Η υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα είναι καθήκον όλων μας | Ανακοίνωση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK) για τη 10η επέτειο της επανάστασης στη Ροζάβα

από | 18 Ιούλ, 2022

Η υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα είναι καθήκον όλων μας | Ανακοίνωση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK) για τη 10η επέτειο της επανάστασης στη Ροζάβα

Η συμπροεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK) εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση για τον εορτασμό της 10ης επετείου της επανάστασης της 19ης Ιουλίου στη Ροζάβα, στην οποία, συνοπτικά, αναφέρει τα εξής:

“Γιορτάζουμε τη 10η επέτειο της επανάστασης της 19ης Ιουλίου στη Ροζάβα, τη μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική επανάσταση του 21ου αιώνα, εκ μέρους όλων των λαών της Ροζάβα και της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, των γυναικών, της νεολαίας και όλων των λαών του κόσμου. Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μας, τιμούμε με σεβασμό όλους τους μάρτυρες της επανάστασης και της δημοκρατίας στα πρόσωπα εκείνων που έπεσαν μαχόμενοι για την υλοποίηση και την προστασία της επανάστασης της Ροζάβα.”

Η επανάσταση των λαών και των γυναικών που κατάφεραν να νικήσουν στον 21ο αιώνα

Η επανάσταση της 19ης Ιουλίου στη Ροζάβα είναι η μεγάλη επανάσταση των λαών και των γυναικών που νίκησαν στον 21ο αιώνα, ο απελευθερωτικός αγώνας των λαών ενάντια στους εξουσιαστές σε όλη την ιστορία. Όπως σε όλες τις επαναστάσεις που έκαναν οι καταπιεσμένοι στην ιστορία, η επανάσταση της 19ης Ιουλίου στη Ροζάβα επιτεύχθηκε μέσα από τον αγώνα ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, την ανισότητα και την αδικία, πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Από αυτή την άποψη, η επανάσταση της 19ης Ιουλίου αντιπροσωπεύει τη μεγάλη κληρονομιά της ανθρωπότητας. Ως συνέχεια των επαναστάσεων των καταπιεσμένων κατά των κατόχων της εξουσίας, η επανάσταση της 19ης Ιουλίου στη Ροζάβα δημιούργησε μοναδικά χαρακτηριστικά και συνέβαλε πολύ σημαντικά και ιστορικά στις παγκόσμιες επαναστάσεις των λαών.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της επανάστασης της 19ης Ιουλίου είναι η οικοδόμηση μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας που δεν προσβλέπει στην εξουσία και το κράτος, αλλά στηρίζεται στην κοινή και ελεύθερη βούληση των λαών και της κοινωνίας αντί της εξουσίας και της κρατικής κυριαρχίας. Αυτό το χαρακτηριστικό της επανάστασης της 19ης Ιουλίου βοήθησε στην επίτευξη της ουτοπίας μιας ισότιμης και ελεύθερης ζωής μέσω της πλήρους κατάργησης του συστήματος της εκμετάλλευσης. Αυτή η επιτυχία της επανάστασης της 19ης Ιουλίου είναι μια πολύ σημαντική και ιστορική εξέλιξη. Επειδή  οι επαναστάσεις που έκαναν οι καταπιεσμένοι λαοί σε όλη την ιστορία στόχευαν στην εξουσία και το κράτος, δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τους πραγματικούς τους στόχους και τα ηγεμονικά συστήματα επικράτησαν τελικά και πάλι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η προσφυγή στο κράτος και τους μηχανισμούς εξουσίας, που αποτελούν εργαλεία του ηγεμονικού συστήματος, οδήγησε τις επαναστάσεις μακριά από τους στόχους τους. Έτσι, παρά τις επαναστάσεις που επιτεύχθηκαν στην ιστορία με βαρύ τίμημα, το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν μπόρεσε να καταργηθεί. Αυτό το αδιέξοδο στην ιστορία των παγκόσμιων επαναστάσεων λύθηκε με την επανάσταση της 19ης Ιουλίου, χωρίς αυτή να καταφύγει σε εξουσιαστικούς και κρατικούς μηχανισμούς. Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην ιστορία των παγκόσμιων επαναστάσεων. Αναμφίβολα, η ιδέα αυτή εισήχθη από τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Έδωσε λύση στο θέμα της επανάστασης με την ηθική/πολιτική κοινωνική του αντίληψη και το σύστημα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού. Η επανάσταση της 19ης Ιουλίου βασίστηκε σε αυτές τις αξίες. Έτσι, η επανάσταση της 19ης Ιουλίου πραγματοποιήθηκε με βάση την ιδέα και το παράδειγμα που παρουσίασε ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Μια επανάσταση βασισμένη στο πλαίσιο του δημοκρατικού έθνους

