Νεκρός 43χρονος διανομέας από θερμοπληξία

Νεκρός 46χρονος ανασφάλιστος διανομέας από θερμοπληξία

από | 21 Ιούλ, 2023

Νεκρός 46χρονος ανασφάλιστος διανομέας από θερμοπληξία χθες, 20 Ιουλίου, αυτή τη φορά στη Χαλκίδα. Άλλος ένας νεκρός στο βωμό του κέρδους. Όπως αναφέρει το eviaonline, ο 46χρονος Γιώργος Πατρινός πήγε το πρωί στην εργασία του όπου έκανε διανομές με το ποδήλατό του μέσα στον καύσωνα και γυρνώντας στο σπίτι είχε υψηλή θερμοκρασία και πονοκέφαλο. Έγινε επικοινωνία με γιατρό ο οποίος τους συνέστησε κρύες κομπρέσες στο μέτωπο. Η κατάσταση όμως χειροτέρευε από ώρα σε ώρα και έτσι οι δικοί του τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, με πυρετικούς σπασμούς. Έγινε εισαγωγή με συμπτώματα θερμοπληξίας, αλλά δυστυχώς έπαθε απανωτά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία τον οδήγησαν στον θάνατο. Να υπενθυμίσουμε ότι χθες η θερμοκρασία στη Χαλκίδα ξεπέρασε τους 40 βαθμούς τις μεσημεριανές ώρες.

Απίστευτη αλητεία από τον πρόεδρο του Σωματείου Καταστηματαρχών Εστίασης Εύβοιας και τον πρόεδρο του Γ.Ν. Χαλκίδας

Ενώ από το πρωί είχε αρχίσει να παίρνει έκταση στα ΜΜΕ και στα social media η είδηση ακόμη μιας εργοδοτικής δολοφονίας, το γεγονός ότι ο Γιώργος εργαζόταν ανασφάλιστος (έκανε θελήματα όπως υποτιμητικά γράφτηκε σε διάφορα μέσα) και μάλιστα σε διπλοβάρδιες, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά κάποιων που προσπάθησαν να αποκρύψουν την εργασιακή του ιδιότητα και να προστατεύσουν τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας που εργαζόταν.

Πιο συγκεκριμένα, στις 13:42 εμφανίστηκε ένα ρεπορτάζ στο evima.gr σύμφωνα με το οποίο υποτίθεται πως συγγενείς (ανώνυμοι) του 46χρονου ισχυρίστηκαν πως δεν ήταν διανομέας. Το ίδιο ισχυρίστηκε (επώνυμα) ο πρόεδρος του Σωματείου Καταστηματαρχών Εστιάσεως, Αναψυχής & Ψυχαγωγίας Ευβοίας ‘’Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ’’, Βασίλης Ευθυμίου σε μια προσπάθεια να καλύψει τον συνάδελφό του που είναι υπαίτιος για τον θάνατο του Γιώργου. Από κοντά κι ο πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας Κωνσταντίνος Χροναίος που εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μας ενημερώνει ότι «δεν ήταν διανομέας». Προς τι άραγε αυτή η σπουδή του Γ.Ν. Χαλκίδας να μας ενημερώσει για την εργασιακή κατάσταση του ανθρώπου που περιέθαλψε; Φυσικά όλοι ήξεραν την αλήθεια καθώς ήταν γνωστό στην τοπική κοινωνία πως ο 46χρονος εργαζόταν “μαύρα” στην ταβέρνα. Κάποιες από τις “τοπικές αρχές” λοιπόν προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά για να καλύψουν αυτό που ξέρουμε ήδη: την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη μαύρη εργασία και την αδιαφορία για την υγεία των εργαζόμενων.

Νεκρός 46χρονος ανασφάλιστος διανομέας από θερμοπληξία

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και ο υπουργός εργασίας Άδωνης Γεωργιάδης, αυτός που υποτίθεται είναι ο πολιτικά υπεύθυνος για την προστασία των εργαζομένων, έσπευσε να υιοθετήσει την οπτική των τοπικών παραγόντων με ανάρτησή του στο Twitter.

