Μητσοτάκη

Το Super Puma-ταξί του Μητσοτάκη, οι προσαγωγές φωτορεπόρτερ και το (ακόμη πιο) δυστοπικό μέλλον της ενημέρωσης

από | 28 Ιούλ, 2020

Τουλάχιστον προκλητική ήταν η κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει ελικόπτερο Super Puma για την μεταφορά αυτού και της συζύγου του σε πολιτιστική εκδήλωση, το απόγευμα της Κυριακής. Η πράξη όμως αυτή δεν ήταν παρά η κορυφή του παγόβουνου στον ορυμαγδό παραπληροφόρησης και συσκότισης της αλήθειας που βιώνουμε καθημερινά και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του μετέβησαν για διακοπές στην Πάρο και την Αντίπαρο “με πλοίο της γραμμής”, όπως αισθάνθηκε την υποχρέωση να μας ενημερώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Εκεί, συγκεκριμένα στην Αντίπαρο, φαίνεται πως είχαν κανονίσει να  φιλοξενηθούν από τοπικό επιχειρηματία, ο οποίος μάλιστα θα άνοιγε την κλειστή λόγω πανδημίας  επιχείρηση του, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει το ζεύγος, το μεσημεράκι της Κυριακής. Και φυσικά να συναντήσουν και να φωτογραφηθούν με γνωστό ζεύγος του Χόλιγουντ, που πρόσφατα απέκτησε ελληνικά διαβατήρια με παρέμβαση του ίδιου του Μητσοτάκη (τι είναι τίποτα πρόσφυγες και μετανάστες να περιμένουν για μήνες άσυλο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;).

Μέχρι εδώ όλα καλά, σε γενικές γραμμές. Τι διάολο, μεγαλοαστοί είναι, ότι θέλουν κάνουν, φράγκα έχουν, κονέ έχουν, δεν πρόκειται δε και για κανένα τεράστιο σκάνδαλο. Δεν περιμέναμε κάτι άλλο από τον Μητσοτάκη και κάθε Μητσοτάκη. Κάτι τέτοια μας έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Έλα όμως που πληροφορίες για την εν λόγω επίσκεψη είχαν και δυο ντόπιοι φωτορεπόρτερ (οι οποίοι μάλλον συνεργάζονται με μέσο που κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση) , οι οποίοι θέλησαν να τραβήξουν φωτογραφίες και να έχουν ντοκουμέντα (see what i did there?).

Ο ένας εκ των δυο μάλιστα είναι σίγουρα μέλος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και είχε όλα τα απαραίτητα έγγραφα και άδειες που θα του επέτρεπαν να πράξει το αυτονόητο (για την φύση της δουλειάς του): Να προσπαθήσει να έχει αποκλειστικά πλάνα και φωτογραφίες από το πρωθυπουργικό ζεύγος. Αντίθετη γνώμη όμως φαίνεται πως είχαν αρχικά η φρουρά του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην συνέχεια ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος διέταξε(?) να γίνει προσαγωγή των δυο φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εν τέλει κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αντιπάρου για πέντε ώρες, μέχρι να αποχωρήσει ο Κυριάκος και η Μαρέβα. Είχαν βλέπετε να πάνε σε θεατρική παράταση στην…Επίδαυρο, το ίδιο βράδυ!

Και αν η υπόθεση είχε πάρει ήδη άσχημη τροπή, η αποκορύφωσή της έρχεται κάπου εδώ: Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μέχρι πριν από έναν χρόνο στηλίτευε τον (εξίσου αστείο) Τσίπρα για τα σούρτα-φέρτα του με πολεμικά ελικόπτερα και αεροπλάνα κάθε τρεις και λίγο, δέσμευσε όχι ένα, όχι δύο, αλλά τρία πολεμικά ελικόπτερα για να μεταβεί σε χρόνο ρεκόρ από την Αντίπαρο στην Επίδαυρο! Μιλάμε για το vip ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα Super Puma (το οποίο εν τέλει και επέλεξε) και ένα Chinook, για καλό και για κακό, αν χρειαζόταν να πετάξει βραδινή ώρα!

***

Τώρα, ας τα βάλουμε κάτω λίγο όλα μαζί, εμπερικλείοντάς τα στο πλαίσιο των τελευταίων ημερών:

Τα καλοταϊσμένα και χαρτζηλικωμένα ΜΜΕ μας έπρηξαν τα συκώτια εδώ και μια εβδομάδα για τις “παράνομες κινήσεις των Τούρκων στην Ελληνική ΑΟΖ”, βαφτίζοντας “Αιγαίο” μια έκταση δεκάδες μίλια νοτιοανατολικά της Κρήτης, στο Λιβυκό Πέλαγος. Μας προετοίμαζαν για το ενδεχόμενο πολέμου, μας πληροφορούσαν για το ετοιμοπόλεμο του Ελληνικού Στρατού που, άμα λάχει, παίρνει και την Πόλη (και μαζί την Αγιά Σοφιά που έγινε τζαμί) σε λίγες μέρες, αν όχι ώρες -για καλό και για κακό όμως ας παρακαλέσουμε τους “συμμάχους” μας να κάνουν ντα τους κακούς Τούρκους.  Προετοίμαζαν το έδαφος της “εθνικής ενότητας” σε περίπτωση που χρειαζόταν να στείλουμε μερικές εκατοντάδες φαντάρια να πεθάνουν “για την πατρίδα”, δηλαδή για τα πετρέλαια των πολυεθνικών.