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της επανάστασης της 19ης Ιουλίου είναι ότι βασίζεται στην έννοια του δημοκρατικού έθνους. Βασισμένο στην ισότιμη και κοινή ζωή των λαών, το σύστημα του δημοκρατικού έθνους επέτρεψε στους λαούς, τους πολιτισμούς και τις θρησκευτικές κοινότητες να ζήσουν χωρίς συγκρούσεις και να αυτοκυβερνηθούν, κάτι που έχει γίνει πλέον το σημαντικότερο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Ο εθνικισμός και το σύστημα των εθνών-κρατών που επιβλήθηκε στη Μέση Ανατολή, όπου οι λαοί ζούσαν μαζί σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οδήγησε στην κλιμάκωση των προβλημάτων και στις σφαγές στην περιοχή λόγω των εμφύλιων πολέμων μεταξύ τους. Ο εθνικισμός και το σύστημα των εθνών-κρατών υπονόμευσαν την κατανόηση της συνύπαρξης και της κοινής ζωής που είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της ιστορίας της Μέσης Ανατολής. Εξάλλου, το σύστημα των εθνών-κρατών είναι ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε από την καπιταλιστική νεωτερικότητα και δημιούργησε την ανισότητα και την εκμετάλλευση. Η Επανάσταση της 19ης Ιουλίου, που στηρίχθηκε στο σύστημα του δημοκρατικού έθνους, παρουσίασε μια λύση σε αυτό το βαθιά ριζωμένο πρόβλημα στη Μέση Ανατολή και επέτρεψε στους λαούς να ζήσουν μαζί με βάση την ισότητα.

Η σημασία της γυναικείας χειραφέτησης

Αναμφίβολα, το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της Επανάστασης της 19ης Ιουλίου είναι ότι βασίζεται στις γυναίκες και την ελευθερία των γυναικών. Η επανάσταση της 19ης Ιουλίου είναι μια κατ’ εξοχήν γυναικεία επανάσταση. Η πραγματοποίηση μιας επανάστασης βασισμένης στην ελευθερία των γυναικών με την υπέρβαση της ανδρικής κυριαρχίας, η οποία διατήρησε την εκμετάλλευση και την ανισότητα στην ιστορία, είναι η πρώτη του είδους της στην ιστορία. Αναμφίβολα, οι γυναίκες έπαιξαν ρόλο σε κάθε επανάσταση. Ωστόσο, η επανάσταση της 19ης Ιουλίου καθοδηγείται από τις γυναίκες και τη θέληση των γυναικών. Είναι πολύ σημαντική και ιστορική εξέλιξη το γεγονός ότι η επανάσταση βασίζεται στην ηγεσία και τη θέληση των γυναικών. Βασισμένη στο σύστημα του δημοκρατικού έθνους και του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού, η επανάσταση της 19ης Ιουλίου έδωσε λύσεις στα αδιέξοδα που ιστορικά αντιμετώπιζαν οι επαναστάσεις και άνοιξε τον δρόμο για την εξάλειψη των κοινωνικών προβλημάτων μια για πάντα, βασιζόμενη στην ηγεσία και την ελευθερία των γυναικών.

