κέντρα

Τηλεφωνικά Κέντρα: 3ος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων! (Τετάρτη 13/3)

από | 11 Μαρ, 2024

Τηλεφωνικά Κέντρα: 3ος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων! (Τετάρτη 13/3)

Σε 3ο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων στον κλάδο των τηλεφωνικών κέντρων καλούν τα συνδικάτα των εργαζομένων στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική. Μετά τις εξαιρετικά μαζικές σε συμμετοχή προηγούμενες κλαδικές απεργίες (με τελευταία αυτή της 19ης Φλεβάρη), με τον κλάδο μάλιστα να δίνει το δυναμικό παρόν και στην τελευταία πανελλαδική απεργία την ημέρα της μαύρης επετείου των Τεμπών, νέα 24ωρη απεργία έχει καλεστεί για την Τετάρτη 13/3 και μάλιστα συμπίπτει -όχι τυχαία- με την απεργία των συνδικάτων του κλάδου στην Γαλλία, όπου βρίσκονται οι έδρες των μεγαλύτερων εταιριών, όπως η Teleperformance.

Τα καλέσματα για την ημέρα της απεργίας είναι:

  • Αθήνα: 8 πμ έξω από τα γραφεία των Τηλεφωνικών Κέντρων (Teleperformance και Webhelp) και στις 12.00 στην Πλατεία Συντάγματος
  • Θεσσαλονίκη: 7.45 πμ μπροστά από τα γραφεία τη Teleperformance (26ης Οκτωβρίου 43, περιοχή Σφαγεία)

 

Τα Συνδικάτα ΣΕΤΗΠ Αττικής, ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων Teleperformance (ΣΕΤΕΠ) και το Σωματείο Εργαζομένων Webhelp (WUW), σε κοινή τους ανακοίνωση για την νέα απεργία αναφέρουν τα εξής:

“Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Συνεχίζουμε μέσα στο Μάρτη με ακόμα μεγαλύτερη ορμή με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Είμαστε ήδη νικητές και θα τα πετύχουμε!

Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και θα τα πετύχουμε. Ζητήσαμε 20% αύξηση για όλους, ανεξάρτητα από γλώσσα, ανεξάρτητα από προϋπηρεσία. Στην Teleperformance πρώτα μας απάντησαν ότι παίρνουμε ήδη πολλά. Μετά την πρώτη απεργία είπαν ότι η εταιρεία θα φύγει στο εξωτερικό, μετά τη δεύτερη θα το σκεφτούμε. Μετά την γενική απεργία στις 28/02,  πήγαν στα τμήματα και τις γλώσσες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή και υποσχέθηκαν με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας είτε καθόλου αυξήσεις για όσους έχουν έως ένα χρόνο δουλειάς, είτε 50 ευρώ για τους περισσότερους. Ευχαριστούμε την εταιρεία που θεσμοθέτησε για πρώτη φορά στα χρονικά το “απεργιακό επίδομα παραγωγικότητας”, δείχνοντας μας ότι  ο μόνος τρόπος να πάρουμε αυτό που θέλουμε είναι να κλείσουμε όσα περισσότερα τμήματα μπορούμε σε όσες περισσότερες γλώσσες μπορούμε.

Η πιο μεγάλη απόδειξη ότι ο αγώνας μας έχει αποτέλεσμα είναι η διαπραγμάτευση της εργοδοσίας της Webhelp επί των συλλογικά αποφασισμένων αιτημάτων μας.  Έχουν επιδοθεί επίσημα, όπως συμφωνήθηκε στην πρώτη επίσημη συνάντηση, και είμαστε σε αναμονή της απάντησης τους. Για άλλη μία φορά καλούμε την Teleperformance να αποσύρει την αγωγή, να σταματήσει να κρύβεται από εμάς και να καθίσει στο τραπέζι να διαπραγματευτούμε, με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του Σωματείου μας. Στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε  και στις άλλες εταιρείες την TTEC και τη Foundever, μέχρι να αποφασίσουν να απαντήσουν σοβαρά και να διαπραγματευτούν. Βάζουμε στις γραμμές μας και τους συναδέλφους της Majorel, πρόσφατα εξαγορασμένης, με 3 Δις Ευρώ περίπου. Εργάζονται κυρίως στη Θεσσαλονίκη και  είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα μας.

Στην προσπάθεια μας αυτή δεν ήμασταν ποτέ μόνοι μας. Και αυτή τη φορά επιλέξαμε να πάμε σε απεργία την Τετάρτη 13 Μάρτη για να συντονίσουμε τον βηματισμό μας, με τους συναδέλφους μας κυρίως στην Teleperformance και στην WebhelpMajorel και τα υπόλοιπα τηλεφωνικά κέντρα,  που θα απεργήσουν την ίδια μέρα στη Γαλλία. Κλιμακώνουμε την πάλη μας! Δεν αφήνουμε ούτε ένα τμήμα που να μη φτάσει το κάλεσμα μας. Ούτε ένα συνάδελφο που να μη μάθει για την απεργία!