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει επίδειξη. Δεσμεύοντας τρία πολεμικά ελικόπτερα για προσωπική του χρήση, από την μια μας επέδειξε με τον καλύτερο τρόπο το πόσο πολύ μας δουλεύουν τα ΜΜΕ και η Κυβέρνηση σε σχέση με τις πολεμικές προετοιμασίες, την προτεραιότητα που δίνεται στην στρατιωτική ετοιμότητα και όλες αυτές τις μπούρδες. Από την άλλη, μας επέδειξε και μας απέδειξε, χωρίς καμία αιδώ, το πόσο “χάφτας” και ευκολόπιστος είναι ο Έλληνας (ειδικά ο μικροαστός), πόσο πολύ τον έχει επηρεάσει ο εθνικιστικός παροξυσμός μέσω των ΜΜΕ, που καταλήγει να φαντασιώνεται πολέμους, Αγιασοφιές και Πόλεις, ενώ στην πραγματικότητα όλα είναι business και η Ελλάδα δεν είναι τίποτε άλλο παρά το μικρότερο τσουτσέκι του ΝΑΤΟ, που παλεύει να γίνει ιμπεριαλιστική δύναμη στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσω διακρατικών συμμαχιών, πάντα όμως με ξένες πλάτες. Και το κακό είναι πως, πιθανότατα, ακόμη και μετά από αυτή την επίδειξη του Μητσοτάκη, ο μέσος Έλληνας πατριώτης μικροαστός δεν θα βάλει μυαλό. Με οδηγό τα ΜΜΕ, θα βρει νέες δικαιολογίες και θα τα ρίξει όλα στον εσωτερικό εχθρό, “τα αναρχοκομμούνια που σαμποτάρουν το στράτευμα”.

*(Κάπου εδώ να ξεκαθαρίσουμε φυσικά πως δεκάρα δεν δίνουμε για το αξιόμαχο της πολεμικής μηχανής που ονομάζεται Ελληνικός Στρατός, μέλος του ΝΑΤΟ, και για το αν αυτή δέχεται πλήγματα από τς ανευθυνότητες του Μητσοτάκη. Αυτό που θέλουμε να καταδείξουμε με τα παραπάνω είναι η υποκρισία και το διάχυτο ψέμα, με απώτερο σκοπό την όξυνση των εθνικιστικών αντανακλαστικών μέσα στην κοινωνία. Φυσικά και ως αναρχικοί θα φωνάζουμε και θα διαμαρτυρόμαστε πάντα για κάθε δεκάρα που δίνεται για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, οι οποίοι στην χώρα μας υπερβαίνουν σε ποσοστό του ΑΕΠ κάθε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ και βρίσκονται στην δεύτερη θέση του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που “δεν υπάρχουν λεφτά” για να δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και οι νέοι κατακλύζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΟΑΕΔ για τα λιγοστά χρήματα των επιδομάτων ανεργίας. Φυσικά και θα προσπαθούμε πάντα να αποτρέπουμε την νεολαία από το να γίνει “θύτης ή θύμα” σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο)*

Από την άλλη, η προσαγωγή των ενοχλητικών φωτορεπόρτερ στην Αντίπαρο δεν έρχεται ούτε αυτή μόνη της. Είναι η συνέχεια ενός τροπαρίου του κράτους που κρατάει δεκαετίες, κορυφώνεται όμως τον τελευταίο χρόνο με άκρως επιθετικό τρόπο από την συγκεκριμένη ακροδεξιά κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη έριξε έναν σκασμό λεφτά στα καθεστωτικά ΜΜΕ, τα οποία ήταν έτσι κι αλλιώς φυσικοί της σύμμαχοι, ώστε να πάψει κάθε φωνή αντίδρασης μέσω αυτών, να τα θέσει υπό την απόλυτη κηδεμονία της, ώστε να εκτελούν το προπαγανδιστικό τους έργο ανενόχλητα. Έτσι, δεν μπορεί να ανεχτεί παραφωνίες σε αυτό το κομμάτι, είτε αυτό μετουσιώνεται σε φωτορεπόρτερ που πιθανώς να απαθανατίσουν κάποια συμφωνία κάτω από το τραπέζι με επιχειρηματίες (κάποια παρέκκλιση από την νομιμότητα, κάποιο μίνι-σκανδαλάκι), είτε μιλάμε για γνωστούς δημοσιογράφους που εκφράζουν απόψεις εχθρικές προς την Κυβέρνηση (Κουμάντου, Ακρίτα, Μπογιόπουλος) ή μέλη της (Μπογδάνος) , είτε εν τέλει για κομμάτια του κινήματος που επιδίδονται σε διαδικτυακό κοινωνικό-πολιτικό σχολιασμό (όπως ο σύντροφος Σπύρος Δαπέργολας) ή και στον “βιντεοσκοπικό ακτιβισμό” όπως τον ονόμασε ο Χρυσοχοΐδης. Δηλαδή στην απόπειρα να υπάρχουν πειστήρια για τις  βρώμικες μεθόδους της ΕΛ.ΑΣ. κατά την διάρκεια των συλλήψεων διαδηλωτών κλπ.