Η υπεράσπιση της επανάστασης στη Ροζάβα είναι το πιο επιτακτικό ζήτημα του παρόντος

Η επανάσταση της 19ης Ιουλίου αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρούς κινδύνους και είναι πλέον πολύ σημαντικό να υπερασπίσουμε την επανάσταση εξαλείφοντας αυτούς τους κινδύνους. Η υπεράσπιση της επανάστασης της Ροζάβα απέναντι στις απειλές εισβολής του γενοκτονικού και αποικιοκρατικού τουρκικού κράτους είναι το πιο θεμελιώδες και επείγον ζήτημα σήμερα. Το πιο βασικό καθήκον και η μεγαλύτερη ευθύνη του να είσαι επαναστάτης και να αγαπάς τον τόπο σου είναι να προστατεύεις την επανάσταση από τις εξωτερικές επιθέσεις. Ο φασισμός των AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) και MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος), ο οποίος αντιπροσωπεύει την αντικουρδική νοοτροπία του γενοκτονικού και αποικιοκρατικού τουρκικού κράτους, θέλει να καταστρέψει οτιδήποτε σχετίζεται με την κουρδική ταυτότητα και επιδιώκει να καταστείλει την επανάσταση της Ροζάβα. Έχει ήδη καταλάβει ορισμένα τμήματα της Ροζάβα και της Συρίας και με τις απάνθρωπες πρακτικές που εφαρμόζει σε αυτές τις κατεχόμενες περιοχές διαπράττει το έγκλημα της γενοκτονίας αλλάζοντας τη δημογραφική δομή. Το τουρκικό κράτος και η συγκυβέρνηση AKP-MHP τάσσονται στρατηγικά κατά του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος και τελικά θέλουν να εξαλείψουν την κουρδική ύπαρξη πραγματοποιώντας γενοκτονία. Η κατοχή της Ροζάβα και η εξάλειψη του Δημοκρατικού Συστήματος της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας θεωρούνται επίσης ένα από τα σημαντικότερα στάδια των σχεδίων τους.

Αφού προσπάθησε και απέτυχε να νικήσει την επανάσταση, δρώντας αντιπροσωπευτικά μέσω ισλαμιστικών παραστρατιωτικών ομάδων, και μέσω του ISIS, ο φασισμός των ΑΚΡ και MHP θέλει τώρα να διαλύσει την επανάσταση καθοδηγώντας χερσαία τις μισθοφορικές του ομάδες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το πραγματικό ISIS είναι ο συνασπισμός των AKP και MHP και έτσι όλοι, ειδικά οι δυνάμεις και οι λαοί της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, πρέπει να πάρουν θέση ενάντια στην κατοχή του φασισμού των ΑΚΡ και ΜΗΡ. Το να είσαι Κούρδος, να αγαπάς τον τόπο σου, να είσαι επαναστάτης και δημοκράτης σημαίνει να πάρεις ξεκάθαρη θέση ενάντια στην κατοχή που επιβάλλουν το AKP και το MHP στα εδάφη του Κουρδιστάν. Όσοι δεν αψηφούν τον φασισμό των  ΑΚΡ και ΜΗΡ θα παραγκωνιστούν από την ιστορία και την κοινωνία. Οι επαναστατικές δυνάμεις της Ροζάβα πολέμησαν και σταμάτησαν το ISIS, τον εχθρό της ανθρωπότητας, με κόστος χιλιάδες μάρτυρες.