Νεκρός 46χρονος ανασφάλιστος διανομέας από θερμοπληξίαΕύλογα αναρωτιόμαστε λοιπόν αν ο υπουργός εργασίας υιοθέτησε εν γνώσει του τα fake news ότι ο Γιώργος δεν ήταν διανομέας, χωρίς να έχει γίνει μέχρι εκείνη τη στιγμή κάποιου είδους επίσημη έρευνα. Άραγε ο Άδωνης Γεωργιάδης επικροτεί τις λογικές μαφίας που επιστρατεύονται για να καλύψουν το έγκλημα ενός αφεντικού; Μήπως αυτές οι τακτικές μαφίας είναι τελικά ο κανόνας, ειδικά στις τουριστικές περιοχές; Η κυβέρνηση δεν ήθελε να περάσει νόμο φιμώματος των social media με πρόσχημα την καταπολέμηση των fake news; Μάλλον των fake news που διακινούν άλλοι κι όχι τα μέλη της κυβέρνησης και τα φιλικά προς αυτή ΜΜΕ>

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας

Δελτίο τύπου για την υπόθεση εξέδωσε το απόγευμα το Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας που με τη σειρά του μιλάει για προσπάθεια συγκάλυψης:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για το θάνατο διανομέα σε συνθήκες καύσωνα

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του εχθές στη Χαλκίδα μετά τη διακομιδή του στο Νοσοκομείο με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Ο συνάδελφος, σύμφωνα με μαρτυρίες και όπως ήταν ευρύτατα γνωστό, δούλευε –πιθανότατα ανασφάλιστος- σε κατάστημα εστίασης του κέντρου της Χαλκίδας κάνοντας διανομές με ποδήλατο μέσα στον καύσωνα.

Το τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι συνάδελφοι διανομείς ειδικότερα μέσα στον καύσωνα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες.

Εδώ και τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που το υπουργείο αναγκάστηκε να ανακοινώσει μετά από παρέμβαση Σωματείων! Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του απέναντι στην εργοδοσία! Προειδοποιούμε κυβέρνηση, εργοδοσία πως το Εργατικό Κέντρο με άμεσες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς θα συμβάλει ώστε να εξασφαλιστεί στη πράξη η διακοπή εργασίας 12:00 με 17:00, χωρίς να χαθεί κανένα μεροκάματο.

Τέλος, ερωτηματικά προκαλεί το Δελτίο Τύπου του Νοσοκομείου Χαλκίδας που σπεύδει να διευκρινίσει ότι ο συνάδελφος «δεν ήταν διανομέας», όπως και η υπαναχώρηση ορισμένων ΜΜΕ από τα αρχικά τους δημοσιεύματα.

Το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας θα μπει μπροστά ώστε να διερευνηθούν πλήρως οι αιτίες θανάτου του συναδέλφου και να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

Υπουργική απόφαση για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα

Όλα αυτά ενώ από τις 12 Ιουλίου υπάρχει απόφαση από το υπουργείο εργασίας για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων ιδιωτικού τομέα κατά τη διάρκεια του καιρικού φαινομένου –καύσωνα με την ονομασία «ΚΛΕΩΝ» (όπως έχει ενημερώσει κι η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου) σύμφωνα με την οποία, ανάμεσα στα μέτρα τα οποία λαμβάνονται είναι:

  1. Η υποχρεωτική παύση εργασιών σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός κατά το χρονικό διάστημα 12:00 -17:00
  2. Η παροχή εξ αποστάσεως εργασία με το σύστημα της τηλεργασίας για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου
  3. Μέτρα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας και διευκόλυνση των εργαζομένων κατά την τυχόν αλλαγή χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης τους από την εργασία
  4. Τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων
  5. Ειδικές προβλέψεις για υπαίθριες εργασίες και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας

Όμως παρά τις επικοινωνιακές φανφάρες της κυβέρνησης, κανένας απολύτως έλεγχος δε γίνεται προκειμένου να εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση και κατ’ επέκταση για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή των εργαζομένων. Όπως σημειώνει η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ):

Η εγκύκλιος κάνει λόγο και για μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις, όπως η οργάνωση της εργασίας, όσο το δυνατόν εκτός των ωρών που ο καύσωνας κορυφώνεται, προβλέπει περισσότερα διαλείμματα για τους εργαζόμενους, κατόπιν συνεννόησης, την παροχή πόσιμου δροσερού νερού, αλλά τα αφήνει για άλλη μια φορά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και στην καλή πίστη του, χωρίς να κατοχυρώνει δεσμευτική ισχύ σε αυτές τις ρυθμίσεις.

  Στις τουριστικές περιοχές η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι ακόμη χειρότερη.

