Μάρτη

8 Μάρτη: Αύριο όλοι και όλες στους δρόμους. Και πρωί και απόγευμα!

από | 7 Μαρ, 2023

8 Μάρτη: Αύριο όλοι και όλες στους δρόμους. Και πρωί και απόγευμα!

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να βρεθούν αύριο, 8η Μάρτη, στους δρόμους όλης της χώρας καθώς, τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα, υπάρχουν προγραμματισμένες πορείες και συγκεντρώσεις σε πάνω από 70 πόλεις!

Το κλίμα των ημερών χαρακτηρίζεται επιεικώς φλέγον, καθώς μετά και το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, κυβέρνηση, κρατική καταστολή και κεφάλαιο δείχνουν πλέον ότι δεν λογαριάζουν ούτε στο ελάχιστο την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Οι θάνατοι σχεδόν 60 ανθρώπων έρχονται να προστεθούν στους δεκάδες νεκρούς μετανάστες στα σύνορα, τους φτωχοποιημένους και εξαθλιωμένους εργαζόμενους, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, τον κρατικό αυταρχισμό και τον πλήρη έλεγχο των ΜΜΕ.

Ιδιαίτερα η αυριανή μέρα είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη αυτού που διαφαίνεται πως θα είναι ένα μεγάλο και άκρως δυναμικό ταξικό κίνημα, καθώς συμπίπτουν πολλοί και διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ολόκληρη η καταπιεζόμενη και εκμεταλλευόμενη κοινωνία θα βρεθεί στον δρόμο. Ξεκινώντας από το πρωί, οι απεργίες που έχουν καλεστεί ενάντια στην θανατοπολιτική κράτους και κεφαλαίου από σωματεία, συνδικάτα, ενώσεις εργαζομένων και εργατικά κέντρα σε ολόκληρη την χώρα, θα πλαισιωθούν από καλέσματα φοιτητικών συλλόγων που ψήφισαν μαζικά καταλήψεις στις σχολές τους, από μαθητές που καταλαμβάνουν τα σχολεία τους και φυσικά από οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Τα καλέσματα στις διάφορες πόλεις ξεκινούν από τις 10 το πρωί και φτάνουν μέχρι και τις 13:00, κάτι που δείχνει πως αναμένεται μια μεγάλη μέρα. Στην Αθήνα τα κεντρικότερα καλέσματα αφορούν τα Προπύλαια, το Σύνταγμα και την Πλατεία Κλαυθμώνος και ξεκινούν από τις 12 η ώρα, ενώ στην Θεσσαλονίκη οι δυνάμεις του κινήματος θα μοιραστούν σε προσυγκεντρώσεις σε Καμάρα και Άγαλμα Βενιζέλου, οι οποίες όμως αναμένεται να ενωθούν στον δρόμο

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις απεργιακές διαδηλώσεις λείπει η…ΓΣΕΕ! Το γιατί συμβαίνει αυτό μας το “εξήγησε” με μια σύντομη ανακοίνωση-παρωδία. Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από τους καρεκλοκένταυρους εργατοπατέρες που έχουν συναινέσει σε μερικές από τις πιο σκοτεινές σελίδες της αντεργατικής πολιτικής στην χώρα.

Πέρα από τις απεργιακές συγκεντρώσεις, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η 8η Μάρτη είναι μια ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες και τα δικαιώματα των γυναικών. Μακριά από φιλελεύθερες αναλύσεις, ριζοσπαστικές και ελευθεριακές φεμινιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις γυναικών καλούν σε φεμινιστική απεργία και διαδηλώσεις μνήμης και αγώνα. Τα καλέσματα αυτά αφορούν τόσο τις πρωινές-μεσημεριανές συγκεντρώσεις, όσο και τις απογευματινές.

Γιατί, φυσικά, αυτή η 8η Μάρτη δεν τελειώνει κινηματικά το μεσημέρι. Και το απόγευμα, σε πολλές πόλεις της χώρας έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις, οι οποίες θα συνδυάσουν την αντίσταση και την οργή για το έγκλημα κράτους και κεφαλαίου στα Τέμπη -αλλά και την συνολική πολιτική της Κυβέρνησης- με το ζήτημα της γυναικείας χειραφέτησης και τα ήδη προαποφασισμένα και προγραμματισμένα καλέσματα της φεμινιστικής 8ης Μάρτη. Τα καλέσματα ξεκινάνε από τις 6μμ στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα τα περισσότερα απογευματινά ραντεβού είναι προγραμματισμένα για τις 6.30 μμ στην Πλατεία Συντάγματος.

