Μόρια Λέσβου: 2.000 μετανάστες διαδηλώνουν για την ελευθερία τους [VIDEO]

Το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου 2020, δύο μέρες μετά την καταστροφή από πυρκαγιά του πυκνοκατοικημένου κολαστηρίου – προσφυγικού καταυλισμού της Μόριας στη Λέσβο, περίπου 2.000 μετανάστες, αποφάσισαν να διαδηλώσουν για ένα και μόνο λόγο. Την Ελευθερία τους. (Η λέξη ακουγόταν σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, αλλά αυτή που ακούτε να φωνάζουν περισσότερο και με παλμό στο βίντεο, είναι η λέξη “Azadi”.

Ενώ εδώ και 2 ημέρες, σχεδόν 13.000 μετανάστες είναι διασκορπισμένοι σε όλο το νησί, κοιμούνται δίπλα στους δρόμους ή ακόμα και σε νεκροταφεία, χωρίς φαγητό ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ απαγορεύεται να εγκαταλείψουν το νησί της Λέσβου και βρίσκονται υπό περιορισμό κυκλοφορίας κατά την μετακίνηση τους προς την πόλη της Μυτιλήνης, εμποδιζόμενοι από εκατοντάδες αστυνομικές δυνάμεις και απειλούμενοι από τοπικούς φασίστες, οι μετανάστες αρνήθηκαν να μετεγκατασταθούν σε ένα νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης που ετοιμαζόταν πίσω από το πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, σε έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, 128 στρεμμάτων.

Το ίδιο απόγευμα εκείνης της ημέρας, μια αντιφασιστική διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους μετανάστες στην πόλη της Μυτιλήνης, δέχτηκε μια σφοδρή συντονισμένη επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ και φασίστες.

Όλες οι σκηνές έχουν βιντεοσκοπηθεί και αναρτηθεί στο Facebook από τον σύντροφο Siavash Shahabi την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου του 2020.


Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης... Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