Η Συνέλευση Βάσης Εργαζόμενων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) είχε εκδώσει ανακοίνωση στις αρχές της περασμένης βδομάδας στην οποία ανέφερε:

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να μιλήσουμε για τα αυτονόητα ή για αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα για να μην σακατευτούν ή χαθούν και άλλα αδέλφια από τον παρατεταμένο καύσωνα. Αν ο ιδρώτας μας τρέχει ποτάμι τα αυτιά των εργοδοτών δεν ιδρώνουν ούτε και τώρα: βαράνε το ίδιο βιολί, απαιτώντας να γίνεται η δουλίτσα τους, χωρίς να λογαριάζουν το ανθρώπινο κόστος. Εμείς στο βιολί τους αυτό αντιτάσσουμε την προστασία μας. Η εργασία θα πρέπει να σταματάει τις σκληρές ώρες του καύσωνα και οι ρυθμοί να πέφτουν για τις υπόλοιπες. Τα διαλείμματά μας πρέπει να είναι πιο συχνά και μεγαλύτερα. Να μην αφήνουμε το σώμα μας εκτεθειμένο στον ήλιο, να φοράμε το κράνος μας, να ξεκουραζόμαστε σε χώρους με κλιματισμό και φυσικά να πίνουμε άφθονο νερό και να τρώμε αρκετά φρούτα.

Εργασία με καύσωνα

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, όλοι και όλες γνωρίζουμε τι σημαίνει να εργαζόμαστε όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στους 40 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά.  Η άσφαλτος καίει, το περιβάλλον είναι ασφυκτικό με συνέπεια το στόμα και τα μάτια να στεγνώνουν και να δυσκολεύεται η αναπνοή. Όταν επιστρέφουμε σπίτι συχνά αισθανόμαστε πονοκέφαλο, κόπωση και έχουμε την αίσθηση του πυρετού. Την ώρα εργασίας μας σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι ο καύσωνας, και εξαιτίας των παραπάνω, ο κίνδυνος εργατικού ατυχήματος/δυστυχήματος αυξάνεται κατακόρυφα. Ακόμη, εξαιτίας της θερμικής καταπόνησης, μπορεί να βιώσουμε μέρος ή και το σύνολο των συμπτωμάτων (ζάλη, ναυτία, απότομη κόπωση και πυρετός) ηλίασης, αφυδάτωσης, θερμικής εξάντλησης, θερμοπληξίας. Οι καταστάσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται με  ιατρικές οδηγίες άμεσα, ώστε να αποφεύγονται τα χειρότερα. Να σημειώσουμε τέλος, πως κάθε ασθένεια που προκύπτει από  θερμική καταπόνηση, (όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για την Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων εν ώρα εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες)  πρέπει να χαρακτηρίζεται ως εργατικό ατύχημα και οι εργαζόμενοι να αποζημιωνόμαστε πλήρως.

Παρά τις προειδοποιήσεις λοιπόν θρηνούμε άλλο ένα θύμα εργοδοτικής δολοφονίας. Είναι σαφές πως το κράτος το μοναδικό που κάνει είναι πλάτες στα αφεντικά για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία αδιαφορώντας πλήρως για τις ζωές των εργαζομένων. Η κατάσταση είναι πια μόνο στα χέρια των εργαζόμενων στον κλάδο και σε όλους τους υπόλοιπους που οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουν εδώ και χρόνια με συνέπεια. Στοιχείο αυτής της αλληλεγγύης κι ελάχιστον δείγμα αυτής πρέπει να είναι και να αποφεύγουμε να παραγγέλνουμε όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Όπως καταλήγει κι ανακοίνωση της ΣΒΕΟΔ:

Κανείς μας δεν είναι αναλώσιμος

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως αν δεν βάλουμε εμείς τα όρια μας στους εργοδότες αυτοί δρουν ανεξέλεγκτα, υπό την διακριτική απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών. Οι εργοδότες νοιάζονται μόνο να αυγατίζουν τα χρήματά τους και μας θεωρούν αναλώσιμους. Οι εργαζόμενοι έχουμε το σωματείο, ο ένας τον άλλον, την αλληλεγγύη μας, την εργατική μας περηφάνια και αξιοπρέπεια, για να κρατάμε την προστασία της υγείας, της σωματικής μας ακεραιότητας και της ζωής μας στα χέρια μας. Το σωματείο, όπως κάθε φορά, είναι εδώ. Είναι εδώ να σταθεί δίπλα σε όποιον και όποια εργαζόμενο/η απειληθεί με απόλυση ή με όποιον άλλο τρόπο επειδή διεκδίκησε να μην πάθει θερμοπληξία δουλεύοντας μέσα στον καύσωνα. Το σωματείο θα είναι ανοιχτό για όποιον συνάδελφο θέλει να περάσει να μιλήσουμε από κοντά για όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα.

Αξιοπρέπεια- αλληλεγγύη- συναδελφικότητα

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...