Νικώντας το ISIS, οι επαναστατικές δυνάμεις της Ροζάβα προστάτεψαν όχι μόνο τη Ροζάβα και τη Συρία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο από έναν μεγάλο κίνδυνο, επειδή το ISIS αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Ροζάβα, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά κράτη που προσπάθησαν να πάρουν τα εύσημα για τον εαυτό τους στη μάχη κατά του ISIS, τώρα επιδίδονται σε μεγάλη υποκρισία, υποστηρίζοντας ανοιχτά τις αντι-κουρδικές, γενοκτονικές πολιτικές των AKP και MHP, που προωθούν τη νοοτροπία του ISIS και το υποστηρίζουν. Ο ισχυρισμός ότι το τουρκικό κράτος υποστηρίζεται για τις ανησυχίες του για την ασφάλειά του αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση. Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τα ευρωπαϊκά κράτη γνωρίζουν ήδη ότι οι λεγόμενες “ανησυχίες για την ασφάλεια” είναι μια διαστρέβλωση και ότι δεν πρόκειται πραγματικά για την ασφάλεια του τουρκικού κράτους, αλλά πως η ίδια η συγκυβέρνηση των AKP και MHP είναι αυτή που αποτελεί πραγματικά απειλή και πρόβλημα ασφάλειας για τη Ροζάβα, τη Συρία και ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, υποστηρίζουν τις αντικουρδικές, γενοκτονικές πολιτικές του φασισμού των ΑΚΡ και ΜΗΡ για χάρη οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να γίνονται αρωγοί στις αντι-κουρδικές, γενοκτονικές πολιτικές του φασισμού των ΑΚΡ και ΜΗΡ και στα εγκλήματα που διαπράττει αυτός ο συνασπισμός. Τα κράτη αυτά συμβάλλουν σε αυτά τα εγκλήματα για λογαριασμό των χωρών και των λαών που εκπροσωπούν. Οι λαοί και η δημοκρατική κοινή γνώμη αυτών των χωρών πρέπει να πάρουν θέση ενάντια σε αυτήν την κατάσταση και να αντιπαλέψουν τη δυτική υποστήριξη στις αντικουρδικές γενοκτονικές, πολιτικές και στο σχέδιο τουρκικής, στρατιωτικής εισβολής στη Ροζάβα.

Ακριβώς όπως οι δυνάμεις και οι λαοί της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας νίκησαν το ISIS και έσωσαν την ανθρωπότητα από ένα τεράστιο πρόβλημα αμφισβητώντας έμπρακτα τον φασισμό του ISIS, έτσι θα νικήσουν το ΑΚΡ και το ΜΗΡ, μαχόμενοι ενάντια στην κατοχή του φασισμού του ΑΚΡ και του ΜΗΡ που προωθεί τη νοοτροπία του ISIS και θα σώσουν τον κόσμο από ένα μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα από το ISIS. Ο λαός μας και οι κουρδικές, αντάρτικες, απελευθερωτικές δυνάμεις διεξάγουν ήδη αγώνα και αντίσταση παντού ενάντια στις αντικουρδικές, γενοκτονικές επιθέσεις του φασισμού του ΑΚΡ και του ΜΗΡ. Το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα καλεί όλους τους λαούς του κόσμου, καθώς και όλες τις επαναστατικές και δημοκρατικές ομάδες να σταθούν στο πλευρό των λαών της Ροζάβα, της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και να υπερασπίσουν την επανάσταση της Ροζάβα, όπως έκαναν στο παρελθόν. Η επανάσταση της Ροζάβα είναι η κοινή επανάσταση όλων των λαών, των γυναικών, των καταπιεσμένων και της ανθρωπότητας. Είναι καθήκον όλων να υπερασπιστούν την επανάσταση της Ροζάβα ενάντια στην στρατιωτική κατοχή του τουρκικού κράτους. Ο φασισμός των AKP και MHP θα ηττηθεί και η επανάσταση της 19ης Ιουλίου, η κοινή επανάσταση των λαών και των γυναικών, θα διατηρήσει την ύπαρξή της χάρη στον κοινό αγώνα των δυνάμεων και των λαών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και την υποστήριξη των λαών του κόσμου και των γυναικών. Γιορτάζουμε για άλλη μια φορά τη 10η επέτειο της Επανάστασης της 19ης Ιουλίου εκ μέρους όλων των λαών της Συρίας και της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα των λαών της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, των γυναικών και των λαών του κόσμου.

