσα τις ενημερώσεις για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, τα νέα από την καινούρια,...

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11)

Rabbia Viola | Κάλεσμα για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία (25/11) Κείμενο, αφίσα και κάλεσμα της συλλογικότητας για τον ελευθεριακό φεμινισμό Rabbia Viola (Θεσσαλονίκη) για την πορεία ενάντια στην έμφυλη βία - Σάββατο 25/11, 18:30, Καμάρα. (Δείτε όλα τα καλέσματα...

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων – Όχι στο όνομά μας!

Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών & Αλληλέγγυων - Όχι στο όνομά μας Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών και Αλληλέγγυων για την επαίσχυντη συμφωνία Ράμα-Μελόνι. (Aπό την σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook) Όχι στο όνομά μας! Με μεγάλη...

Cry for me Argentina

Cry for me Argentina Ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι είναι ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής μετά την «καθαρή» νίκη με 55,7% έναντι του περονιστή αντιπάλου του Σέργκιο Μάσσα που συγκέντρωσε 44,3% στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν την Κυριακή. Είναι άγνωστο τι...

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του

[Βίντεο] Παλαιστινιακή μαντίλα στον Λόρδο Βύρωνα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του   Βύρωνας: Παρέμβαση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε από τη Συνέλευση Κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου (ΒΚΠ) το πρωί της Κυριακής 19 Νοέμβρη 2023, στα...

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι που πεθαίνει σαν σήμερα [VIDEO]

500 χιλιάδες αναρχικοί αποχαιρετούν τον Ντουρούτι José Buenaventura Durruti Dumange (14 Ιουλίου 1896 – 20 Νοεμβρίου 1936) «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι...

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936

Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι 14/7/1896-20/11/1936 «Εχθρός μας είναι όποιος αντιτίθεται στις κατακτήσεις της επανάστασης» Στις 7 Ιανουαρίου του 1921, ένας νεαρός μηχανικός των σιδηροδρόμων, ονόματι Μπουοναβεντούρα Ντουρρούτι, εγγραφόταν στους καταλόγους των μελών της...

EmVolya #2: Τα κύρια ρεύματα του κοινωνικού αναρχισμού

EmVolya #2: Τα κύρια ρεύματα του κοινωνικού αναρχισμού Το Alerta.gr συνεχίζει την παραγωγή σειρών και επεισοδίων podcast υπό τον γενικότερο τίτλο a-pod. Μετά το πρώτο επεισόδιο γύρω από τον Εσπεσιφισμό (δείτε ΕΔΩ),στο δεύτερο επεισόδιο του podcast EmVolya, ο...