Αύριο λοιπόν είναι μια μέρα που κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει σπίτι του. Διανύουμε μια περίοδο όπου κράτος και κεφάλαιο παίζουν τα ρέστα τους επάνω στις ζωές μας, στην κυριολεξία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις τύχες μας στα χέρια κανενός σωτήρα, ο,τι χρώμα προβιάς και αν φοράει. Κανένας αριστερός διαχειριστής, κανένα ρεφορμιστικό ή δήθεν επαναστατικό κόμμα δεν μπορεί -και δεν θέλει- να εκπληρώσει τα συμφέροντα και τις επιθυμίες της εργατικής τάξης. Μόνοι μας, με οργάνωση στην βάση και ταξικό αγώνα διαρκείας θα καταφέρουμε να νικήσουμε, να πραγματώσουμε την κοινωνική επανάσταση, έναν κόσμο ελεύθερο, έναν κόσμο ισότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά για να το καταφέρουμε, πρέπει να πάμε ένα βήμα την φορά και αύριο, αυτή η 8η Μάρτη, ας είναι -για άλλη μια φορά- το πρώτο μεγάλο βήμα. Θα χρειαστούμε όλες και όλους μαζί μας στον αγώνα. Όλες και όλους που καθημερινά καταπιέζονται και υπόκεινται την εκμετάλλευση. “Έλληνες” ή “ξένους”, κάθε ηλικίας και φύλου. Το σύνολο του πολυεθνικού και πολυφυλετικού προλεταριάτου.

Γιατί η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο και καθήκον αποκλειστικά της ίδιας της εργατικής τάξης.


Δείτε μια λίστα με τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν καλέσματα αύριο, όπως δημοσιεύτηκε από την σελίδα “Μένουμε Ενεργοί” (αφορά κυρίως τα απεργιακά καλέσματα, οπότε λείπουν κάποια από τα απογευματινά φεμινιστικά και αντικρατικά):

Αθήνα: 12:00, Χαυτεία και πορεία προς τη Βουλή
Θεσσαλονίκη: (από 10:00 έως και 12:00, Άγαλμα Βενιζέλου και Καμάρα)
Πάτρα: 10:30, Πλατεία Γεωργίου (σ.σ. από τις 10:00 συγκέντρωση στο Παράρτημα)

Σε όλη την Ελλάδα:
◼️Αγρίνιο: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Αίγιο: 10.30, Τρίγωνη Πλατεία
◼️Αλεξανδρούπολη: 12:00, Δημαρχείο
◼️Αλιβέρι: 13:00, Άγαλμα Λιγνιτωρύχου
◼️Αμαλιάδα: 09:30, Πλατεία Αγ. Αθανασίου
◼️Αμύνταιο: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Άμφισσα: 12:30, Πλατεία Κεχαγιά (πάνω πλατεία)
◼️Αργοστόλι: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Άρτα: 10:00, Πλατεία Κιλκίς
◼️Αταλάντη: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Βέροια: 10.30: και 18:00, Πλ. Δημαρχείου
◼️Βόλος: 12:00, Θόλος
◼️Γιάννενα: 11:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Γιαννιτσά: 18:00, Πεζόδρομος
◼️Δράμα: 11:30 Κεντρική Πλατεία
◼️Έδεσσα: 19:00, Σταθμός ΟΣΕ
◼️Ελασσόνα: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Ζάκυνθος: 10:00, Πλ. Αγίου Μάρκου
◼️Ηγουμενίτσα: 18:30, Πλατεία Δημαρχείου
◼️Ηράκλειο: 11:00, Πλατεία Ελευθερίας
◼️Θάσος: 12:00, Πλατεία Λιμένα
◼️Θήβα: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Ιεράπετρα: 18:30, Πλατεία Ελευθερίας
◼️Ικαρία: 12:00, Πλατεία Αγ. Κηρύκου
◼️Ιστιαία: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Καβάλα: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Καλαμάτα, 10:30, Κεντρική Πλατεία
◼️Καρπενήσι, 19:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Καρδίτσα, 11:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Καρλόβασι Σάμου: 12:00, Πλατεία Καρλοβάσου
◼️Καρπενήσι: 19:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Καστοριά: 11:30, Αντιπεριφέρεια
◼️Κατερίνη: 18:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Κέρκυρα, 11:30, Εργατικό Κέντρο
◼️Κεφαλονιά, 12:00, Κεντρική Πλατεία Αργοστολίου
◼️Κιλκίς, 18:00, Πλατεία Ειρήνης
◼️Κοζάνη: 13:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Κομοτηνή, 12:00 κεντρική πλατεία
◼️Κόρινθος: 12:00, Περιβολάκια
◼️Κυπαρισσία: 11:00, Δημαρχείο
◼️Κως: 11:00, έξω από το νοσοκομείο
◼️Λαμία: 12:00, Πλατεία Πάρκου
◼️Λάρισα: 12:00 Κεντρική Πλατεία
◼️Λέρος: 11:00, έξω από το νοσοκομείο
◼️Λευκάδα: 11:00, Πλατεία Αγίου Μηνά
◼️Λήμνος: 10:30, λιμάνι Μύρινας
◼️Λιβαδειά: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Μαντούδι: 13:00, κεντρική πλατεία
◼️Μυτιλήνη: 11:00 και 18:30 πλατεία Σαπφούς
◼️Νάουσα: 10:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Ναύπακτος: 11:00, πλατεία Φαρμάκη
◼️Ναύπλιο: 12:30, Δημαρχείο
◼️Ξάνθη: 12:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Πάρος: 12:00, πλατεία Μαντώ Μαυρογένους
◼️Πολύγυρος: 18:00, πλατεία δημαρχείου
◼️Πρέβεζα, 10:30, παλιά ΚΤΕΛ
◼️Πύργος, 10:00, Κεντρική Πλατεία
◼️Ρέθυμνο: 11:00, Δημαρχείο
◼️Ρόδος: 12:00 το μεσημέρι συγκέντρωση μαθητών, φοιτητών στο Δημαρχείο και στις 18.00 συγκέντρωση σωματείων στην Πλατεία Κύπρου.
◼️Σάμος: 12:00, Πλατεία Πυθαγόρα
◼️Σαντορίνη: 11:30, Πλατεία Φηρών
◼️Σέρρες: 18:30, Πλατεία Ελευθερίας
◼️Σητεία: 18:30, πλατεία Ηρώων
◼️Σκόπελος: 19:00, Παραλία
◼️Σύρος: 10:30, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
◼️Τήνος: 11:30, Παραλία
◼️Τρίκαλα: 12:00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου
◼️Τρίπολη: 12:30, Πλατεία Πετρινού
◼️Φλώρινα: 13:00, Πλατεία Μόδη
◼️Χαλκίδα: 12:00, Δικαστήρια
◼️Χανιά: 10:00, Πλατεία Δημοτικής Αγοράς
◼️Χίος: 12:00, Πλατεία Βουνακίου                                                                                                                            ◼️Τριπολη 12:30 Πλατεία Πετρινού                                                                                                                        ◼️Ορεστιάδα: 12:00 κεντρική πλατεία                                                                                                                        ◼️Σκύδρα 17:00 μπροστά στο Δημαρχείο                                                                                                                ◼️Τρίκαλα 12:00 πλ. Ρήγα Φεραίου