Ο τρίτος γύρος είναι εδώ, είμαστε ακόμα στο ζέσταμα, και πάμε για knock out!

Καλούμε σε:

  • Συμμετοχή στην απεργία από την Τετάρτη 13/03/2024 στις 07.00 έως την Πέμπτη στις 07.00 και μαζικές συγκεντρώσεις μπροστά στα κεντρικά κτίρια των εταιρειών στις 08.00.
  • Συγκεντρωνόμαστε στις 12.00 στο Σύνταγμα, για να επιδώσουμε τα αιτήματα μας στο Προεδρείο της Βουλής.
  • Συμμετέχουμε όλοι στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης του ΣΕΤΗΠ για την ενίσχυση του απεργιακού μας ταμείου. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στον απεργιακό αγώνα συναδέλφων με οικονομικά προβλήματα. Στις 09/03 στο 1ο Λύκειο Ταύρου Αγίας Σοφίας 16 στις 18.00.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με βάση τα ψηφισμένα στις Γενικές Συνελεύσεις προσχέδια που έχουν επιδοθεί επίσημα στις μεγάλες εταιρείες των Τηλεφωνικών κέντρων.
  • Να αλλάξει άμεσα το επαίσχυντο καθεστώς της άδειας ειδικού σκοπού για τους συναδέλφους μας που είναι από χώρες εκτός ΕΕ.
  • Πλήρη και μόνιμη άδεια παραμονής για όλους.

Όλοι μαζί στον αγώνα! Κανείς δεν είναι μόνος του!”.


Ένας αγώνας διεθνής και διεθνιστικός!

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ο αγώνας αυτός στα τηλεφωνικά κέντρα, πέρα από ταξικός, είναι και ένας αγώνας διεθνιστικός, λόγω και της συμμετοχής των εργαζομένων από χώρες εκτός Ε.Ε., οι οποίοι υπόκεινται σε ένα καθεστώς σύγχρονης εργασιακής σκλαβιάς, καθώς με βάση την visa παραμονής ειδικού σκοπού που λαμβάνουν, μπορούν να απελαθούν από την χώρα εντός ενός μήνα αν χάσουν την δουλειά τους, ενώ μπορούν να αναζητήσουν νέα εργασία μόνο στον ίδιο κλάδο (δείτε ΕΔΩ ακριβώς μια τέτοια περίσταση)! Τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνάδελφοί τους έχουν σηκώσει το μαντήλι και σε αυτόν τον αγώνα, ενάντια στους ρατσιστικούς αντιμεταναστευτικούς – αντεργατικούς νόμους με συνεχείς παρεμβάσεις στα αρμόδια όργανα.

Ο αγώνας πλέον όμως είναι και ανοιχτά διεθνής! Όπως αναφέραμε, η προσεχής απεργία της 13ης Μάρτη οργανώνεται σε συνεννόηση και σε συντονισμό με την απεργία των Γάλλων εργατών στα τηλεφωνικά κέντρα. Διαβάζουμε παρακάτω στην κοινή ανακοίνωση των ΣΕΤΗΠ Αττικής και Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων:

“Εργαζόμενοι των Τηλεφωνικών Κέντρων Ενωθείτε!

Τώρα απάντηση στην εκμετάλλευση των πολυεθνικών!
Τώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς!
Με οργάνωση και αλληλεγγύη!

Τα Συνδικάτα που υπογράφουμε αυτό το κείμενο εκφράζουμε την στήριξη και αλληλεγγύη μας στους μεγάλους αγώνες που αναπτύσσονται από τους εργαζόμενους των Τηλεφωνικών Κέντρων σε μια σειρά χωρών.

Για δεκαετίες οι μεγάλες πολυεθνικές των τηλεφωνικών κέντρων εκμεταλλεύονται την αντεργατική νομοθεσία ΕΕ και Κυβερνήσεων, τις ευέλικτες μορφές εργασίας για να δημιουργήσουν  σύγχρονα σκλαβοπάζαρα και συνθήκες εξαθλίωσης. Μεγαλύτερα θύματα αυτών των πρακτικών είναι συνήθως μετανάστες εργαζόμενοι, γυναίκες και νέοι καθώς βρίσκονται υπο καθεστώς συνεχών εκβιασμών, απειλών αλλά και συνθηκών εργασίας που τους οδηγούν στην εξαθλίωση.

Απέναντι σε αυτές τις συνθήκες και τις πρακτικές οι ίδιοι οι εργαζόμενοι απαντούν με μαζική οργάνωση στα αγωνιστικά συνδικάτα, δημιουργία νέων, οργάνωση μεγάλων απεργιακών αγώνων. Αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν θα μας χαρίσουν οι πολυεθνικές που πλουτίζουν από την δουλειά μας. Μόνο με τον αγώνα θα κατακτήσουμε το δίκιο μας!

