Θεσσαλονίκη | Πανελλαδική πορεία υπεράσπισης της κατάληψης Mundo Nuevo (1/4)

Σε πανελλαδική πορεία υπεράσπισης της κατάληψης Mundo Nuevo καλούν συλλογικότητες, οργανώσεις, κατειλημμένοι χώροι και στέκια, αλλά και φοιτητικά σχήματα, αύριο, Σάββατο 1/4, στις 12:00 στην Θεσσαλονίκη, με σημείο προσυγκέντρωσης την Καμάρα.

(Δείτε όλα τα καλέσματα για την πορεία ΕΔΩ)

Ένα σύντομο ιστορικό:

Η Κατάληψη Mundo Nuevo, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Φιλίππου και Σιατίστης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, φιλοξένησε για 7 χρόνια ένα σημαντικό κομμάτι του οργανωμένου αναρχικού κινήματος της πόλης, καθώς αποτελούσε το “σπίτι” ομάδων της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης  – Ομοσπονδίας Συλλογικοτήτων στην Θεσσαλονίκη και αρκετών ακόμη αναρχικών, αλλά  και διαφόρων δομών όπως το αυτο-οργανωμένο γυμναστήριο, το κινηματικό βιβλιοπωλείο κ.α.. Στο κτήριο λάμβαναν χώρα τακτικά πολιτικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις και συνελεύσεις.

Μετά από αρκετά χρόνια θεσμικών “ενοχλήσεων” και απειλών, η Mundo Nuevo εκκενώθηκε στις 28 Νοέμβρη του 2022, σε μια ακόμη “φαντασμαγορική” επιχείρηση της ΕΛΑΣ, από τις γνωστές, όπου κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, κάθε είδους αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στο κτήριο και συνέλαβαν 4 άτομα. Στην συνέχεια, η Mundo Nuevo, σύμφωνα με Κράτος και Αστυνομία, “παραδόθηκε στην κοινωνία”, δηλαδή σφραγίστηκε με διπλές λαμαρίνες και γέμισε με κάμερες και συναγερμούς, ώστε να καταστεί αδύνατη η οποιαδήποτε χρησιμότητά της στο κίνημα -αλλά και την ίδια την κοινωνία, στο όνομα τη οποίας εκκενώθηκε.

Ωστόσο, στις 16 Μαρτίου, πριν δυο εβδομάδες δηλαδή, εν μέσω τεράστιων απεργιακών κινητοποιήσεων, σε μια περίοδο που στιγματίστηκε από το Κρατικό-Καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη, ομάδα συντρόφων και συντροφισσών που δραστηριοποιούνταν στο κτίριο ανακατέλαβε την Mundo Nuevo, κατά την διάρκεια της κεντρικής απεργιακής πορείας που λάμβανε χώρα στην Θεσσαλονίκη και κάλεσε το κίνημα να συμπαρασταθεί, με αρκετό κόσμο να μαζεύεται έξω από την κατάληψη μετά το τέλος της πορείας. Φυσικά, ακολούθησε ένα όργιο αστυνομικής καταστολής, με την αστυνομία να επιτίθεται και να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών καθώς και ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης στον σωρό, επάνω στους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο αλληλέγγυους. Στην συνέχεια η ΕΛΑΣ προχώρησε σε εκ νέου επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου, πραγματοποιώντας 15 συλλήψεις.  Το κίνημα ωστόσο δεν πτοήθηκε, και,  παρ’ όλη την κόπωση από τις συνεχείς κινητοποιήσεις, πραγματοποίησε πορεία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες στο κέντρο της πόλης το ίδιο κιόλας βράδυ.

Γιατί είναι σημαντικό να στηρίξουμε την πορεία υπεράσπισης της Mundo Nuevo;

‘Οπως γράψανε και οι σύντροφοι της Κατάληψης Mundo Nuevo στο κείμενό τους, μετά την σύντομη ανακατάληψη: “Η ανακατάληψη της Mundo Nuevo πριν από οτιδήποτε άλλο σημαίνει ότι διεκδικούμε να πάρουμε ένα κομμάτι της ζωής μας πίσω από τα ματωμένα χέρια πολιτικών, αστυνομικών, δικαστών και επιχειρηματιών. Κι αν αυτοί για να την αδειάσουν χρειάστηκε να τη διαρρήξουν μέσα στο πυκνό σκοτάδι της νύχτας, η δική μας επιστροφή δεν μπορούσε παρά να γίνει μέρα μεσημέρι, μέσα στο αποκαλυπτικό φως του κοινωνικού κινήματος, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι και το κτήριο της Mundo Nuevo, όπως θα είναι και ο νέος κόσμος που φτιάχνουμε ήδη“.

Οι καταλήψεις (στέγης και πολιτικές) είναι δομές του κινήματος των από-τα-κάτω, των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, που μπορούν να καλύψουν ανάγκες και επιθυμίες μας, μακριά από την λογική της αγοράς, του εμπορεύματος, του κέρδους, της εκμετάλλευσης, της διαμεσολάβησης. Μακριά από τον κόσμο του ελέγχου και της εξουσίας. Να άρουν ως έναν βαθμό τους ταξικούς φραγμούς που θέτουν Κράτος και Κεφάλαιο στο επίπεδο της καθημερινής επιβίωσης -αλλά και της αναψυχής!- και να μας εξοικειώσουν με συνθήκες πέρα από τα στενά όρια της επιβαλλόμενης αστικής νομιμότητας . Μπορούν, υπό ιδανικές συνθήκες, να μας δώσουν τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να χτίσουμε, από κοινού με την τάξη μας, τις υποδομές και τις σχέσεις εκείνες που θα δυναμώσουν το κίνημά μας και θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην ταξική χειραφέτηση και την κοινωνική επανάσταση. Και, σίγουρα, αποτελούν ένα -αδρό έστω- προεικόνισμα του νέου κόσμου που θέλουμε να χτίσουμε επάνω στα συντρίμμια του παλιού.

Αύριο στις 12:00 στην Καμάρα λοιπόν. Να είμαστε εκεί.

mundo


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