(Μπορείτε να δείτε τα περισσότερα αυριανά καλέσματα σε ολόκληρη την χώρα ΕΔΩ)

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...

Αθήνα | Εργαστήρι: Εργατική Έρευνα & Αποστολές

Από: Πρωτοβουλία για ένα Ελευθεριακό Κοινωνικό Μέτωπο        Είμαστε μια νέα πρωτοβουλία για ένα ελευθεριακό κοινωνικό μέτωπο και κάνουμε αυτά τα εργαστήρια για να δημιουργήσουμε ένα κοινό περιβάλλον ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών με όσα άτομα και συλλογικότητες...

‘Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων’-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά

'Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων'-Η επέκταση του εργοταξίου ξεκινά ΜΠΙΖΝΕΣ, ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ΄ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Λήγει σήμερα η προθεσμία που έδωσε ο δήμος Αθηναίων σε μαγαζιά της πλατείας Εξαρχείων, προκειμένου να μαζέψουν τα τραπεζοκαθίσματα και οι...

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση

Μια πόλη που εθίστηκε στην απογοήτευση Εδώ και πολλά χρόνια, όποτε εμφανίζεται μία μεγάλη είδηση στη Θεσσαλονίκη είναι βέβαιο ότι κατά 80-90% θα αφορά κάποιο αρνητικό γεγονός. Τα γεγονότα δεν λένε ψέματα φίλε αναγνώστη: Το χουντογλέντι στη Θέρμη την άνοιξη του 1993, η...

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις

Νέα κινητοποίηση στο ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις. Νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις Τετάρτη 10/4 στις 8:30! Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες, συνεχίζουμε να παλεύουμε για το μπλοκάρισμα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων...

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ – Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης

Καταγγελία για τον αποκλεισμό του ΣΕΡΕΤΕ -  Παράρτημα Θεσσαλονίκης από τον χώρο της τακτικής γενικής συνέλευσης Για άλλη μια φορά, ως σωματείο στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γινόμαστε μάρτυρες των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών πρακτικών της κυβέρνησης...

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2

Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης για τους τραυματισμούς διαδηλωτών στην απεργία 28/2. Το πρωί της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης κλήθηκε μέσω e-mail να αποστείλει άμεσα στοιχεία μελών του που ήταν παρόντα στον τραυματισμό...

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ.

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα Philos του Ε.Ο.Δ.Υ. Δελτίο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων στον Ε.Ο.Δ.Υ. Συναδέλφισσα, συνάδελφε! Με αφορμή την αγωνία που βιώνουμε εκ νέου οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων PhilosII με τις επικείμενες λήξεις των συμβάσεων...

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ

Παρέμβαση πρωτοβάθμιων σωματείων στον όμιλο ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ Την Πέμπτη 28 Μαρτίου εκπρόσωποι των σωματείων «ΣΕΦΚ – Κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση» και ο Σύλλογος εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν.Αττικής «Ο ΒΥΡΩΝ», πραγματοποίησαν συνάντηση με...