Η δήλωση του Υπουργού ΠΡΟΠΟ σε σχέση με αυτή την τελευταία συνθήκη είναι ξεκάθαρη: Δεν είναι τα καθεστωτικά ΜΜΕ που παράγουν τα fake news, αλλά το (αμοντάριστο και ανεπεξέργαστο) υλικό του “βιντεοσκοπικού ακτιβισμού”, τον οποίο δεν πρέπει να εμπιστεύεται ο κόσμος, καθώς αυτοί που επιδίδονται σε αυτόν, πολύ συχνά “με το ένα χέρι κρατάνε την κάμερα και με το άλλο την μολότοφ”! Αντίθετα, τα αλλοιωμένα και μονταρισμένα πλάνα των καθεστωτικών ΜΜΕ είναι η μόνη έγκυρη πηγή πληροφόρησης, φυσικά όταν υποστηρίζουν την Κυβέρνηση και την προπαγάνδα της.

Είτε λοιπόν πρόκειται για μηνύσεις του “εθνικού ρουφιάνου“, είτε για προσαγωγές ενοχλητικών φωτορεπόρτερ, είτε για πιθανές νομοθετικές ρυθμίσεις τύπου Ισπανίας, που θα απαγορεύουν την βιντεοσκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο τελικός στόχος είναι ένας: Η εξαφάνιση οποιασδήποτε αντιπολιτευόμενης φωνής ενημέρωσης και αντι-πληροφόρησης, ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται από το ριζοσπαστικό και επαναστατικό κίνημα. Αν δε αυτό μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί και με φυσικό τρόπο(προσαγωγές, ξύλο, δικαστήρια) , καθόλου δεν χαλάει την κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι πως η Ν.Δ. θα τα βρει κομματάκι σκούρα αν προσπαθήσει να επιβάλλει μια ολοκληρωτικού τύπου λογοκρισία στα ΜΜΕ, καθώς πέρα από τις κινηματικές αντιστάσεις, υπάρχουν και τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Επίσης, μερίδα της αντιπολίτευσης (ουσιαστικά σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στην βουλή) έχουν τα δικά τους Μέσα, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να φιμωθούν. Ουσιαστικά όμως αυτά είναι που κάνουν το λιγότερο κακό σε κράτος και κεφάλαιο, ανήκουν σε μια ενδοσυστημική αντιπολίτευση -μάλλον καλύτερα συμπολίτευση- και έχουν ταυτίσει την ύπαρξή τους με το πολιτικό και οικονομικό σύστημα.

Αντίθετα, τα Μέσα του ριζοσπαστικού και επαναστατικού κινήματος είναι αυτά που θα δεχθούν την μεγαλύτερη καταστολή. Έχουμε δει και στο παρελθόν τις προσπάθειες φίμωσης και εξουδετέρωσης δομών του κινήματος, από το κράτος και το παρακράτος. Το Athens Indymedia έχει γίνει μόνιμος στόχος, όπως και τα indymedia του εξωτερικού. Κινηματικοί server έχουν δεχθεί επίθεση, πιο πρόσφατα ο Espiv απειλήθηκε με διακοπή λειτουργίας, ενώ στο παρελθόν είχαμε μέχρι και εμπρησμούς αναρχικών ραδιοφωνικών σταθμών (π.χ. Radio Revolt, το 2010) ή και ξήλωμα των υποδομών τους (Ραδιοζώνες, 1431 am, και διάφορες άλλες περιπτώσεις). Τέλος και το ίδιο το alerta.gr είχε δεχθεί (ανεπιτυχή) ηλεκτρονική επίθεση κατά το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Ούτε όμως και οι προσπάθειες για πραγματική ενημέρωση από τα κάτω, για την προπαγάνδιση των θέσεων του επαναστατικού κινήματος και το ξεκουκούλωμα των μεθοδεύσεων κράτους και κεφαλαίου πρόκειται να σταματήσουν.

Σε μια περίοδο όπου η καθεστωτική προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ τείνουν να γίνουν ο κανόνας, εμείς θα πρέπει να οξύνουμε τις προσπάθειές μας και την στήριξή μας στις κινηματικές δομές αντιπληροφόρησης και ενημέρωσης. Το επόμενο διάστημα η ανάγκη αυτή θα γίνει ίσως πιο επιτακτική από ποτέ.

Το ψέμα δεν θα περάσει από πάνω μας, παρά μόνο αν το αφήσουμε.

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...