Εργοδοτική δολοφονία Πακιστανού εργάτη στην Πάτρα.
Ένας 22χρονος εργάτης με καταγωγή από το Πακιστάν είναι ένα ακόμη θύμα του συνεχούς πολέμου των αφεντικών ενάντια στην εργατική τάξη, ενός πολέμου που οι υπεύθυνοι για δεκάδες θανάτους και εκατοντάδες ή και χιλιάδες σακατεμένους κάθε χρόνο, ποτέ δεν τιμωρούνται για τα εγκλήματά τους. Ο 22χρονος μαζί με άλλους 17 συναδέλφους του που δούλευαν όλοι μαζί σε βιομηχανική μονάδα στην Πάτρα, έτρεξε να κρυφτεί όταν έφτασε στο εργοστάσιο ελεγκτικό κλιμάκιο του ΕΦΚΑ καθώς ήταν ανασφάλιστος. Κατέφυγε στην οροφή του κτιρίου η οποία κατέρρευσε έχοντας ως αποτέλεσμα ο 22χρονος να υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Υπάρχουν καταγγελίες πως όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο δηλώθηκε με άλλο όνομα εργάτη της περιοχής. Λίγη ώρα αργότερα κατέληξε από τα τραύματά του. Το περιστατικό συνέβη στη φερετροποιία Neoplan House, λίγες μέρες πριν σε αυτή ξεσπάσει πυρκαγιά στις 25 Ιανουαρίου. ο δικηγόρος της επιχείρησης υποστηρίζει πως ο 22χρονος ήταν ασφαλισμένος αλλά είχε δώσει ψευδή στοιχεία. Και δολοφονημένος και φταίχτης δηλαδή, μέσα σε ένα χυδαίο victim blaming από την πλευρά της εργοδοσίας.
Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα είναι συνεχή. Μέσα σε λίγες μέρες είχαμε 2 νεκρούς. Στις 13/2 στη Θήβα, ένας 25χρονος χειριστής κομπρεσέρ σκοτώθηκε ακαριαία όταν σε εργασία που εκτελούσε κοντά σε φρεάτιο μεθανίου προκλήθηκε έκρηξη. Τη Δευτέρα 14/2 στη Λητή Θεσσαλονίκης, ένας 53χρονος εργάτης έπεσε από τον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην οποία εργαζόταν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπου κατέληξε λίγη ώρα μετά. Κι ενώ τα εργατικά ατυχήματα πυκνώνουν, σχεδόν κανείς δεν ασχολείται ούτε με το φαινόμενο αλλά ούτε καν με τους νεκρούς. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν ποτέ δε βλέπουμε τα πρόσωπά τους, δε μαθαίνουμε καν τα ονόματά τους. Μένουν στην ιστορία σαν 22χρονος εργάτης, 25χρονος χειριστής κομπρεσέρ, 53χρονος οικοδόμος.
Την τετραετία 2014-2017 σκοτώθηκαν 279 εργάτες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ. Το ΣΕΠΕ όμως δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την τετραετία 2018-2021 αν και σύμφωνα με κάποιες πηγές το 2017 καταγράφηκαν 7.357 εργατικά ατυχήματα, ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000, πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΕΠΕ. Ειδικά με τον νέο αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη τα εργατικά ατυχήματα έχουν πυκνώσει αλλά επίσημα στοιχεία εξακολουθούν να μη δίνονται. Μια κρατική κι εργοδοτική omerta (γιατί περί αυτού πρόκειται) καλύπτει την εκμετάλλευση και τις δολοφονίες εργατών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ με αφορμή τον θάνατο του 22χρονου Πακιστανού στην Πάτρα, αποκαλύπτει πως το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Εργασίας για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία έχει να συνεδριάσει εδώ και δύο χρόνια.
Είναι καιρός λοιπόν η εργατική τάξη να ξυπνήσει από τις αυταπάτες της και να οργανωθεί για να σταματήσει αυτή την αισχρή κατάσταση. Ίσως τότε υπάρξει κι η ελάχιστη δικαίωση για τα εκατοντάδες νεκρά ταξικά αδέρφια μας.