Στηρίζουμε τις απεργίες των εργατών στα Τηλεφωνικά Κέντρα σε Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία και αλλού! Εκφράζουμε πολύμορφα την αλληλεγγύη μας στις απεργίες που προετοιμάζονται στις 13 Μαρτίου σε Ελλάδα και Γαλλία. Προχωράμε σε πρωτοβουλίες διεθνούς συντονισμού και οργάνωσης του αγώνα μας απέναντι στα πολυεθνικά μονοπώλια.

Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους!
Δεν θα δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα!
Μέχρι την νίκη για Πάντα!”

Ανακοίνωση Εργαζομένων στα Τηλεφωνικά Κέντρα & την Πληροφορική

Τέλος, σε ανακοίνωση για την απεργία προχώρησε και ομαδοποίηση εργαζομένων από την Αθήνα με την υπογραφή “Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες στα Τηλεφωνικά Κέντρα & την Πληροφορική”. Παραθέτουμε:

“ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι των τηλεφωνικών κέντρων προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία σε Ελλάδα και Γαλλία. Τον Φλεβάρη προηγήθηκαν δύο δυναμικές απεργίες (08/02, 19/02) στην πολυεθνική Teleperformance (TP) καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις τεχνικής υποστήριξης όπως Webhelp, TTEC και FoundEver με τη συμμετοχή 3.000 εργαζομένων. Εκτός της μαζικής συμμετοχής, οι απεργίες οδήγησαν και στη δημιουργία δύο νέων επιχειρησιακών σωματείων βάσης στην TP και στη Webhelp.

Η TP αποτελεί σήμερα τον 4ο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα απασχολώντας περισσότερους από 12.000 εργαζομένους, με κύκλο εργασιών 413,4 εκ. ευρώ και καθαρά κέρδη 57,2 εκ. ευρώ για το 2022. Αυτή η εικόνα προβάλλεται απ’ την εταιρεία και την κυβέρνηση ως ένα επιχειρηματικό success story, ένας σύγχρονος και προοδευτικός τόπος εργασίας που συμβάλλει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, κρύβει όμως την πραγματικότητα της εργασιακής επισφάλειας και των χαμηλών μισθών, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και του απαράδεκτου καθεστώτος της βίζας ειδικού σκοπού στο οποίο υπάγονται οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες. Οι άνθρωποι που δουλεύουν καθημερινά εντατικά υπό την πίεση των συνεχόμενων διαδοχικών κλήσεων, είναι αυτοί που με τις τεχνικές τους γνώσεις και τον εργάσιμο χρόνο τους παράγουν τα κέρδη της εταιρείας, οι αμοιβές τους όμως φτάνουν ίσα ίσα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια στα τρόφιμα γονατίζει τους εκμεταλλευόμενους και η κάλυψη των βασικών αναγκών όπως ενοίκια και λογαριασμοί ρεύματος/θέρμανσης φτάνουν σχεδόν στο 100% του μισθού, οι εργαζόμενοι στα call-centers, ντόπιοι και μετανάστες, συσπειρώνονται και οργανώνονται συλλογικά προτάσσοντας από κοινού τα δίκαια αιτήματα τους για:

> Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

> Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ώστε να τερματιστεί η επισφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή με βάση το έργο (project).

> Κατάργηση της βίζας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους τρίτων χωρών. Χορήγηση αδειών παραμονής. Πλήρης πρόσβαση σε εργασία, παροχές υγείας και πρόνοιας, συνταξιοδοτικά δικαιώματα, υπαγωγή στο ταμείο ανεργίας

Η TP αρνήθηκε να διαπραγματευτεί επί των εργατικών αιτημάτων και αντ’ αυτού μήνυσε το συνδικάτο εργατο-υπαλλήλων στις τηλεπικοινωνίες και την πληροφορική (ΣΕΤΗΠ), που συμμετείχε από κοινού με τους απεργούς στη συνάντηση με την εργοδοσία, πατώντας πάνω την αντεργατική απόφαση του πρώην υπουργού εργασίας Χατζηδάκη (62599/26.08.21) περί κοινοποίησης των στοιχείων των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο ΓΕΜΗΣΟΕ. Αντίθετα με την TP, η Webhelp προχώρησε σε διαπραγματεύσεις για ΣΣΕ με το νεο-ιδρυθέν επιχειρησιακό σωματείο. Οι εργαζόμενοι/ες σε Teleperformance, Webhelp, TTEC & Foundever δεν υποχωρούν και πραγματοποιούν νέα απεργία στις 13/03, ενώ οι εγγραφές στο νέα επιχειρησιακά σωματεία πληθαίνουν καθημερινά.

Γραφόμαστε και συμμετέχουμε ενεργά στα επιχειρησιακά μας σωματεία!

Συγκέντρωση Τετάρτη 13/03:

8πμ έξω από τα γραφεία της Teleperformance (Μαυρομιχάλη 13, Πειραιάς)

12:00 στην πλατεία Συντάγματος

Εργαζόμενοι – Εργαζόμενες στα Τηλεφωνικά Κέντρα & την Πληροφορική”

 

Video για την διεθνή απεργιακή κινητοποίηση στα τηλεφωνικά κέντρα σε Ελλάδα και Γαλλία:

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...