Πηγή: ANF News

Το alerta.gr αποτελεί μια πολιτική προσπάθεια διαρκούς παρουσίας και παρέμβασης, επιδιώκει να γίνει κόμβος στο πολύμορφο δικτυακό τοπίο για την διασπορά ριζοσπαστικών αντιλήψεων, δράσεων και σχεδίων στην κατεύθυνση της κοινωνικής απελευθέρωσης… Η συνεισφορά είναι ξεκάθαρα ένα δείγμα της κατανόησης της φύσης του μέσου και της ανάγκης που υπάρχει για να μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει και να μεγαλώνει. Για όποιον/α θέλει να συνδράμει ας κάνει κλικ εδώ

Σημειώματα από τη Γάζα #1

Σημειώματα από τη Γάζα #1 Ένας σύντροφος στη Γάζα (Ziad Medoukh) στέλνει περιστασιακά σημειώματα που εξηγούν λίγο την κατάσταση στη Γάζα σε καιρό πολέμου και εμείς, μεταφράζοντας τα μηνύματά του, θέλουμε να δώσουμε μια αληθινή εικόνα της φρίκης στην Παλαιστίνη. Τα...

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης

Τρίτη ανοιχτή συνάντηση της Ένωσης Ενοικιαστ(ρι)ών Θεσσαλονίκης Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 στις 18:30 συναντιόμαστε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΕΔΟΘ (Προξένου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) για να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας, στο δρόμο για τη δημιουργία μιας...

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις

[Βίντεο] Αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις  "Το απόγευμα της Κυριακής 14/4 πραγματοποιήσαμε μηχανοκίνητη παρέμβαση στις γειτονιές της Νεάπολης των Συκεών και της άνω πόλης. Πορευτήκαμε για παραπάνω από μισή ώρα στους δρόμους...

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies

Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies Ρουβίκωνας: Παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της Seaway Technologies GMBH στον Ασπρόπυργο για τον εργάτη που έχασε την ζωή του πριν μερικές μέρες μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο όταν καταπλακώθηκε από...

Μνήμη Λούη Τίκα

Μνήμη Λούη Τίκα. Του Γιώργου Αλεξάτου Ήταν 20 Απριλίου 1914, Δευτέρα του ελληνικού Πάσχα, όταν οι μπράβοι του Ροκφέλερ δολοφόνησαν στο Λάντλοου του Κολοράντο 18 μεταλλωρύχους και μέλη των οικογενειών τους, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη τους, Λούη Τίκα. Γεννημένος...

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04)

Αποκλεισμός του εμπορικού λιμανιού Περάματος υπέρ του Παλαιστινιακού Λαού (15/04) Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, και εκατομμύρια άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν το λιμό και το θάνατο σε συνθήκες γενοκτονίας, αποτελέσματα της αποικιοκρατικής βίας, του...

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Αθήνα | Ανοιχτή Συνέλευση για την συγκρότηση απεργιακού μπλοκ την ημέρα της Πρωτομαγιάς Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ως τάξη των καταπιεσμένων είμαστε η αιχμή του δόρατος για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αγωνιζόμαστε για ελεύθερες και όχι εξαρτημένες και...

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη

Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη Ρουβίκωνας: Κάλεσμα στη γενική απεργία της 17ης Απρίλη με το μπλοκ του Ρουβίκωνα – 11:00 στα Προπύλαια. Η γενική απεργία, το "υπερόπλο" του εργάτη όπως το αποκαλούσαν κάποτε οι ταξικοί μας πρόγονοι γεμάτοι...

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται!

Ο Ευαγγελισμός απειλείται ξανά, δεν παραδίνεται, μάχεται! Τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επικείμενη εκκένωση της Κατάληψης Ευαγγελισμού, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκκενώσεις στο Λόφο Καστέλλι στα Χανιά, σε μια συνολική επίθεση ενάντια...

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι – Μέρος Α’

Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα | Επ. 2: Ανήλικοι - Μέρος Α' https://www.youtube.com/watch?v=h6gt0TqXuJc&t=313s&ab_channel=Alerta Οι 'Κριτικές Έρευνες στον Νέο Ποινικό Κώδικα' αποτελούν μια σειρά βίντεο-συνεντεύξεων από την Συνέλευση ενάντια στον Νέο...